Logo
Kubuswoningen bovenaanzicht ️ Ossip van Duivenbode
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
22 februari 2024
Frontrunner

Kom jij op bezoek in Rotterdam op een zondag? In dit artikel vind je de perfecte tips voor een gezellige zondag in Rotterdam. Lees gauw verder!

In dit artikel geven we een handig reisschema voor een zondag in Rotterdam, met verschillende stops bij ontbijttentjes, lunchplekken, en natuurlijk de meest prominente bezienswaardigheden van onze stad. Tenslotte sluiten we de dag af met een diner bij een van de restaurants in de stad. Mét uitzicht! We adviseren om deze route per fiets of met het openbaar vervoer af te leggen.

Stop één: Rotterdam Centraal

Als je uit een andere stad naar Rotterdam komt, dan is de kans heel groot dat Rotterdam Centraal jouw allereerste stop is. Hier ben je meteen bij een van Rotterdamse iconen. En wat ook bijzonder is: Rotterdam Centraal Station viert dit jaar haar tienjarig jubileum!

Met zijn futuristische ontwerp, imposante overkapping en slimme gebruik van ruimte, trekt het station niet alleen dagelijks duizenden reizigers aan, maar ook talloze architectuurliefhebbers van over de hele wereld. Dus neem zeker de tijd om het goed te bewonderen. Het is mogelijk om hier meteen een hapje te eten, of reis meteen door naar het centrum van de stad.

Rotterdam Centraal Ossip van Duivenbode 1 min
Rotterdam Centraal Ernst Wagensveld

Stop twee: ontbijt bij Sappi

Met de tram (of fiets) ben je zo in het centrum. Hier begin je de dag met een (snel) ontbijtje bij de take-away bar van Sappi. De locatie in het centrum bevindt zich aan het Binnenwegplein, vlak naast metrostation Beurs.

Bestel hier gezonde en verse smoothies, juices, sandwiches en shots. Alles is vers en snel klaargemaakt, zodat jij binnen no time buiten staat met je gezonde ontbijtje en sapje. Ideaal om gelijk door te gaan naar de volgende spot!

Sappi is op zondag geopend van 10:00 tot 17:00. Om het meeste van je dag te maken, raad ik aan om er gelijk om 10 uur te zijn voor een gezond sapje en een lekkere smoothie of sandwich.

Sappi Weekends in Rotterdam
Hier bevindt Sappi zich!

Stop drie: Coolsingel en WTC Rotterdam

Tijd om wat unieke highlights van Rotterdam te ontdekken! Verken de Coolsingel, dé boulevard van Rotterdam, die het Hofplein met de Leuvehaven verbindt en de Meent aan de Witte de Withstraat koppelt.

Langs de Coolsingel vind je WTC Rotterdam. Dit rijksmonument bevindt zich bovenaan de Koopgoot. Je herkent het meteen aan de indrukwekkende ingang, met de brede trappen. De WTC is een bruisende plek waar het (inter)nationale bedrijfsleven samenkomt en waar je verschillende winkels, eetgelegenheden en andere leuke plekken vindt. Neem dus zeker de tijd om een aantal van deze hotspots te ontdekken.

Heb je zin in een (koffie)break? Bezoek dan Brasserie Jules, een trendy hotspot met een Franse flair en een prachtig terras. Voor een flinke dosis kunst en cultuur moet je zeker een bezoek brengen aan de Art Gallery. Deze plek biedt hedendaagse kunst en modern design, en is gratis toegankelijk. Je vindt de galerie in het WTC Rotterdam zelf.

WTC Rotterdam nacht
WTC vrouw Iris van den Broek

Stop vier: Shoppen in de Koopgoot

In de Koopgoot in Rotterdam zitten wel tachtig winkels met ruim 60.000 vierkante meter shopplezier. Naast de wereldberoemde ketens zijn er toffe pop-up stores en leuke giftshops gevestigd.

Sla de Urban Outfitters, H&M, Zara of de Vanilia zeker niet over als je een nieuwe outfit zoekt. Ook de Lush is moeilijk over te slaan, want deze heerlijk ruikende winkel trekt je zo naar binnen! Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Dan mag je KKEC zeker niet missen. In deze unieke cadeauwinkel vind je alles op het gebied van kunst, kaarten en gifts.

En nog een laatste tip: De Goot! Met de komst van De Goot krijgt de Koopgoot er een nieuwe hotspot bij. Een hotspot die steeds verandert, want elk kwartaal krijgt de ruimte een nieuwe invulling. Met als aftrap een reeks makers die hun sporen hebben verdiend in de modewereld.

Met dit nieuwe concept van De Goot wordt ondernemerschap centraal gezet. Hier kunnen ondernemers, kunstenaars, artiesten of ambachten experimenteren en laten zien wat ze in huis hebben. Het is een nieuwe kennismaking met de Koopgoot, waardoor je altijd een goede reden hebt om terug te keren!

Koopzondag

Shoppen op zondag in Rotterdam Centrum? Dat kan! In Rotterdam zijn de winkels ook gewoon geopend op de zondag. Dat betekent dat je zeven dagen per week kan komen shoppen in onze stad. Het is wel aan te raden om de openingstijden van jouw favoriete winkel te checken. Op zondagen worden andere openingstijden worden gehanteerd en de meeste winkels zijn tussen 12:00 en 18:00 uur geopend.

Koopgoot bovenaanzicht 2 Koopgoot bovenaanzicht Guido Pijper

Stop vijf: Grotekerkplein en de Laurenskerk

Na het shoppen is het weer tijd voor het bewonderen van Rotterdamse highlights. Loop vanaf de Koopgoot zo de Hoogstraat op richting Blaak. Onderweg glip je even de Wijde Kerkstraat in om de Grotekerkplein en Laurenskerk te bewonderen.

Als je extra tijd hebt, drink dan wat in de prachtige bar van Motel One, mét prachtig uitzicht op de Laurenskerk. Vervolg daarna weer de route via de Hoogstraat om bij de Markthal uit te komen.

Sporters Grotekerkplein Iris van den Broek

Stop zes: Blaak - de Markthal en de Kubuswoningen

Eenmaal bij Blaak valt je oog direct op een aantal echte eyecatchers, zoals de Markthal en Kubuswoningen. De Markthal is ontworpen door Nederlands architectenbureau MVRDV, en het is een hoefijzervormige structuur die is bedekt met een massieve glazen gevel. Het hele gebouw is meer dan 40 meter hoog en overspant maar liefst 120 meter.

Naast de buitenkant, biedt de binnenkant van de Markthal ook wat opmerkelijke dingen. Zo heeft de Markthal daar een oppervlakte van meer dan 12.000 vierkante meter en is het versierd met een enorme muurschildering die het hele plafond overspant. Het kunstwerk wordt de "Hoorn des Overvloeds" genoemd en bevat heldere, kleurrijke afbeeldingen van o.a. fruit en groenten.

Tijd voor een lunch? Dan zit je hier goed. Ook de Markthal is gewoon op zondag geopend, van 12:00 tot 18:00 uur en er zijn genoeg lekkernijen te scoren! Hier bevinden zich twee supermarkten (Wah Nam Hong en Albert Heijn) en verschillende eetkraampjes.

Vervolgens is het tijd om de iconische Kubuswoningen te bewonderen. Wat dit stukje architectuur zo bijzonder maakt, zijn de ongewone vormen. Het lijkt wel onmogelijk om erin te wonen, maar niks is minder waar. De kubussen bestaan uit 38 woningen en 13 bedrijfskubussen, waar je met een beetje creativiteit en aanpassingsvermogen heel leuk kunt vertoeven.

Rondje markthal
Duck Truck in de Markthal
Duck Truck in de Markthal.

Stop zeven: Erasmusbrug

Tijd voor het volgende Rotterdamse icoon! Vanaf Blaak kun je naar de Erasmusbrug lopen of fietsen, of pak de metro vanaf Blaak naar Leuvehaven en dan ben je er binnen tien minuten!

Een onmisbaar element van de Rotterdamse skyline is de Erasmusbrug. Met zijn elegante, sierlijke vorm heeft deze brug veel weg van een zwaan, vandaar de bijnaam "De Zwaan".

Heb je foto's gemaakt vanuit elke mogelijke hoek? Als je nog wat energie over hebt, maak dan een wandeling over de brug.

Erasmusbrug skyline 2015 ️ Claire Droppert

Stop acht: Euromast

Als klap op de vuurpijl raden we het aan om een bezoekje te brengen aan de Euromast. De leukste manier om hierheen te reizen is met de Watertaxi! Binnen tien minuten vaar je van Veerhaven Willemskade naar Veerhaven Euromast. Ben je de brug overgelopen? Ook vanaf hier kun je de Watertaxi pakken.

Natuurlijk heb je weleens gehoord van de Euromast. Vanaf deze bekende uitkijktoren heb je het beste uitzicht over Rotterdam! Eindig hier jouw dagje verkennen met een ontspannende high wine of diner. Terwijl je geniet van een culinaire ervaring, bewonder je vanachter de hoge ramen de skyline van Rotterdam.

Of je uiteindelijk besluit om in de Euromast te eten of niet, koop hoe dan ook een kaartje naar de top. Nadat je een heel rondje hebt gelopen op de uitkijkplatform op 100 en 112 meter hoogte, kan je plaatsnemen in de roterende Euroscoop die je naar wel 185 meter hoog brengt. Een hoger uitkijkpunt heb je niet in onze stad.

Euroscoop Euromast verrekijker

Geniet van jouw zondag in Rotterdam!

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
22 februari 2024
Frontrunner