Logo
10 dingen die je moet weten over de stad

The story of Rotterdam

Erasmusbrug afstand 3 2019 ️ Guido Pijper jpg

1. De stad van de groei

Alles in Rotterdam groeit: de skyline, het centrum, de populariteit, het aantal toeristen en ook het aantal inwoners. Zo wordt er verwacht dat vanaf nu tot 2035, er 55 duizend inwoners bij zullen komen. Dit betekent dat Rotterdam tegen die tijd 694 duizend inwoners telt.

LP Re Wind Markering monument seksuele en genderdiversiteit Foto Denis Guzzo 2
Rotterdam is een stad van diversiteit: het monument seksuele en genderdiversiteit

2. Sterker door strijd

In 1948 ontving Rotterdam door koningin Wilhelmina toestemming om de spreuk “Sterker door strijd” te voeren onder het wapen van de stad. Het zegt namelijk alles over de kracht die de stad heeft laten zien na de oorlog(en) en alle beproevingen die de bevolking heeft doorstaan. Een mooie leus die elke Rotterdammer kent en voelt. Beeldhouwer Hank Hans heeft hier vervolgens een bijbehorend kunstwerk voor gemaakt, die je kunt bewonderen in het Stadhuis.

Sterker door Strijd bron De Feijenoorder nl
Sterker door Strijd is van álle Rotterdammers
Sterker door Strijd beeldmerk
Het officiële wapen van Rotterdam

3. De Brandgrens

Uniek in Rotterdam is de Brandgrens. Dit is een markering, verspreid door de stad, die de grens van het bombardement en de daaropvolgende brand van dinsdag 14 mei 1940 aangeeft. Niet alleen dient de brandgrens als herinnering aan deze verwoesting, het laat ook zien waarom de moderne binnenstad zo anders is dan andere steden in Nederland.

De markeringen van de Brandgrens herken je aan de lichten in de grond waarop een icoon is afgebeeld. Dit icoon is voorzien van vlammen, een silhouet van een bommenwerper en het beeld van Zadkine.

Je kunt de Brandgrens volgen met een wandelroute. Deze is 12 km lang en brengt je langs alle punten rondom de stad.

Brandgrens skyline Rotterdam
De brandgrens licht op tegen de wolkenlucht
Brandgrens licht Rotterdam
De nieuwe verlichting van de brandgrens

4. Internationale rankings bij de Erasmus Universiteit

Studeren in Rotterdam doe je aan de Erasmus Universiteit. Studenten komen uit alle hoeken van de wereld om hier gerenommeerde opleidingen te volgen en de wereld in te gaan met een waardevol papiertje. Niet zo gek ook dat ze daarvoor naar Rotterdam komen, want de studies hier staan hoog aangeschreven op internationale rankings.

The Financial Times bijvoorbeeld, zet elk jaar alle business schools op een rij. Het RSM (Rotterdam School of Management) staat daarmee al jaren op de 5e plek van de hele wereld. Daarnaast is in 2021 de bachelor Business Administration verkozen tot de nummer 1 ter wereld volgens de Academic Ranking of World Universities (ARWU), ook wel de Shanghai ranking genoemd.

2018 CAP 0302 Chris Gorzeman 1 2
Het academische jaar wordt traditioneel ingeluid

5. De grootste haven

Rotterdam heeft de grootste haven van Europa. En dat blijkt wel uit de cijfers, want in 2020 zijn er meer dan 8 miljoen containers de haven in en uit verscheept en maar liefst 436,8 miljoen ton aan goederen overgeslagen. Hiermee creëert de Rotterdamse haven zowel direct als indirect meer dan 385.000 banen.

2018 Anne Reitsma Fotografie BN2 A8553 1
De haven fascineert jong en oud
2019 PC10126 2 Guido P Ijper 2
Container overslag in de Haven van Rotterdam
‘Een echte Rotterdammer herken je dan ook aan zijn of haar nuchtere mentaliteit, die wel tegen een stootje kan!’
#GeenWoordenMaarDaden

6. Geen woorden maar daden

Rotterdam kent een aantal leuzen die sterk verbonden zijn met de mentaliteit van de stad. Zo kennen we “Geen woorden maar daden”, “Sterker door strijd” en “Niet lullen maar poetsen”. Een echte werkersmentaliteit waarin de inwoners niet bang zijn om hun mouwen op te stropen.

Waar deze mentaliteit vandaan komt? Natuurlijk heeft de wederopbouw van de stad hier een grote rol ingespeeld. Het hele land heeft de gevolgen hiervan moeten ondergaan, maar ook Rotterdam is nooit meer de oude geworden. Ook de haven speelt hier een rol in, waar fysieke arbeid voorop staat.

Een echte Rotterdammer herken je dan ook aan zijn of haar nuchtere mentaliteit, die wel tegen een stootje kan!

7. Wij geven alles een bijnaam

Waarom weten we niet, maar Rotterdammers houden ervan om dingen een bijnaam te geven. De Beurstraverse? Die kennen we niet. Dat noemt de Rotterdammer gewoon de Koopgoot. De Erasmusbrug is de Zwaan, de Blaaktoren is Het Potlood en het Centraal Station heeft als bijnaam Station Kapsalon.

Maar ook de stad zelf kent er een aantal. Roffa, Rotjeknor en 010 zijn bijnamen die iedereen hier kent. Ook wordt de stad wel Manhattan aan de Maas genoemd.

Marco De Swart Roffa Mon Amour 2015 3
Het jaarlijkse Roffa Mon Amour Filmfestival

8. Bokito steelt de show

Misschien ken je ‘m al, maar deze wereldberoemde gorilla heeft flink naam voor zichzelf gemaakt toen hij in 2007 uit zijn verblijf in Blijdorp ontsnapte. Dierentuin Blijdorp is een van de oudste dierentuinen van Nederland en was jarenlang het thuis van zilverrug gorilla Bokito.

Tientallen bezoekers kregen de schrik van hun leven toen ze Bokito de gracht van zijn verblijf over zagen springen. Erger nog: een bezoekster heeft er zelfs een aantal breuken aan over gehouden.

Dat Bokito indruk heeft achtergelaten is zeker, want dit moment zal geen enkele Rotterdammer snel vergeten.

Diergaarde Blijdorp
Bokito is de beroemdste attractie van Blijdorp

9. Hoerenloper

De Rijnhavenbrug, de brug tussen de de Wilhelminapier en Katendrecht, wordt ook wel de Hoerenloper genoemd. Hey, daar hebben we weer een bijnaam! Maar waarom deze naam? Katendrecht was een echte zeemansbuurt en dit was dan ook de plek waar prostitutie gecentreerd was.

Maar tegenwoordig is dat anders. De brug is zelfs nu de brug van de liefde, want verliefde stelletjes hebben hier honderden slotjes opgehangen om hun liefde te bezegelen. Net als de bekende Pont des Arts in Parijs dus.

2018 Katendrecht R Ijnhavenbrug J57 B1352 Hester Blankestijn
De Rijnhavenbrug naar Katendrecht, oftewel De Hoerenloper
Rotterdam slotjesbrug
Slotjes om je liefde te bezegelen

10. De hoogste toren

Rotterdam gaat steeds meer de hoogte in. De komende jaren wordt de Rotterdamse skyline uitgebreid met verschillende architectonische meesterwerken. Zo hebben we bijvoorbeeld de Zalmhaventoren, die maar liefst 220 meter hoog wordt en daarmee de hoogste toren van Nederland is.

Zalmhaventoren
De Zalmhaventoren wordt 220 meter hoog