Logo
Modemakers

Ontdek dé hotspot in de Koopgoot: De Goot

De Goot foto 3

Op donderdag 16 november 2023 opende in het hart van de Koopgoot een nieuw concept: De Goot. Een plek waar Sam Cruden, Tailors & Wearers en Cheraine Baljé mode maken en verkopen.

Dit zijn geen kant-en-klare kledingstukken, maar handmade items die ter plekke worden gemaakt terwijl je meekijkt!

Wisselende invulling in De Goot

Met de komst van De Goot krijgt de Koopgoot er een nieuwe hotspot bij. Een hotspot die steeds verandert, want elk kwartaal krijgt de ruimte een nieuwe invulling. Met als aftrap een reeks makers die hun sporen hebben verdiend in de modewereld.

Met dit nieuwe concept van De Goot wordt ondernemerschap centraal gezet. Hier kunnen ondernemers, kunstenaars, artiesten of ambachten experimenteren en laten zien wat ze in huis hebben. Het is een nieuwe kennismaking met de Koopgoot, waardoor je altijd een goede reden hebt om terug te keren!

Jeans vermaken in de jeans bar door Sam Cruden

De eerste hoofdambassadeur van De Goot is de internationaal gevierde denim designer Sam Cruden, met haar eigen jeans bar. Dit wordt een werkplaats inclusief industriële naaimachines waar liefhebbers hun favoriete spijkerbroek artisanaal kunnen laten maken of laten vermaken. Ook zijn er een aantal unieke stukken uit de collectie van Sam Cruden te koop.

Welke reparaties je dan aan moet denken? Dat zijn bijvoorbeeld:

 • Crotch patch - Een reparatie voor dé meest voorkomende slijtageplek.
  De patch wordt toegepast op het binnenbeen van de jeans. De crotch-used-denim tape is gemaakt van geselecteerde denim taillebanden en wordt hergebruikt om het kruis te verstevigen.
 • Denim insert - Een reparatie voor kleine en grote slijtageplekken. Versleten plekken van de jeans worden voorzien van op kleur geselecteerde denim lapjes.
 • Indigo Kintsugi thread - Een reparatie voor kleine en grote slijtageplekken.
  Versleten plekken van de jeans worden voorzien van op kleur geselecteerde indigo draden.
 • Indigo woven Kintsugi piece - Een reparatie voor kleine en middelmaat slijtageplekken.
  Versleten plekken worden met los geweven denim lapjes op de jeans vastgenaaid met indigo garn, de meest arbeidsintensieve reparatie.
 • Multilayered colour stitch - Een reparatie voor kleine en grote slijtageplekken. Versleten plekken worden voorzien van divers gekleurde reparatie garen.
 • Replacements - Een reparatie voor grote slijtageplekken. Versleten plekken worden vervangen door niet-denim/jeans onderdelen.

Meer over Sam Cruden

Sam Cruden is, uitvinder, denim-specialist, uitelkaar-haler, repareerder, en bovenal maker. Ze heeft een sterke passie voor denim die haar heeft geleid naar bekende merken zoals Diesel. In 2009 startte ze haar eigen label, C.CRUDEN, waar ze met zorgvuldig geselecteerde Japanse denim genderloze kleding creëerde. Sam verlengt de levensduur van haar ontwerpen door ze te herstellen en aan te passen, en ondervindt hierbij dat wat essentieel is, er al is. In de Goot geeft Sam Cruden indigo terug aan gedragen jeans.

Afro-Surinaamse klederdracht door Tailors & Wearers

In de maanden november en december 2023 vind je hier Tailors and Wearers, het platform voor het behoud van Afro-Surnaamse klederdracht én winnaar van de Dutch Design Award 2023 in de categorie mode. In de Goot delen en presenteren zij hun inspirerende kennis van Afro-Surinaamse klederdracht.

Stichting Tailors & Wearers is een initiatief van koto- en angisa deskundige Jane Stjeward-Schubert, antropoloog Ella Broek en fotograaf Michelle Piergoelam. Het doel van de stichting is om kennis te verzamelen en informatie te ordenen over de Afro-Surinaamse klederdracht. Door dit voor anderen toegankelijk te maken willen we een bijdrage leveren aan het behouden en verlevendigen van de Afro-Surinaamse klederdracht als culturele vormgeving.

Kunst en vintage met Cheraine Baljé

Ook zal Cheraine Baljé er te vinden zijn met haar unieke, getufte kunstwerken. Cheraine, afkomstig uit Rotterdam, is een textielkunstenaar en heeft een diepgewortelde passie voor hedendaagse kunst en een diepe waardering voor traditionele technieken. Haar hedendaagse kunstwerken dienen als een brug tussen het verleden en het heden. Via haar creaties onderzoekt ze thema's als identiteit, herinnering en cultureel erfgoed, en biedt ze kijkers een kijkje in de complexiteit van menselijke ervaringen.

Daarnaast maakt Nen Xavier - die je misschien ook wel kent van haar modewinkel aan de Pannekoekstraat - speciaal voor deze ruimte een zorgvuldige selectie van vintage designermode.

De Goot foto 2
De Goot foto 1
Bezoek De Goot in de bekende Koopgoot in Rotterdam Centrum

Kom naar de Goot voor een unieke programmering van inhoudelijke talks, workshops, verbindende en verbredende netwerkbijeenkomsten, portfolio-avonden en andere events.