Logo
Eropuit in Rotterdam

Een dag vol activiteiten

Watertaxi 2 taxi s 2019 ️ Iris van den Broek
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
Frontrunner

Heb je een hele dag om Rotterdam te verkennen? Wat een geluk! Er is zoveel leuks te doen in onze stad. Voor een onvergetelijke dag is een perfecte mix nodig van de bekende trekpleisters en verborgen parels. Dat is precies wat je in dit artikel kan verwachten.

Do you have a whole day to explore Rotterdam? You're in luck! There are so many fun things to do in our city. An unforgettable day requires a perfect mix of the well-known attractions and hidden gems. That is exactly what you can expect in this article.

De route hieronder leidt je van moderne iconische gebouwen naar historische plekken en groene oases. Deze route is gemakkelijk te voet te doen, al pakken we een enkele keer de metro en natuurlijk een aantal keer de watertaxi. Want dat moet je een keer meegemaakt hebben!

Blaak: de Kubuswoningen, de Markthal en de Binnenrotte markt

De dag begint bij een centrale plek in onze stad. Kom je met de tram, metro, trein of fiets? Het kan allemaal. Je loopt hier zo het station uit of je kan je fiets neerzetten in de openbare (gratis) fietsenstalling.

Bij Blaak kan je direct een paar eyecatchers van Rotterdam (link naar artikel) spotten, zoals de Markthal en Kubuswoningen. Als je trek hebt kun je wat halen in de Markthal, hier vind je namelijk twee supermarkten (Wah Nam Hong en de Albert Heijn) en allerlei eetkraampjes.

Elke dinsdag en zaterdag staat op de Binnenrotte de markt, waar je voor van alles terecht kan. Groente, fruit, vis, bloemen en (tweedehands) kleding en spullen. Dus als je toevallig wat nodig hebt of je gewoon gek bent op graaien, kan je hier je slag slaan.

The route below takes you from modern iconic buildings to historic sites and green oases. This route is easy to do on foot, although we take the metro once in a while and go on the water taxi a few times. Because you have to experience that at least once!

Blaak: the Cube Houses, the Markthal and the Binnenrotte Market

The day starts at a central location in our city. Are you coming by tram, metro, train or bicycle? Everything is possible. You can walk straight out of the Blaak station or you can park your bike in the public (free) bicycle shed.

At Blaak you can immediately spot a few eye-catchers of Rotterdam, such as the Markthal and Cube houses. If you're hungry, you can get something in the Markthal, because here you will find two supermarkets (Wah Nam Hong and the Albert Heijn) and all kinds of food stalls.

Every Tuesday and Saturday there is a market on the Binnenrotte, where you can find all kinds of things. Vegetables, fruit, fish, flowers and (second-hand) clothing. So if you happen to need something or you just love looking around, this is the place to be.

Grotekerkplein, Laurenskerk en De Koopgoot

Alles gezien bij Blaak? Loop dan vanaf de Markthal de Hoogstraat op. Onderweg kan je, als je zin hebt, de zijstraat de Wijde Kerkstraat inglippen om de Grotekerkplein en Laurenskerk te bewonderen. Vervolg daarna weer de route via de Hoogstraat om bij de Koopgoot uit te komen.

In de Koopgoot heb je allerlei leuke winkels op een rij: de H&M, Urban Outfitters, Zara, Lush, Rituals en de HEMA. Duidelijk de ideale plek voor een (korte) shopping sessie!

Koopgoot bovenaanzicht 2 Koopgoot bovenaanzicht Guido Pijper

Erasmusbrug

Zodra je bent uitgeshopt, kan je de metro pakken vanaf Beurs en weer uitstappen bij Leuvehaven.

Een van de meest bekende onderdelen van de Rotterdamse skyline is toch wel de Erasmusbrug. Deze witte brug heeft door de elegante sierlijke vorm veel weg van een zwaan, vandaar dat je wel eens de bijnaam “De Zwaan” hoort.

Heb je foto’s gemaakt vanuit elke mogelijke hoek? Dan kan je ervoor kiezen om nog een wandeling over de brug te maken. Zo heb je een prachtig uitzicht over de Maas en de volgende bestemming ligt toch aan de andere kant van de brug: de Kop van Zuid. Als je liever je energie spaart, weten wij een misschien nog wel veel leukere manier om op de volgende locatie te komen: de watertaxi pakken!

Erasmusbrug onderaanzicht 2014 ️ Claire Droppert

Pak de watertaxi naar Hotel New York

Naast de Erasmusbrug staat een gele steiger. Vanaf hier kan je de watertaxi pakken. Zo’n watertaxi ritje regel je gemakkelijk via de watertaxi website. Op de dag zelf kan dit vier uur van tevoren gereserveerd worden. Het is mogelijk om met pin, creditcard of contant te betalen en een ritje kost ongeveer €4,50.

Vanaf de steiger locatie naast de Erasmusbrug gaan we naar de steiger bij de Wilhelminapier/Hotel New York. Vanaf 1901 staat dit imposante gebouw op de Kop van Zuid. Hier was vroeger de Holland Amerika Lijn gehuisvest.

Hotel New York heeft een groot café-restaurant met een uitgebreide à la carte menu. Hier kan je natuurlijk mooi gebruik van maken om even tot rust te komen en heerlijk te lunchen of borrelen. Zo krijg jij weer energie om meer van Rotterdam te ontdekken!

Watertaxi skyline 2019 ️ Iris van den Broek
With the water taxi you sail at high speed over the Maas.

Ontdek de Kop van Zuid

Na een hapje te hebben gegeten bij Hotel New York kan je meer van de Kop van Zuid ontdekken. Er zijn hier een aantal eyecatchers die niet te missen zijn, zoals De Rotterdam van architect Rem Koolhaas en de Cruise Terminal.

Als je genoeg tijd hebt, loop dan gelijk over de Rijnhavenbrug (beter bekend als de Hoerenloper) naar de Fenix Food Factory. Dit is een culinaire walhalla waar je ambachtelijk eten en drinken kunt kopen (om daar op te eten of mee te nemen).

Kop van Zuid luchtbeeld 2018 ️ Iris van den Broek

Watertaxi naar het Park

Vanaf de Fenix Food Factory heb je weer de kans om de watertaxi pakken om over het water te sjezen. Dit keer sjezen we naar de steiger bij de Parkkade. De volgende bestemming van de dag is namelijk Het Park, een groene oase in de drukke stad.

Het Park, ook wel het Euromast Park genoemd, ligt aan de rand van het centrum in de schaduw van de Euromast. Prachtige grote oude bomen, kronkelende waterpartijen en grote grasvelden glimlachen je toe. Vogels spotten kan hier ook heel goed.

Als je beter bent in het spotten van leuke restaurants zit je hier ook goed, want hier zijn een aantal hotspots gevestigd: Parqiet, Dudok in het Park en het sterrenrestaurant Parkheuvel. Als je nog niets op had bij Hotel New York zijn er in Het Park dus nog voldoende mogelijkheden om je honger te stillen.

Verrassend genoeg is het in dit stadse park vaak een stuk rustiger dan in andere bekende groene parken zoals het Kralingse Plas of Vroesenpark.

Historische Tuin Schoonoord

Maar als je echt even he-le-maal tot rust wilt komen, is deze verborgen parel van onze stad een bezoekje waard: de Historische Tuin Schoonoord.

Schoonoord heeft een rijke historie die wel 350 jaar terug de tijd in gaat. Oorspronkelijk heette deze tuin ‘Rust en Lust’. Pas in 1816 kreeg het de naam Schoonoord en in 1860 werd het huidige ontwerp voor de tuin gemaakt en aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Vandaag de dag zien we de vijver, Libanonceders en beuken nog terug in de tuin, keuzes die lang geleden werden gemaakt. Sinds 2000 is het een beschermd rijksmonument.

Zodra je het 18e eeuwse toegangshek van deze tuin betreedt, zet je voet op een stukje oase met een rijke verzameling flora en fauna. Loop rond en geniet van het groen, neem plaats op een bankje aan de vijver en lees even een boekje. Zo kom je echt even tot rust.

Het park is elke dag geopend tussen 08:30 en 16:30 uur.

‘Als je echt even he-le-maal tot rust wilt komen, is deze verborgen parel van onze stad een bezoekje waard.’
#RotterdamCentrum

Geniet van het uitzicht vanaf De Euromast

Als klap op de vuurpijl raden we het aan om een bezoekje te brengen aan de Euromast. Deze ligt op een paar honderd meter van het park vandaan. Natuurlijk heb je weleens gehoord van deze bekende uitkijktoren, want vanaf hier heb je het beste uitzicht over Rotterdam!

Eindig hier jouw dagje verkennen met een ontspannende high wine of diner. Terwijl je geniet van een culinaire ervaring, bewonder je vanachter de hoge ramen de skyline van Rotterdam.

Of je uiteindelijk besluit om in de Euromast te eten of niet, koop hoe dan ook een kaartje naar de top. Nadat je een heel rondje hebt gelopen op de uitkijkplatform op 100 en 112 meter hoogte, kan je plaatsnemen in de roterende euroscoop die je naar wel 185 meter hoog brengt. Een hoger uitkijkpunt heb je niet in onze stad.

Om het helemaal onvergetelijk te maken kan je ook vanaf de Euromast gaan abseilen. Let wel dat dit alleen in de weekenden kan en je hiervoor van tevoren moet reserveren.

Je kunt ook overnachten in de Euromast! Ken jij deze hotels met prachtig uitzicht al?

Euromast gebouw bovenkant ️ Iris van den Broek
Euromast uitzicht ️ Iris van den Broek
Er is geen hoger uitkijkpunt in Nederland dan de Euromast!
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
Frontrunner