Logo
2017 Aloha bar Irisvanden Broek iris van den broek
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
14 februari 2022
Frontrunner

Hoe doet Rotterdam Centrum het op het gebied van duurzaamheid? In onze havenstad staat dit gelukkig hoog op de agenda. Laat je inspireren door onderstaande duurzame Rotterdamse initiatieven!

Voor Goed

Bij Voor Goed staat de deur altijd open voor sociaal ondernemers en alle partijen die positief willen bijdragen aan de stad. Ze helpen deze ondernemers met het leggen van de juiste contacten binnen de gemeente, maar ook met investeerders of andere ondernemers. Daarnaast kunnen zij helpen met het vinden van een plek om te ondernemen of koppelen zij je aan een mentor of coach.

Sinds kort heeft Voor Goed een locatie op de Lijnbaan. Aan de voorkant van de zaak krijgen ondernemers de ruimte om hun producten te laten zien. Denk aan duurzame sneakers van Up Social Club, schalen en kleden van Fair Fabrics en kopjes Bakkie Trots, gemaakt van klei uit Rotterdam. Stuk voor stuk inspirerende ondernemers die bezig zijn met duurzaamheid!

Leer meer over Voor Goed in dit artikel.

Precilla Schrier bij i Kapitein via Voor Goed

DakAkker

De DakAkker vind je bovenop het Schieblock in Rotterdam. Het is een heel bijzondere plek, het is namelijk de grootste openlucht dakboerderij in Nederland met een oppervlakte van 1000m2. Hier worden bijen gehouden en groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd.

Het is ook nog eens een "slim" dak. Het is namelijk een waterbergend dak met een smartflowcontrol dat wordt aangestuurd door het weerbericht. Is er extreem regenval voorspeld? Dan wordt er automatisch extra waterbergingscapaciteit beschikbaar gemaakt. Heel innovatief!

WEAR

WEAR, gevestigd op de Oldenbarneveltstraat en vanaf 3 juni in de Koopgoot, wilde iets doen aan de afvalberg én zorgen voor een inclusieve arbeidsmarkt. Mensen met een onbenut arbeidspotentieel krijgen hier de kans om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Zij maken sneakers schoon en geven gebruikte sneakers een tweede leven.

Door sneakers een langer leven te geven, wordt het CO2-uitstoot verminderd en de fashion afvalberg kleiner.

WEAR Rotterdam 2

Jack Bean

In de buurt van Rotterdam Centraal vind je Jack Bean. Sinds 2018 is het de missie van Jack Bean om hun eten gezond en duurzaam te maken. Ze serveren makkelijke gerechten die in een handomdraai zijn klaargemaakt, maar zonder in te leveren op smaak en goede ingrediënten.

Daarnaast minimaliseren ze verspilling, koken ze uitsluitend met planten en werken ze met lokale boeren die werken met regeneratieve landbouw.

Op het menu vind je burgers en wraps, verschillende bowls zoals de Mexican Chili en Pad Thai Salad en kleine gerechten zoals de Spicy Mushroom Mac & Cheezy en White bean hummus & pita chips. Genoeg lekkers om uit te kiezen en zonder schuldgevoel op te smikkelen.

Jack Bean Centraal station Rotterdam

Bijenkorf: De Toekomst Is Groen

Fijn dat een groot warenhuis zoals De Bijenkorf zich bezig houdt met duurzaamheid. Met de campagne De Toekomst is Groen geeft de Bijenkorf namelijk extra aandacht aan duurzamere initiatieven en alternatieven. Niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland.

Zo vroegen ze aan kinderen om een winkel van de toekomst te ontwerpen en hebben ze de handen ineengeslagen met De Wasserij om een duurzame pop-up collectie te ontwikkelen met beschadigde artikelen.

Met het Groene Bij-logo inspireren ze consumenten om duurzamere keuzes. Dit logo vind je op artikelen die een duurzamere keuze zijn, zoals mode en accessoires, woonitems en delicatessen. Maar wanneer is een artikel duurzamer? Het Groene Bij-logo mag alleen worden ingezet als het product gemakt is met respect voor mens, dier en/of milieu. Daarnaast kijkt de Bijenkorf of een kledingstuk vintage, upcycled of een navulling is. Een andere optie is dat het voor minstens 50% uit duurzamere materialen of ingrediënten bestaat. Tot slot moet het product over de juiste certificering van de materialen of grondstoffen beschikken.

De toekomst is groen de bijenkorf etalage
De toekomst is groen de Bijenkorf hart

BlueCity

In het voormalig Tropicana aan de maas, vind je de thuisbasis van BlueCity. Dit initiatief mag zeker niet ontbreken in dit lijstje!

BlueCity kan je zien als een voorbeeldstad voor de circulaire economie. Hier kunnen duurzame ondernemers elkaar ontmoeten en samen werken aan innovatieve ideeën.

Het is dan ook een echte broedplaats! Een aantal van de duurzame ondernemers die zich hier huisvesten: rotterzwam, die overheerlijke oesterzwamballen kweken op koffiedik en koffieschilletjes, restaurant Aloha, die gerechten maakt met lokale producten en VerdraaidGoed, dé partner voor zakelijke upcycling.

Bekijk alle ondernemers op de website van BlueCity.

2017 Aloha bar Irisvanden Broek iris van den broek
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
14 februari 2022
Frontrunner
Meer #Dit moet je zien