Logo
Halima Hosseinkheyl bij Jack Bean Rotterdam
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
1 februari 2022
Frontrunner

Rotterdam is al jaren aan het floreren. Helaas zijn er nog steeds maatschappelijke problemen in onze stad, zoals werkloosheid en armoede. Gelukkig zijn er een hoop bedrijven, Rotterdammers en sociaal ondernemers die positief willen bijdragen aan deze uitdagingen. Voor Goed brengt deze partijen bij elkaar, ondersteunt ze en werkt samen met hen aan nieuwe oplossingen.

Sociaal ondernemers

Omdat deze verschillende partijen vaak moeite hebben om elkaar te vinden, heeft de gemeente Rotterdam om hulp gevraagd. Deze problemen kunnen immers niet alleen door de gemeente worden opgelost. Zo is in 2019 Voor Goed opgericht, een onafhankelijke stichting die sociale ondernemers en andere bedrijven die willen bijdragen aan een mooier, socialer en beter Rotterdam aan elkaar kan koppelen.

Voor Goed helpt sindsdien o.a. met maatschappelijke vraagstukken bij de gemeente Rotterdam en MKB- en corporate bedrijven. Daarnaast staan zij klaar voor sociaal ondernemers die niet alleen financiële winst, maar ook maatschappelijke winst waarmaken.

We spraken met Precilla Schrier, Programmaleider bij Voor Goed: "Denk bijvoorbeeld aan Heilige Boontjes, waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en in dienst worden genomen. Daarnaast maakt Heilige Boontjes gebruik van duurzame producten, met keurmerken als UTZ, Rainforest alliance en Fair trade."

Bij Voor Goed staat de deur altijd open voor sociaal ondernemers zoals de Heilige Boontjes en alle partijen die positief willen bijdragen aan de stad. Ze helpen deze ondernemers met het leggen van de juiste contacten binnen de Gemeente, maar ook met investeerders of andere ondernemers. Daarnaast kunnen zij helpen met het vinden van een plek om te ondernemen of koppelen zij je aan een mentor of coach.

Michiel van Keulen bij Heilige Boontjes
Michiel van Keulen voor de Heilige Boontjes.

Zelf een steentje bijdragen

Maar het stopt zeker niet bij de sociale ondernemers. Een stukje bewustwording onder de Rotterdammers zelf is ook erg belangrijk. "Het kan heel laagdrempelig. Zo kun je als consument een bewuste keuze maken en dagelijks koffie halen bij de Heilige Boontjes, in plaats van bij een grote koffieketen. Dat maakt al het verschil."

Voor Goed wil het gesprek aangaan met Rotterdammers om ze bewuster te maken van de impact van hun keuzes. "We willen praten over de problematiek in de stad. Niet op een zware manier, maar gewoon laten zien dat je door simpele acties ook een steentje kan bijdragen."

‘We willen praten over de problematiek in de stad. Niet op een zware manier, maar gewoon laten zien dat je door simpele acties ook een steentje kan bijdragen.’
Precilla Schrier

Voor Goed op de Lijnbaan

Sinds 2019 werkt Voor Goed, samen met hun partners Social Impact Fonds Rotterdam en Thrive Institute, in een kantoor boven de Heilige Boontjes. Dit werd te klein en toen kwam een locatie op de Lijnbaan 117 op hun pad. Sinds kort zit Voor Goed op deze mooie locatie, midden in het centrum van de stad. Ze springen met hun unieke missie er zeker uit. In deze ruimte willen ze de Rotterdammer kennis laten maken met duurzame producten en sociaal ondernemers én wordt er een plek gecreëerd om dit te etaleren.

Aan de voorkant van de zaak krijgen duurzame ondernemers de ruimte om hun producten te laten zien. Denk aan duurzame sneakers van Up Social Club, schalen en kleden van Fair Fabrics en kopjes Bakkie Trots, gemaakt van klei uit Rotterdam. Deze producten kunnen niet direct in de winkel gekocht worden, maar gewoon via de webshop van de desbetreffende ondernemers.

"Voor Goed kan dus worden gezien als een platform om de producten te ontdekken en uiteindelijk zijn het de ondernemers die het verhaal waarmaken. De Rotterdammers die in onze winkel binnenlopen kunnen vervolgens geactiveerd worden om zelf ook een steentje bij te dragen door deze mooie, duurzame producten aan te schaffen," aldus Precilla.

Precilla Schrier bij i Kapitein via Voor Goed
Precilla Schrier bij iKapitein.

Op de planning van Voor Goed

Op het moment zijn ze bij Voor Goed bezig met een bijzondere installatie. Mensen kunnen door middel van verschillende vragen een match krijgen met een sociaal ondernemer.

Precilla: "Na vier vragen krijg je een unieke combinatie, dan kan je het blok dat je toegewezen krijgt omdraaien en meer leren over een sociaal ondernemer die bij je past. Een leuke manier om het gesprek aan te gaan met het winkelend publiek op de Lijnbaan. " Naar verwachting zal de installatie over twee maanden klaar zijn, dus we moeten nog even geduld hebben.

Meer weten?

Neem contact op met Voor Goed via info@voorgoedagency.nl voor vragen of meer informatie.

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
1 februari 2022
Frontrunner