Logo
De toekomst is groen de Bijenkorf hart
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
8 februari 2022
Frontrunner

Waarvoor is toch dat grote groene hart op de voorgevel van de Bijenkorf in Rotterdam? Dat hart verwijst naar de duurzaamheidscampagne De Toekomst is Groen. De komende tijd geeft de Bijenkorf extra aandacht aan duurzamere initiatieven en alternatieven.

De Winkel van de Toekomst

De Bijenkorf vroeg aan kinderen van 6 tot 16 jaar om een winkel van de toekomst te ontwerpen. Want wie kan er nou beter de toekomst ontwerpen dan de nieuwe generatie?

Tussen oktober en eind december zijn er een hoop creatieve inzendingen binnengekomen. Tekeningen, knutselwerkjes en filmpjes voorzien van innovatieve en duurzame ideeën waarin mens, dier en milieu centraal staan.

Wat hebben we geleerd van de tekeningen? De winkel van de toekomst heeft een ingang die toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen die minder mobiel zijn. Er hangen digitale passpiegels waar je virtueel kleding kan proberen en er is een sportschool waar mensen op loopbanden energie voor de winkel opwekken. Ook is er een glijbaan, die je snel naar een andere afdeling brengt, zoals bijvoorbeeld het veganistische restaurant!

De winkel van de toekomst De Bijenkorf
De Winkel van de Toekomst de Bijenkorf tekening

De Wasserij

De Wasserij en de Bijenkorf hebben de handen ineen geslagen. Dit heeft geleid tot een toffe samenwerking waarin tien ontwerpers een collectie hebben ontwikkeld, volledig gemaakt met beschadigde artikelen.

Misschien kende je De Wasserij al, dit is namelijk een broedplek waar zo’n 40 modemakers werken aan een gezondere en eerlijkere mode-industrie. Veel van deze makers zetten re-cyling, up-cycling en gebruik van dead-stock materialen al in om hun productieproces te verduurzamen.

Een fijne samenwerking voor de Bijenkorf, want zij hebben regelmatig kleding die ze niet meer kunnen verkopen, omdat het kapot is bijvoorbeeld. Een ideale kans voor de ontwerpers om met hun creativiteit de kleding nieuw leven in te blazen.

Het resultaat is gewoon te koop in de Bijenkorf, tot en met 13 maart 2022 te koop. Op 19 en 20 februari en op 12 en 13 maart zijn de betrokken ontwerpers aanwezig in de winkel. Leuk om kennis te maken met ze en meer te weten komen over hun maakproces.

Cypherloom De Wasserij x de Bijenkorf
Versatile Forever De Bijenkorf De Wasserij

Groene Bij-logo

Natuurlijk vind je bij de Bijenkorf vooral stijlvolle items van kleding. Maar dat betekent niet dat het niet verantwoordelijk en duurzaam kan zijn. Hun missie is dan ook om de klanten te inspireren om duurzamere keuzes te maken.

Om hierbij te helpen, heeft de Bijenkorf het Groene Bij-logo ontworpen. Deze vind je op artikelen die een duurzamere keuze zijn, zoals mode en accessoires, woonitems en delicatessen.

Maar wanneer is een artikel duurzamer? Het Groene Bij-logo mag alleen worden ingezet als het product gemakt is met respect voor mens, dier en/of milieu. Daarnaast kijkt de Bijenkorf of een kledingstuk vintage, upcycled of een navulling is. Een andere optie is dat het voor minstens 50% uit duurzamere materialen of ingrediënten bestaat. Tot slot moet het product over de juiste certificering van de materialen of grondstoffen beschikken.

De toekomst is groen de Bijenkorf hart
De toekomst is groen de bijenkorf etalage

De Groene Services

Een ander onderdeel van het groene initiatief van de Bijenkorf zijn De Groene Services. Hierin helpt het warenhuis om de levensstijlen van mensen te verduurzamen. Op die manier kunnen ze een handje helpen om het milieu minder te belasten.

Zo kan je bij de Bijenkorf terecht om kleding te doneren, zodat het een tweede leven krijgt. Ook is er een reparatie service, om er voor te zorgen dat je nog jaren van je favoriete kledingstukken kan genieten. Wil je een prachtig gedekte tafel? Huur dan het servies bij de Bijenkorf in plaats van het te kopen; dat bespaart weer een hoop productie en grondstoffen.

Er is natuurlijk ook gedacht een de bezorgdiensten. Woon je binnen 10 kilometer van de winkel? Dan word jouw pakketje met de fiets bezorgd. Ook werkt de Bijenkorf samen met Red, hun duurzame partner als het gaat om vermindering van CO2-uitstoot bij het bezorgen.

Leer meer

Meer leren over duurzaamheid? De Bijenkorf organiseert verschillende sessies waarin experts op het gebied van duurzaamheid aan het woord komen.

Bekijk hier wanneer De Groene Sessies plaatsvinden of luister ze terug!

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
8 februari 2022
Frontrunner