Logo
De natuur opzoeken

Groene parken in Rotterdam

Het Park Rotterdam Iris van den Broek
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
24 mei 2024
Frontrunner

Op zoek naar een mooi park in Rotterdam? Zelfs een echt stadsmens is wel eens toe aan natuur. Gelukkig staat vergroening hoog op de agenda en dat maakt Rotterdam een prachtige leefbare stad.

Het biedt een mooie afwisseling tussen de tofste stedelijke appartementen, kantoren, winkels, straten en wegen en prachtige groene plekken om te wandelen, fietsen, ontspannen, sporten of met je vrienden bij te kletsen.

Naast parken delen we ook wat bijzondere groene plekjes. Sommigen zijn niet te missen, maar voor anderen moet je goed zoeken. Dus ben je wel toe aan wat rust in alle chaos van de stad? Lees dan gauw verder en ontdek mooie parels!

Het Park Rotterdam Centrum

In het centrum vind je Het Park bij de Euromast, een groen stadspark met mooie waterpartijen, grasvelden, oude bomen en bloeiende bloemen.

Met mooi weer is het heerlijk om in Het Park te picknicken aan een van de meertjes, onder een boom of lekker in de zon. Er zijn veel bloementuintjes die goed worden onderhouden en als het lekker weer is, ligt het park vol met gezellige mensen die van het weer komen genieten.

Ook ben je welkom bij Dudok in Het Park. Gevestigd in een rijksmonument uit 1750 met een prachtig kasteeltuintje heeft Dudok in Het Park een heerlijk romantisch sfeertje. De brasserie is bij mooi weer geopend van dinsdag tot en met zondag om lekker te ontbijten, lunchen, borrelen of gewoon voor koffie of thee met een beroemde Dudok appeltaart.

Dudok in het Park Rotterdam
In Het Park vind je Dudok in het Park.
Het Park Rotterdam Iris van den Broek

Historische Tuin Schoonoord

Als je dan toch naar Het Park gaat, bezoek dan direct deze verborgen parel. Gelegen naast Het Park, tussen de Parklaan en de Westzeedijk, bevindt zich namelijk Historische Tuin Schoonoord.

Schoonoord heeft een rijke historie die wel 350 jaar terug de tijd in gaat. Oorspronkelijk heette deze tuin ‘Rust en Lust’. Pas in 1816 kreeg het de naam Schoonoord en in 1860 werd het huidige ontwerp voor de tuin gemaakt en aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Vandaag de dag zien we de vijver, Libanonceders en beuken nog terug in de tuin, keuzes die lang geleden werden gemaakt. Sinds 2000 is het een beschermd rijksmonument.

Zodra je het 18e eeuwse toegangshek van deze tuin betreedt ben je niet meer in het stadscentrum, maar bevind je je in een beschermd Rijksmonument, een stukje oase met een rijke verzameling flora en fauna. Loop rond en geniet van het groen, neem plaats op een bankje aan de vijver en lees even een boekje. Zo kom je echt even tot rust.

Historische Tuin Schoonoord is elke dag geopend tussen 08:30 en 16:30 uur.

Rotterdam Historische Tuin Schoonoord
Historische tuin Schoonoord Rotterdam

Luchtpark Hofbogen

Luchtpark Hofbogen bevindt zich midden in Rotterdam Centrum, op de plek waar vroeger station Hofplein zat. Het Luchtpark is te bereiken op twee manieren. De eerste is via de ingang op de Heer Bokelweg bij het Grafisch Lyceum Rotterdam, de andere en leukste manier is via de Luchtsingel: een 400 meter lange gele brug die Rotterdam Centrum en Rotterdam Noord met elkaar verbindt.

In het Luchtpark vind je moestuintjes en fruitboompjes die buurtbewoners vrijwillig onderhouden. Overal in het park staan picknicktafeltjes en bankjes. Op deze hoogte zie je Rotterdam Noord en Rotterdam Centrum vanaf een bijzonder perspectief.

Door parken op daken aan te leggen proberen we de natuur weer een plekje te geven in het sterk bebouwde Rotterdam.

Hofbogenpark De Urbanisten

Binnentuin Stadhuis

Deze plek is dan wel geen park, maar een prachtige binnentuin, mét veel groen.

Wat het Stadhuis zo bijzonder maakt is dat het een van de weinige gebouwen is in Rotterdam Centrum die het bombardement van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Menig bezoekers vergapen zich dan ook aan de historische bouwstijl van het gebouw vanaf de stoep. Niet iedereen weet dat het Stadhuis een verborgen binnentuin heeft, een plek die vrij toegankelijk is tijdens de openingstijden van het Stadhuis. En deze verborgen groene plek is zeker een bezoekje waard!

De Binnentuin van het Stadhuis is een echte oase midden in de stad. Rond de lente en zomer maakt deze binnentuin een grote indruk door de prachtige bloemen en groene vergroeiing aan de muren. Maar ook in de herfst, als de bladeren rood en oranje kleuren, is het een bijzonder mooie plek.

‘Niet iedereen weet dat het Stadhuis een verborgen binnentuin heeft, een plek die vrij toegankelijk is tijdens de openingstijden van het Stadhuis.’
#RotterdamCentrum
Binnentuin Stadhuis Rotterdam

Het Vroesenpark

In het Vroesenpark vind je een sfeer zoals bij geen ander park. Het is gelegen in de gezellige wijk Blijdorp, op zo'n vijftien minuten lopen van het centrum.

In de zomer is dit park 24/7 geopend en vanaf de ochtend tot de avond gevuld met mensen die komen genieten van het lekkere weer. In het Vroesenpark is het ook toegestaan om te barbecuen en het is voorzien van openbare toiletten.

De sfeer is op een goede dag het best te omschrijven als een soort festival ambiance. Honderden mensen op een stuk gras zijn simpelweg aan het genieten.

Vroesenpark

De Lijnbaan Plataan

Misschien ben je er al meerdere keren voorbij gelopen tijdens je shopping dagje in Rotterdam, maar op de Lijnbaan staat een wel heel bijzondere boom. Deze boom is namelijk geplant in 1851, toen de Lijnbaan er nog niet eens was, en heeft daarmee het bombardement overleefd. Toen ze de Lijnbaan gingen bouwen, moesten ze in het ontwerp dan ook rekening houden met de boom, want weghalen was natuurlijk geen optie.

Deze Rotterdamse icoon is een heerlijk groen plekje midden in het centrum, waar je plaats kan nemen in de schaduw van de takken voor een welverdiende pauze, met natuurlijk een lekker drankje of een snack.

Plataan Lijnbaan Rotterdam

Het Grotekerkplein

Een groene plek die veel Rotterdammers over het hoofd zien is Stadspark Grotekerkplein, terwijl het toch echt in het centrum van Rotterdam ligt. Om precies te zijn naast de Laurenskerk, tussen de Hoogstraat en de Meent in.

Hier zijn regelmatig concerten te vinden. In de zomer zul je hier ook groepjes mensen aantreffen die op het gras zitten of langs het water aan de Delftsevaart. Een heerlijke plek om even bij te komen na bijvoorbeeld een dagje shoppen.

Museumpark

Gelegen tussen het Museum Boijmans Van Beuningen en de Westzeedijk ligt het prachtige Museumpark. Naast dat hier binnen loopafstand de meest populaire musea van Rotterdam bevinden, is het ook een mooi groen plekje in het centrum.

Naast de vijver aan de zuidzijde van het park liggen grasvelden waar je kan plaatsnemen met een kleedje. Verder vind je hier veel bomen en planten. Museumplein heeft een functie als openluchtmuseum, dus bewonder zeker ook de kunstwerken die er staan.

Ook heb je hier het Depot, een groot spiegelend gebouw in de vorm van een ei, met op het dak een terras in de vorm van een bos. Hier hebben ze maar liefst 75 bomen geplaatst, op 35 meter hoogte. Hoe tof is dat?

De tuin van het Schielandshuis

Direct achter de Coolsingel ligt het statige Schielandshuis. Naast dat dit 17e eeuwse gebouw een historisch hoogtepuntje in Rotterdam is en daarom zeker een bezoek waard, heeft het een prachtige secret garden die vrij toegankelijk is.

Wij raden dan ook aan om hier even langs te wandelen voor een pauze. Zoek een mooi plekje uit en bestel wat lekkers te eten of drinken in het restaurant van het Schielandshuis.

201908 Schielandhuis 558 A4545 Irisvanden Broek

Boompjeskade

Misschien kijk je eroverheen door de iconische gebouwen van de Kop van Zuid, de statige huizen van Noordereiland en de pronkende Erasmusbrug, maar langs de Maasboulevard zijn er stukjes groen aangelegd waar je heerlijk kunt zitten om te genieten van de zon en het uitzicht.

Neem eens een kleedje mee, wat lekkers te eten en drinken, en geniet van een picknick terwijl je het mooiste uitzicht van de stad hebt.

Boompjeskade Peter Schmidt

Het Maaskant Park

In het hart van de stad, op de binnenplaats van het Groot Handelsgebouw (GHG), vind je het Maaskant Park. Een park vernoemd naar Huig Maaskant, een van de architecten van het monumentale gebouw.


Het park is gelegen op een voormalige verhoogde laad- en losstraat. Jamestown, eigenaar van GHG, toverde de straat om tot een park dat alleen toegankelijk was voor de huurders. Als onderdeel van de visie van Jamestown om het gebouw toegankelijker te maken voor alle Rotterdammers, is het park nu open voor iedereen.

In het park, dat ontworpen is door landschapsarchitecten van Blooming Buildings, zijn meer dan 500 verschillende plantensoorten te vinden, waaronder de mahoniestruik, de staartaar en de prairielelie. Het park heeft bovendien een jeu de boulesbaan en gezellige zitjes.


Het Maaskant Park vind je aan de Conradstraat 22 in Rotterdam. Het park is van april tot november dagelijks geopend van 8:00 tot 20:00 uur en gedurende de overige maanden van 9:00 tot 18:00 uur.

GHG Maaskant Park Opening 20230609 38 min
GHG Maaskant Park Dinner 20240508 03 min
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
24 mei 2024
Frontrunner