Even a real city dweller sometimes needs nature. Fortunately, greening is high on the agenda and that makes Rotterdam a wonderful, liveable city.
Zelfs een echt stadsmens is wel eens toe aan natuur. Gelukkig staat vergroening hoog op de agenda en dat maakt Rotterdam een prachtige leefbare stad.
Het biedt een mooie afwisseling tussen de tofste stedelijke appartementen, kantoren, winkels, straten en wegen en prachtige groene plekken om te wandelen, fietsen, ontspannen, sporten of met je vrienden bij te kletsen. Sommige van deze plekjes zijn niet te missen, maar voor andere moet je goed zoeken.
Dus ben je wel toe aan wat rust in alle chaos van de stad? Lees dan gauw verder en ontdek mooie parels!
Wat het Stadhuis zo bijzonder maakt is dat het een van de weinige gebouwen is in Rotterdam Centrum die het bombardement van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Menig bezoekers vergapen zich dan ook aan de historische bouwstijl van het gebouw vanaf de stoep. Niet iedereen weet dat het Stadhuis een verborgen binnentuin heeft, een plek die vrij toegankelijk is tijdens de openingstijden van het Stadhuis. En deze verborgen groene plek is zeker een bezoekje waard!
De Binnentuin van het Stadhuis is een echte oase midden in de stad. Rond de lente en zomer maakt deze binnentuin een grote indruk door de prachtige bloemen en groene vergroeiing aan de muren. Maar ook in de herfst, als de bladeren rood en oranje kleuren, is het een bijzonder mooie plek.
It offers a nice variety between the coolest urban apartments, offices, shops, streets and roads and beautiful green spaces for walking, cycling, relaxing, exercising or catching up with your friends. Some of these places are not to be missed, but for others you have to look hard.
So are you ready for some peace and quiet in all the chaos of the city? Then read on and discover these beautiful gems!
What makes the City Hall so special is that it is one of the few buildings in Rotterdam centre that survived the bombing of the Second World War. Many visitors marvel at the historic architectural style of the building from the sidewalk. But not everyone knows that the City Hall has a hidden courtyard, a place that is freely accessible during City Hall opening hours. And this hidden green spot is definitely worth a visit!
The City Hall Courtyard is a real oasis in the middle of the city. During the spring and summer, this garden makes a huge impression because of the beautiful flowers and green leaves on the walls. But it is also a particularly beautiful place in autumn, when the leaves turn red and orange.
De meeste Rotterdammers zijn wel bekend met Het Park, ook wel het Euromast Park genoemd. Gelegen naast dit park, tussen de Parklaan en de Westzeedijk, kan je de Historische Tuin Schoonoord vinden.
Schoonoord heeft een rijke historie die wel 350 jaar terug de tijd in gaat. Oorspronkelijk heette deze tuin ‘Rust en Lust’. Pas in 1816 kreeg het de naam Schoonoord en in 1860 werd het huidige ontwerp voor de tuin gemaakt en aangelegd in Engelse landschapsstijl.
Vandaag de dag zien we de vijver, Libanonceders en beuken nog terug in de tuin, keuzes die lang geleden werden gemaakt. Sinds 2000 is het een beschermd rijksmonument.
Zodra je het 18e eeuwse toegangshek van deze tuin betreedt ben je niet meer in het stadscentrum, maar bevind je je in een beschermd Rijksmonument, een stukje oase met een rijke verzameling flora en fauna. Loop rond en geniet van het groen, neem plaats op een bankje aan de vijver en lees even een boekje. Zo kom je echt even tot rust.
Historische Tuin Schoonoord is elke dag geopend tussen 08:30 en 16:30 uur.
Misschien ben je er al meerdere keren voorbij gelopen tijdens je shopping dagje in Rotterdam, maar op de Lijnbaan staat een wel heel bijzondere boom. Deze boom is namelijk geplant in 1851, toen de Lijnbaan er nog niet eens was, en heeft daarmee het bombardement overleefd. Toen ze de Lijnbaan gingen bouwen, moesten ze in het ontwerp dan ook rekening houden met de boom, want weghalen was natuurlijk geen optie.
Deze Rotterdamse icoon is een heerlijk groen plekje midden in het centrum, waar je plaats kan nemen in de schaduw van de takken voor een welverdiende pauze, met natuurlijk een lekker drankje of een snack.
Een groene plek die veel Rotterdammers over het hoofd zien is Stadspark Grotekerkplein, terwijl het toch echt in het centrum van Rotterdam ligt. Om precies te zijn naast de Laurenskerk, tussen de Hoogstraat en de Meent in.
Hier zijn regelmatig concerten te vinden. In de zomer zul je hier ook groepjes mensen aantreffen die op het gras zitten of langs het water aan de Delftsevaart. Een heerlijke plek om even bij te komen na bijvoorbeeld een dagje shoppen.
Gelegen tussen het Museum Boijmans Van Beuningen en de Westzeedijk ligt het prachtige Museumpark. Naast dat hier binnen loopafstand de meest populaire musea van Rotterdam bevinden, is het ook een mooi groen plekje in het centrum.
Naast de vijver aan de zuidzijde van het park liggen grasvelden waar je kan plaatsnemen met een kleedje. Verder vind je hier veel bomen en planten. Museumplein heeft een functie als openluchtmuseum, dus bewonder zeker ook de kunstwerken die er staan.
Ook heb je hier het Depot, een groot spiegelend gebouw in de vorm van een ei, met op het dak een terras in de vorm van een bos. Hier hebben ze maar liefst 75 bomen geplaatst, op 35 meter hoogte. Hoe tof is dat?
Direct achter de Coolsingel ligt het statige Schielandshuis. Naast dat dit 17e eeuwse gebouw een historisch hoogtepuntje in Rotterdam is en daarom zeker een bezoek waard, heeft het een prachtige secret garden die vrij toegankelijk is.
Wij raden dan ook aan om hier even langs te wandelen voor een pauze. Zoek een mooi plekje uit en bestel wat lekkers te eten of drinken in het restaurant van het Schielandshuis.
Bovengenoemd zijn vooral veel openbare locaties. Wat ook heel leuk is, zijn de vele restaurantjes met verborgen tuinen. Zo kan je genieten van natuur én gelijk wat eten en drinken.
Een goed voorbeeld is Harmonie 23 aan de Westersingel. Achter het restaurant is een prachtige tuin aangelegd. Een romantische plek voor een culinaire date! Als je echt all out wilt gaan kan je kiezen uit het 23 gangen menu.
Heel toepasselijk voor dit lijstje is ook de inspiratiebron van chefkok Marco Somer: de natuur. Hij groeide op bij zijn opa en oma op de boerderij, waar hij leerde om de natuur te waarderen en accepteren.
Misschien kijk je eroverheen door de iconische gebouwen van de Kop van Zuid, de statige huizen van Noordereiland en de pronkende Erasmusbrug, maar langs de Maasboulevard zijn er stukjes groen aangelegd waar je heerlijk kunt zitten en genieten van de zon en het uitzicht.
Je kan hier natuurlijk een bankje opzoeken tijdens je avondwandeling. Maar extra leuk is om een kleedje mee te nemen, wat lekkers te eten en drinken, en een picknick te houden terwijl je het mooiste uitzicht van de stad hebt.