Logo
Served koffie kerst
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
16 december 2022
Frontrunner

Het einde van het jaar is in zicht en langzaamaan verschijnen er steeds meer lichtjes in deze donkere periode. Nu het de laatste tijd ook ineens zo ontzettend koud is en we de eerste Friezen alweer “it giet oan” hebben horen roepen, is het extra fijn om even bij te kunnen komen met iets warms.

Op zo’n moment biedt koffie natuurlijk de perfecte vorm van troost. In deze blog neem ik je mee naar een paar koffiezaken waar je helemaal in kerstsfeer kunt opwarmen; interessant voor zowel de zoetekauw als de fijnproever!

Sherlock’s place

Verscholen achter de Laurenskerk vind je Sherlock’s place. Een waar walhalla voor de liefhebbers van zoetigheden onder ons. Niet alleen door het aanbod aan gebakjes, maar ook door alle verschillende Monin koffiesiropen die hier te verkrijgen zijn. Het is dan ook de grootste Moninshop die je kunt vinden in Nederland. Dat belooft natuurlijk wat als het gaat om smaaksensaties.

Om alvast in de stemming te komen, probeerde ik hier een gingerbread latte. Veel dichter bij het echte kerstgevoel kun je haast niet komen. Bij het aanblik alleen al kun je hier niet anders dan blij van worden. Afgetopt met een scheutige toef slagroom zit dit er echt uit om op te eten. Absoluut het proberen waard als je toch in de buurt bent.

‘Veel dichter bij het echte kerstgevoel kun je haast niet komen’
Thijs

Served

Vind jij vooral de sfeer belangrijk waarin jouw koffie geserveerd wordt? Stap dan eens binnen bij Served. Deze koffiezaak is maar liefst twee keer vertegenwoordigd op de befaamde Coolsingel en is geliefd bij iedereen. Zo tref je er hipsters, fitgirls, maar ook toeristen en ouden van dagen.

Het assortiment aan koffie verandert niet onder invloed van het seizoen, maar doet het gewoon goed het hele jaar door. Lekker centraal gelegen, kun je hier helemaal je hart ophalen als het gaat om kerstdecoratie. Lekker bakkie, zonder flauwekul, maar wel in een kerstige setting. Gewoon even doen dus.

Served koffie kerst
Winterse sferen bij Served
Sherlocks place koffie kerst
Gingerbread latte bij Sherlock's Place

Cafecito

Als laatste dan nog een voor de echte fijnproevers onder ons. Wil je een perfect gezet kopje dat voldoet aan jouw smaak, dan is deze hippe koffiebar met zijn strakke minimalistische design aan de Meent zeker een bezoekje waard. Verwacht hier dus vooral geen extreme combinaties à la Starbucks! Hier is meer waardering voor het basiselement van iedere koffie: de koffieboon (of bes eigenlijk, dat je het maar weet).

Bij Cafecito branden ze de bonen zelf en wisselen ze regelmatig van blend. Op dit moment zijn er twee keuzes: blend 001 uit Ethiopië en blend 002 die uit Peru en Brazilië afkomstig is. De barista’s vertellen je er graag meer over.

Mocht je nu op zoek zijn naar een smaak die helemaal past bij deze tijd van het jaar, dan kan ik je adviseren om voor blend 002 te gaan. Deze is redelijk straf, met bittere tonen en een combinatie van cacao en specerijen. Is dit toch niet helemaal jouw ding, dan ben je misschien beter af met de exotische zure en fruitige smaken uit de Ethiopische blend. Loop een keertje binnen en ontdek het zelf.

Cafecito koffie

Thuis

Drink je jouw bakkie nu gewoon het liefste thuis? Ook dan kun je het seizoen ervaren in je kopje. Probeer eens de winterkoffie van de Rotterdamse Giraffe Coffee Roasters. Volgens de Roasters is het net glühwein in je kopje. Zo hoef je in ieder geval geen kou te trotseren om in kerstsfeer te komen!

Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
16 december 2022
Frontrunner