Logo
AID Aprima Cruise Port Rotterdam Centrum
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
19 januari 2022
Frontrunner

Elk jaar komen er tientallen cruiseschepen in Rotterdam. Wat staat er de komende tijd op de planning en wat betekenen deze cruiseschepen eigenlijk voor de stad? Om hierachter te komen gingen we het gesprek aan met Nick Hoogeweij, Executive Manager van Cruise Port Rotterdam.

Lees hieronder ons interview met Nick om meer te weten te komen over de Rotterdamse cruisewereld!

Wat staat er allemaal op de planning het komende jaar?

Er komen dit jaar wel acht cruiseschepen in Rotterdam die nog nooit in onze stad zijn geweest. Heel bijzonder! Nick licht hiervan graag twee mooie cruiseschepen uit.

"Op 26 februari komt 'Global Mercy', een gloednieuw schip van rederij Mercy Ships, naar Rotterdam. Dit is een unieke gelegenheid om de Global Mercy van dichtbij te bewonderen. Normaliter zijn deze schepen te vinden aan de Afrikaanse kust, waar ze aanmeren om met vrijwilligers medische ingrepen uit te voeren."

Maar dat is niet het enige bijzondere schip dat naar Rotterdam komt dit jaar. Nick: "Daarnaast komt in het voorjaar de 'Rotterdam', van de Holland Amerika Lijn, naar de havenstad voor haar doop. Dit cruiseschip heeft twee keer Rotterdam op haar achtersteven. Geen ander schip heeft dit."

Bekijk hier de aankomstagenda van Cruise Port Rotterdam.

Nick Hoogeweij Cruiseport Rotterdam 16
Nick Hoogeweij, Executive Manager van Cruise Port Rotterdam.
Cruise Port De Rotterdam Kop van Zuid

Hoeveel schepen komen er ongeveer aan in onze stad?

"Voor dit jaar is de verwachting dat er ruim 100 schepen naar Rotterdam komen."

Wat levert het de stad op?

Wat hebben we er eigenlijk aan, al deze cruiseschepen die jaarlijks aanmeren in onze stad? Naast dat het natuurlijk prachtig is om te zien, zijn nog meer voordelen voor onze havenstad.

"Elk cruiseschip dat de haven aandoet levert 750.000 tot een miljoen op voor de haven en stad. Dit is conservatief berekend. Hierbij moet je denken aan ongeveer 50% voor haven gerelateerde zaken en 50% voor de stad zoals bijvoorbeeld horeca, hotels en winkels," aldus Nick.

Uiteraard zorgen de cruiseschepen voor bezoeken in de stad. De passagiers gaan vaak van het cruiseschip af en in sommige gevallen blijven ze een nachtje slapen in Rotterdam. Nick: "Daarnaast zijn er veel mensen die een tour boeken, bijvoorbeeld naar Kinderdijk, Dordrecht maar ook een leuke tour in Rotterdam Centrum zelf. Ruim 90% van de passagiers gaat ons mooie Rotterdam in."

Wat de passagiers over het algemeen het leukst vinden om op eigen initiatief te doen in Rotterdam Centrum? Nick weet het wel: "Winkelen is heel populair in Rotterdam."

AIDA Amar Cruise Port Rotterdam Centrum
AIDAmar aangemeerd in Rotterdam.

Welk aangemeerd schip in Rotterdam is jouw favoriet?

"Ik heb niet specifiek een favoriet. Een aantal schepen komen vaker aan de kade zoals o.a. AIDA, P&O en Holland Amerika Lijn en deze worden herkend. Het gave van deze schepen is dat Rotterdammers ook komen kijken wanneer ze binnen komen varen. Het is mooi om te zien dat dit leeft bij de Rotterdammers en dat men het leuk vindt om de schepen te verwelkomen en de beelden te delen.”

‘Het is mooi om te zien dat dit leeft bij de Rotterdammers en dat men het leuk vindt om de schepen te verwelkomen en de beelden te delen.’
Nick Hoogeweij

Hoe is het om te werken in de cruise industrie?

Nick is al zes jaar werkzaam bij Cruise Port Rotterdamen heeft al veel ervaring in de industrie mogen opdoen. "Het mooie aan de cruise industrie is dat het een mengelmoes is van verschillende facetten: scheepvaart, hospitality en toerisme. Deze mix maakt het tot een waanzinnig geheel. En als je dan ook ziet wat het met een stad doet, dat geeft een prachtig gevoel. En deze bijdrage aan stad en haven maak ik samen met een mooi team."

"Cruise ligt eigenlijk op het ‘scharnier’ punt van stad en haven. Onze prachtige haven wordt zichtbaar in de stad met de cruiseschepen die aankomen, letterlijk een weergave van de verbondenheid van stad en haven."

Heb je een mooi moment om te delen van jouw tijd bij Cruise Port Rotterdam?

"Dit klinkt misschien algemeen, maar wanneer je ziet wat er in Rotterdam gebeurt als er een cruiseschip aankomt, is dat heel mooi. Het maakt niet uit hoe laat het is, er staan altijd mensen te kijken. Dat is uniek en hoort echt bij onze havenstad."

‘Met volle overtuiging durf ik te zeggen dat cruisen momenteel één van de meest veilige manieren van reizen en vakantievieren is.’
Nick Hoogeweij
Hanseatic Spirit 1

Het was een uitdagende tijd. Wat heb je hiervan geleerd?

Ook de cruise industrie heeft het zwaar gehad in de afgelopen twee jaar vanwege de pandemie.

"Ik denk dat de cruisewereld heeft laten zien dat het flexibel is en dat het veilig is om te reizen. Hygiene stond al hoog in het vaandel en dat is alleen maar verder ontwikkeld met zeer strenge protocollen. Zo worden passagiers bijvoorbeeld voor het aan boord gaan én tijdens een cruise getest en geldt er een zeer hoge vaccinatiegraad.”

Of het dus veilig is om nu met een cruiseschip te reizen? Volgens Nick zeer zeker wel: "Met volle overtuiging durf ik te zeggen dat cruisen momenteel één van de meest veilige manieren van reizen en vakantievieren is. Dit komt mede door de strenge beproefde protocollen en de handhaving daarvan."

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
19 januari 2022
Frontrunner