Logo
Beeldenroute

7 Beelden van 7 grote kunstenaars aan de Westersingel

Reclining Figure Wotruba statue Rotterdam myview rotterdam
Hanna Owusu
Geschreven door Hanna Owusu
5 juli 2023
Frontrunner

Midden op de Westersingel vind je de beeldenroute met zeven beelden rondom het thema "het menselijk lichaam". Een perfect uitje als je van architectuur en kunst houdt en graag door de stad slentert.

Altijd al afgevraagd wat de sculpturen betekenen? Neem dit artikel mee en laat je inspireren om na te denken over onze relatie tot elkaar, tot onszelf en tot onze omgeving.

“de Vlecht” door Kalliopi Lemos (2020)

Het eerste beeld is een 6,5 meter hoge gesneden vlecht gemaakt van honderden staalkabels. Dit beeld, in het Engels "The Plait" genoemd, maakt deel uit van haar serie "Tools of Endearment", die ook de drie sculpturen "Corset", "Bra" en "Bag of Aspirations" omvat. Hier zie je het symbool van rebellie tegen de partriarchie en oude conventies.

“No title” door Joel Shapiro (1999)

Dit abstracte figuur heeft ook betrekking op de mens: het toont menselijke expressie in de meest minimale vormen. De mens wordt weergegeven door 5 stralen en kan vanuit verschillende invalshoeken verschillend geïnterpreteerd worden in zijn expressie.

De Vlecht Lemos statue Rotterdam myview rotterdam
“de Vlecht” door Kalliopi Lemos
Zonder Titel Shapiro statue Rotterdam myview rotterdam
“No title” door Joel Shapiro

“La grande musicienne” door Henri Laurens (1938) [1963]

Oorspronkelijk gegoten in gips, werd de "grote muzikant" in 1963 herbouwd als een bronzen sculptuur. Het vertegenwoordigt een versmelting van een vrouw en een harp en staat in de buurt van De Doelen, op wiens terras het ooit stond.

“Moeder en Kind” door Carel Visser (2000)

Dit beeld bestaat uit in brons gegoten voorwerpen of afval en stelt een moeder voor die haar baby in haar armen houdt. Terwijl het kind een kapotte pop is, is de moeder, in schril contrast hiermee, gemaakt van hoekige stukken industrieel afval. Een goede gelegenheid om na te denken over de moeder-kindrelatie - de eerste relatie die we allemaal hadden.

Musicienne Laurens statue Rotterdam myview rotterdam
“La grande musicienne” door Henri Laurens
Moeder En Kind Visser statue Rotterdam myview rotterdam
“Moeder en Kind” door Carel Visser

“Reclining figure” door Fritz Wotruba (1969)

Met een lengte van 310 cm is dit het enige liggende figuur op het beeldenterras. Het bestaat uit grote, zware witte kalksteenblokken waaruit Wotruba een mensachtige figuur heeft gehouwen. Het opzettelijk ruwe oppervlak geeft de sculptuur expressie en wordt aangevuld door de ruwe, geometrische elementen.

“Goodbye” aka "The Lovers" door Umberto Mastroianni (1957)

Dit beeld is een geschenk van de gemeente Rotterdam aan de Nederlandse Spoorwegen voor het Centraal Station, waar het tot 2000 heeft gestaan. Het combineert kubisme en futurisme. Leuk weetje: het beeld heette oorspronkelijk "The Lovers", maar kreeg een andere naam om een nogal preuts publiek niet te beledigen.

Reclining Figure Wotruba statue Rotterdam myview rotterdam
“Reclining figure” door Fritz Wotruba (1969)
Goddbye Mastroianni statue Rotterdam myview rotterdam
“Goodbye” aka "The Lovers" door Umberto Mastroianni

“L’Homme qui Marche” door Auguste Rodin (1905)

Er zijn 12 exemplaren van dit pronkstuk van Rodins werk, waarvan je er één gratis kunt bewonderen op het beeldenterras. Het heeft een lange geschiedenis van creatie, die teruggaat tot 1877. De romp en benen werden op verschillende tijdstippen samengesteld uit verschillende modellen om het laatste stuk "The Walking Man" te creëren.

Walking Man Rodin statue Rotterdam myview rotterdam
“L’Homme qui Marche” door Auguste Rodin

Het einde van het beeldenterras is het begin van meer kunstavonturen

Het is leuk om zoveel kunst en cultuur te ervaren door gewoon in de stad te zijn. Naast de beelden die ik je hier heb voorgesteld, zijn er meer dan 200 andere openbare kunstwerken in het centrum van Rotterdam - dat is nog maar het begin. Let dus op meer tijdens je wandeling en vergeet niet omhoog te kijken naar de gevels. Het is niet ongebruikelijk om beelden en kunstwerken op duizelingwekkende hoogten te vinden.

Hanna Owusu
Geschreven door Hanna Owusu
5 juli 2023
Frontrunner