Logo
Staal, brons en beton

7 Beelden in Rotterdam Centrum die je moet bezoeken

Welfare Piet Starreveld statue Rotterdam Hanna Owusu
Hanna Owusu
Geschreven door Hanna Owusu
15 mei 2023
Frontrunner

Wil je tijdens een wandeling door de binnenstad genieten van een beetje kunst? Geen probleem, want in Rotterdam vind je belangrijke kunstwerken overal in de stad, die ook nog eens geheel toegankelijk zijn voor het publiek.

In dit artikel laat ik je zeven beelden zien die dicht bij elkaar staan en daardoor makkelijk achter elkaar te bewonderen zijn.

Beelden op de Lijnbaan

Wandelen over de Lijnbaan van het Weena naar het Binnenwegplein is niet alleen een mooie gelegenheid om te winkelen, maar ook om een flinke portie openbare kunst te bekijken. Tijdens een wandeling van 10-15 minuten kan je de volgende beelden bewonderen:

“Playing Bears” door Anne Grimdalen (1956)

Het kleine bronzen berenbeeldje met twee spelende beren is ontworpen door de Noorse beeldhouwster Anne Grimdalen. Door zijn hoogte is het ook een leuke attractie voor kinderen.

“Trommelslager” door Adri Blok (1958)

Een paar stappen verder vind je de “Trommelslager”. Een bronzen beeld op een betonnen voetstuk van een op een trommel slaande jongen.

“Two Turning Vertical Rectangles” door George Rickey (1971)

Aan het einde van de Lijnbaan (kruising Binnenwegplein) zie je het bewegende beeld, dat dezelfde vorm heeft als de naam aangeeft: twee draaiende verticale rechthoeken. Dit constructivistische beeld is 20 meter hoog. Probeer het in time-lapse te filmen om het sneller te zien bewegen, super leuk!

Playing Bears Anna Grimdalen statue Rotterdam Hanna Owusu
Turning Rectangles George Rockey statue Rotterdam Hanna Owusu

Vier op een rij – De Van Oldenbarneveltplaats

Als je weinig tijd hebt, maar toch een paar impressies wilt opdoen van beelden in Rotterdam, raad ik je aan een bezoek te brengen aan de Van Oldenbarneveltplaats aan de Coolsingel, tegenover het WTC. Daar vind je vier iconische sculpturen op één plek: The Husband of the Doll, The Knot, Untitled "gestileerde bloem" en Welfare.

The Husband of the Doll door Thomas William Puckey (1991)

Een naakte, vrolijke clown met een naturalistisch lichaam en een karikaturaal hoofd.

De Knoop door Shinkichi Tajiri (1976)

Het handelsmerk van de Amerikaanse beeldhouwer Shinkichi Tajiri: de knoop. Een eenvoudige vorm die heel verschillende dingen symboliseert, afhankelijk van de culturele achtergrond. Een mooie gelegenheid voor een gesprek!

Husband Of Doll Thomas Puckey statue Rotterdam Hanna Owusu
Knot Shinkichi Tajiri statue Rotterdam Hanna Owusu

Untitled door Naum Gabo (1957)

Ook wel "het ding" of "gestileerde bloem" genoemd, het naamloze beeld van Naum Gabo is gemaakt van staal en een zink/messing coating op een betonnen sokkel. Tussen 1940 en 1958 werd het onderdeel van de Top 100 Nederlandse monumenten.

Welvaart door Piet Starreveld (1953)

Het beeld is gemonteerd aan de gevel van het voormalige ABN Amro bankgebouw, het huidige Forum Rotterdam. De vrouw is het symbool voor de welvaart en houdt een aanvliegende vredesduif in de hand. Aan haar voeten is een fries aangebracht met een zaaier, een smid, een ploeger een steigerend paard en een vrouw die schoven wegdraagt.

Untitled Naum Gabo statue Rotterdam Hanna Owusu
Welfare Piet Starreveld statue Rotterdam Hanna Owusu

Tip: bezoek de Van Oldenbarneveltplaats in de middag als de zon ondergaat. Dan kan je getuige zijn van een prachtig lichtspel, ontstaan door de weerkaatsing van de zon vanuit het WTC. De omgeving is dan gevuld met prachtige groene en turquoise lichtstralen (zoals te zien op de foto van het naamloze standbeeld van Naum Gabo!).

Ontdek meer kunst

Het is fijn om in aanraking te kunnen komen met zoveel kunst en cultuur door gewoon in de stad te zijn. Naast de beelden die ik je hier heb voorgesteld, zijn er meer dan 200 andere openbare kunstwerken in het centrum van Rotterdam. Dit is nog maar het begin. Let dus tijdens je wandeling op en vergeet niet omhoog te kijken langs de gevels. Het is niet ongebruikelijk om beelden en kunstwerken op duizelingwekkende hoogten te vinden.

Hanna Owusu
Geschreven door Hanna Owusu
15 mei 2023
Frontrunner