Logo
9 W7 A0023 Vivianne Sanderse Photography Le Nordl Ouest klein
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
6 september 2022
Frontrunner

Een vrijdagmiddagborrel, even bijkletsen met je beste vriendin of simpelweg een ontsnapping uit de dagelijkse sleur: wat voor reden je ook hebt, in de binnenstad van Rotterdam zijn er genoeg plekken om te genieten van een lekker glaasje wijn.

Deze keer tip ik namelijk een aantal wijnbarren! Lees je mee?

L’Ouest (en Le Nord)

In het Centrum, maar uitkijkend op het Oude Westen, en in Rotterdam-Noord vind je L’Ouest en Le Nord. Drie keer raden welke versie je waar vindt. De keuze voor de Franse benaming van de verschillende windrichtingen komt vooral voort uit de samenstelling van de menukaart. Zoals ze zelf zeggen, serveren ze hier namelijk gerechten met een gezonde vette knipoog naar de klassiek Franse keuken. Naast wijn kun je hier ook terecht voor lunch of (shared) dining.

Binnen en op het terras heerst er een gezellige en knusse sfeer. De wijnkaart bevat voor ieder wat wils, maar extra bijzonder zijn de twee oranje wijnen. Dit type wijn, gemaakt van witte druiven, ontstaat door het langere schilcontact tijdens het productieproces. Uiteindelijk levert dit een amberkleurige wijn op. De techniek bestaat al lang, maar toch zijn er (nog) niet veel plekken waar dit te verkrijgen is. Schenken ze bij L’Ouest jouw eerste glas oranje wijn ooit in? Je vindt L’Ouest aan de Van Oldenbarneveltstraat. De grote broer (en tevens wijnwinkel!) vind je aan de Proveniersstraat.

9 W7 A0029 Vivianne Sanderse Photography Le Nordl Ouest klein
9 W7 A0004 Vivianne Sanderse Photography Le Nordl Ouest klein

Nostra

Een paar meter verderop, ten Oosten van L’Ouest, in dezelfde straat vinden we ons volgende adresje: Nostra. Een hippe en vooral erg groene lunch-/wijnbar. De inrichting is rijkelijk bedeeld met (hang)planten en bloemen. Het leukste aan Nostra is het ietwat verborgen tuinterras aan de achterzijde, waar je de drukte van de stad even achter je kunt laten. Ze serveren hier trouwens ook een heerlijke lunch. Ga dus vooral eens langs als je om 12 uur al toe bent aan wat druivenelixer.

Nostra Rotterdam
Nostra Rotterdam 2

Wijnbar Janssen en Van Dijk

Dankzij hun gezamenlijke liefde voor wijn is de wijnbar van mevrouw Janssen en meneer Van Dijk al ruim 18 jaar een begrip in het Centrum. Deze bar is gelegen aan de Westewagenstraat, tussen de Meent en de Laurenskerk. Ook hier vind je een ruim aanbod aan wijnen waarvan er minstens 10 per glas te bestellen zijn.

Combineer je glaasje met een mooi kaas- of vleesplankje en je borrel is compleet! Overigens smaakt je wijn natuurlijk minstens zo lekker met een van de vele bar-bites. Smaakt je bezoek naar meer, dan moet je zeker nog eens terug komen voor een proeverij.

Wijnbar Janssen en Van Dijk
Janssen en van Dijk voorant

1Nul8

Eigenlijk is dit veel meer dan een wijnbar. Oorspronkelijk is het wel zo begonnen, maar door de jaren heen is het assortiment (en de stijl/kennis) steeds verder uitgebreid, waardoor het inmiddels ook in de categorie restaurant/café valt.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat de borrelkaart ook van hoog niveau is. Toch zijn ze altijd trouw gebleven aan hun wijnwortels. Op de menukaart vind je namelijk zo’n 20 wijnen die per glas te bestellen zijn en mocht je echt eens groots uit willen pakken of heb je binnenkort iets te vieren? Dan zal het aanbod aan champagnes je ook zeker niet teleurstellen.

Je vindt deze zaak in een van de bekendste straten van Rotterdam: de Meent, op nummer, hoe kan het ook anders, 108.

1 NUL8 terras
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
6 september 2022
Frontrunner