Logo
Buon appetito

3x Lekkere pizza voor onderweg

Sugo pizza min
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
25 augustus 2023
Frontrunner

Deze keer laat ik je zien waar je de lekkerste pizza voor onderweg kunt scoren. Italianen zeggen namelijk niet voor niets: “a pancia piena si ragiona meglio”, oftewel, met een volle maag denk je beter na.

Hiervoor moet ik je eerst even kort meenemen naar de Italiaanse hoofdstad. Hoewel er door het hele land natuurlijk vele pizzavariëteiten verkrijgbaar zijn, werd in Rome een briljante uitvinding gedaan: pizza al taglio. Grote plaatpizza’s waar je een stuk naar keuze kunt kiezen en vervolgens per gewicht betaalt. Ideaal en bijna op iedere hoek van de straat te vinden, dus je zit eigenlijk nooit zonder. Nu is Rotterdam natuurlijk net een tikkeltje anders dan Rome, maar gelukkig heeft de pizza al taglio ook zijn weg hierheen gevonden.

Sugo

Te beginnen met Sugo. Hier vind je absolute topkwaliteit. Een pizzadeeg bestaat uiteindelijk uit niets meer dan wat water, bloem, zout en gist, maar die combinatie is hier tot in puntjes uitgewerkt tot een hemelse snack. De bodem van hun pizza’s alleen al heeft echt de perfecte crunch. Mama mia!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende soorten. Goed nieuws voor jou is dat je nooit ver hoeft te zoeken naar de dichtstbijzijnde Sugo. Er zitten er maar liefst drie in het centrum van de stad en daarnaast kun je hun krokante kunstwerkjes ook verkrijgen bij andere horeca. Lekker to go, maar met een lekker drankje in de zon bij Van Zanten bijvoorbeeld, heb je het ook goed getroffen.

Mario’s Caffetteria

Een andere adresje vind je (sinds kort) in de Markthal. Hier verkoopt Mario allerlei Italiaans streetfood en daarmee is het een leuke plek voor jouw smulmoment. Zo vind je er van alles in Italiaanse sferen, van hartig snacks tot zoetigheden. Ook leuk om te weten: je kunt hier verschillende soorten olijfolie tappen. Ook lekker om mee te nemen voor thuis dus!

Dan terug naar de pizza, want daar kwamen we voor. In de Caffeterria vind je vooral de klassiekers, een margherita, tonno of quatro formaggi. Deze stukjes zijn erg licht met een bescheiden korstje, echt in Romeinse stijl dus. Voor de opgeblazen rand moet je in Napels zijn namelijk. Lekker dus voor tussendoor, maar ook perfect voor bij de borrel, want ook daarvoor kun je bij Mario terecht.

‘Italianen zeggen namelijk niet voor niets: “a pancia piena si ragiona meglio”, oftewel, met een volle maag denk je beter na.’
Thijs

Panzero

Bij Panzero is helaas geen pizza al taglio verkrijgbaar, maar hier vind je een andere mooie creatie. In het zuiden van Italië, in Puglia, heeft ooit iemand bedacht om restjes pizza- en brooddeeg te vullen met restjes tomaat en mozzarella om het vervolgens in de frituur te gooien. Deze gefrituurde pizza is uiteindelijk de panzerotto gaan heten en inmiddels komen ze in allerlei soorten en maten.

De classico vind ik al geweldig, dus vanaf daar kan het alleen maar beter worden. Een van mijn andere favorieten is de panzerotto met ‘nduja, de pikante smeerbare salami uit Calabrië. Dat geeft toch net wat meer pit! Enige voorzichtigheid is wel aangeraden, aangezien er altijd kans op ontploffingsgevaar is zodra je je eerste hap neemt. Pas goed op dus, maar je moet wat over hebben voor dit zuid Italiaanse hoogstandje. Je vindt Panzero aan de Botersloot, vlakbij de Markthal.

Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
25 augustus 2023
Frontrunner