Logo
Levend erfgoed

Ontdek de Open Monumentendag Rotterdam 2023

Zicht op Zuid vanaf het dak van het Witte Huis Foto Eric Fecken

Dit weekend is het weer tijd voor de Open Monumentendag in Rotterdam. Dit betekent dat de deuren van meer dan 50 Rotterdamse monumenten hun deuren openen voor het publiek. Benieuwd wat dat verder inhoudt? Lees het hier!

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 openen veel Rotterdamse monumenten weer hun deuren voor het publiek tijdens Open Monumentendag Rotterdam. Deze editie staat in het teken van 'Levend erfgoed'. Twee dagen lang kan je meedoen met rondleidingen, lezingen en meer.

Ontdek de Rotterdamse monumenten

De grote iconen van Rotterdam, zoals de middeleeuwse Laurenskerk, de door UNESCO als Werelderfgoed aangemerkte Van Nelle Fabriek en het Witte Huis openen dit weekend hun deuren. Zoals nooit eerder kan je de monumenten van de stad bekijken en meer leren over de geschiedenis ervan.

Ook WTC Rotterdam, dat ondanks zijn moderne voorkomen toch een vooroorlogs rijksmonument is, doet dit jaar mee aan de Open Monumentendag. Daarnaast staat het monumentale clubhuis van Roeivereniging Nautilus (met óók een monumentale vloot van zo’n 10 schepen); het markante hotel-restaurant Het Witte Paard in Tuindorp Vreewijk; het Bouwcentrum; molen De Speelman en de Islamic University of Applied Sciences aan de Bergsingel op de planning.

Het volledige programma

Met meer dan 50 monumenten op het programma, zit er altijd een bij die je niet wilt missen. Benieuwd naar het hele programma en wat er in het monument te beleven is? Ontdek het via onderstaande link.

Open Monumentendag Rotterdam
Ontdek hier het hele programma
Bezoekers tijdens OMD 2022 in de Oude Haven Foto Eric Fecken

Nieuwe monumentenroute

Ook dit jaar kan je op eigen houtje op pad met de nieuwe monumentenroute. Dit jaar neemt de route je mee door de wijk Charlois, waar je kennismaakt met de vele gezichten van het stadsdorp. Het is een fietsroute van circa 6 kilometer, die begint aan de Zuidkant van de Maastunnel en eindigt bij De Oliphant aan de Kromme Zandweg. De nieuwe monumentenroute is gratis te downloaden op de website!