Logo
Lumiere Arial view 01 Vivid Vision Ossip van Duijvenbode KAAN architecten
Lumiere Binnenplaats 01 Vivid Vision KAAN architecten
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 juni 2022
Frontrunner

Wat gaaf! Er komt een waanzinnige toren op de hoek van de Kruiskade en Lijnbaan op de plek van de voormalige Lumière bioscoop. Deze prachtige toren krijgt dan ook een gepaste naam: Lumière.

Herontwikkeling

De toren is ontworpen door KAAN Architecten en wordt ontwikkeld door Manhave Vastgoed en VORM.

In de voormalige bioscoop zijn op het moment nog winkels, horeca en een sportschool gevestigd. Het plan is om het gebouw te herontwikkelen en hier een toren van ca. 200 meter hoog te bouwen, waar plek komt voor ruim 400 huurappartementen, een hotel, kantoren, maatschappelijke voorzieningen, bedrijfsruimten, winkels en horeca.

Lumiere Balcony KAAN architecten

Vergroening in de stad

Voor het ontwerpt werkt KAAN Architecten o.a. met LOLA Landscape Architects. Lumière zal namelijk zorgen voor vergroening in de stad. Zo hebben ze hoogtes gereserveerd voor groen en ervoor gezorgd dat de constructies stabiel genoeg zijn om op te planten. Vincent Panhuysen, founding partner van KAAN Architecten, zegt hierover: "Het gaat om biodiversiteit in onze gebouwde omgeving en het reduceren van hitte stress in onze steden."

Daarnaast komt er een groene passage die publiekelijk toegankelijk is. De passage verbindt de Lijnbaan en Kruiskade met het binnengebied van Lumière.

Lumiere Binnenplaats 02 Vivid Vision KAAN architecten

Een toren gebouwd voor de toekomst

Lumière zal een belangrijke rol gaan spelen in de binnenstad van Rotterdam als verbindende schakel voor wonen, verblijven, werken en luxe winkelen. Maar het is ook een duurzame plek, waarbij nagedacht wordt over toekomstbestendige energie-oplossingen.

In een interview met KAAN architecten, vertelt managing architect Aldo Trim: "Lumière is zo gebouwd dat het een tijdloos bouwwerk wordt, dat over 200 jaar nog goed functioneert. We kiezen bewust voor materialen die nu iets duurder zijn, maar langer mooi blijven en minder onderhoudskosten meegeven.”

Lumiere Lijnbaan Vivid Vision Ossip van Duijvenbode KAAN architecten
Lumiere Kruiskade Vivid Vision Ossip van Duijvenbode KAAN architecten

The Lobby

Momenteel wordt in hetzelfde gebied een ander gebouw herontwikkeld. Ken je het Crystal House op de Kruiskade in Rotterdam? Dit rood, spiegelende gebouw wordt compleet getransformeerd naar het eigentijds ontwerp van KAAN Architecten. Het gebouw krijgt ook een nieuwe naam: The Lobby.

Architectuurmaand Rotterdam

Het plan van de toren werd onthuld op 14 juni. Een goed moment, het is namelijk architectuurmaand in Rotterdam! Geïnteresseerd in meer Rotterdams architectuur? Lees dan ook dit artikel met architectuurtours door Rotterdam en dit artikel over het Roze Podium op het Nieuwe Instituut.

Meer weten over de Lumièretoren? Neem dan een kijkje op hun website.

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 juni 2022
Frontrunner