Logo
Past Postcards Project

Interview met fotograaf Steven Bos

Steven Bos Past Postcards Project Hofplein

Steven Bos is het gezicht achter de Instagrampagina pastpostcardsproject. Een plek waar hij wekelijks het verleden en het heden van Rotterdam verbindt door middel van ansichtkaarten.

De resultaten geven je een bijzondere kijk in wat de tijd met de stad heeft gedaan. Hoe hij op dit idee is gekomen en meer deelt hij met ons in onderstaand interview.

Steven, kan je ons vertellen hoe je bent begonnen met het Past Postcards Project?

"Ik had al wat fotoprojecten over Rotterdam gedaan, zoals het "Rotterdam anno nu" project, het "Project EMR" en een project "Olifantenpaadjes" naar idee van Jan Dirk van der Burg. Toen dit was afgerond wilde ik graag verder met nieuwe fotografie projecten."

"In het verleden heb ik wat oude ansichtkaarten van steden gekocht op rommelmarkten. Toen ik weer een keer bij een rommelmarkt stond, zag ik daar allerlei Rotterdamse ansichtkaarten. Ik ging naar huis met een stapel van 70 kaarten! Met deze kaarten ben ik op pad gegaan naar de locaties die erop zijn afgebeeld om te kijken wat er is veranderd en wat hetzelfde is gebleven."

"Nu haal ik de meeste van m'n kaarten van Marktplaats. Maar ook krijg ik ze soms van volgers op Instagram, super tof! Ik denk dat ik er ondertussen tussen de 1000 en 1100 in m'n bezit heb."

Wat spreekt jou aan om op deze manier het heden en verleden met elkaar te verbinden?

"Ik vind het mooi om de verschillende gezichten van Rotterdam te laten zien. Door de Tweede Wereldoorlog zijn veel plekken en gebouwen verloren gegaan en onherkenbaar veranderd. Ook door het vele slopen en herbouwen in de afgelopen honderd jaar is de stad enorm veranderd. Je realiseert je dat soms pas als je het ziet met de ansichtkaart in je hand."

"Na het maken van de foto, vind ik het erg leuk om er een interessant verhaal bij te vertellen. Het gaat dan vaak over de geschiedenis van het gebouw of de plek."

Steven Bos Past Postcards Project
Steven Bos
Steven Bos Past Postcards Project Rotterdam

Hoe lang ben je bezig met het maken van een postcard foto?

"Toch stiekem wel redelijk lang. Vaak bij oude kaarten waar Rotterdam compleet veranderd is en je geen referentiepunt hebt, is het lastig te achterhalen waar het precies is. Ik gebruik daarom vaak oude plattegronden van Rotterdam van voor de oorlog."

"Als ik eenmaal de plek heb gevonden, stap ik op de fiets op zoek naar de precieze locatie waar de fotograaf de foto genomen heeft. Ik maak vervolgens een foto van de plek en een foto van de ansichtkaart op de diezelfde plek. Thuis zet ik de foto's digitaal over elkaar heen, zodat beide foto's scherp blijven en zodat ik heel nauwkeurig de ansichtkaart op de juiste plek kan zetten."

"Vervolgens ga ik naar het stadsarchief van Rotterdam, waar ik op zoek ga naar foto's van die plek. Ik schrijf tot slot een stukje over de geschiedenis van de foto en dan is 'ie klaar om te posten."

Wat is jouw persoonlijke favoriete Past Postcard foto?

"De oude poort van het verdwenen Coolsingel ziekenhuis op de Lijnbaan is mijn favoriet. Het winkelend publiek zal er zo voorbij lopen en niet wetende waar die poort voor was bestemd! Ook de hal van het oude centraal station is een favoriet. Het licht wat in de hal valt is zo ontzettend mooi."

Steven Bos Past Postcards Project Centraal Station
Steven Bos Past Postcards Project Hofplein

Wat vind jij het mooiste gebouw van Rotterdam Centrum?

"Van de verdwenen gebouwen denk ik toch wel de oude Bijenkorf van Dudok. Dat moet echt een fantastische gebouw zijn geweest. Zeker in contrast met de 19e eeuwse woningen die ernaast stonden. Van de bestaande gebouwen is mijn favoriet Het Groothandelsgebouw."

Ben je zelf opgegroeid in Rotterdam? Waar komt de liefde van deze stad vandaan?

"Ik ben opgegroeid in de buurt van de Rotterdam. Mijn oma woonde in Rotterdam en daar gingen we bijna elke week bij op bezoek. We bezochten veel musea, de dierentuin en andere leuke plekken in de stad. In mijn tienerjaren heb ik in Rotterdam op school gezeten en bracht ik m'n weekenden er ook vaak feestend door. Vanaf jongs af aan is de liefde voor de stad dus al ontwikkeld. Nu ik er zelf alweer elf jaar woon, kan ik ook zeggen dat de liefde alleen maar groter is geworden. Er is in Rotterdam altijd wat te zien en te beleven, echt een stad om van te houden dus!"

Ben je benieuwd naar Steven zijn creaties? Volg hem dan op @pastpostcardsproject op Instagram!