Logo
Depot luchtfoto Ossip van Duivenbode
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
20 augustus 2023
Frontrunner

Benieuwd wie de architect is van het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam? Dit eivormige kunstdepot is een absolute blikvanger en een onmisbaar icoon tijdens je bezoek aan Rotterdam.

Maar waar komt dit unieke idee vandaan? En wat kan je doen in het Depot? Hieronder delen we meer over dit toffe stukje van Rotterdam aan het Museumpark.

Het Depot Boijmans van Beuningen

Het is 's werelds eerste volledig toegankelijke kunstdepot, dit betekent dat het net even anders is dan een museum. Hier kan je namelijk een kijkje krijgen achter de schermen van de museumwereld, en de gigantische collectie van het Boijmans van Beuningen bekijken. Wist je dat in vele grote musea maar een klein percentage van de collecties tentoon worden gesteld? De rest staat gewoon opgeslagen. Iets waar het Depot een oplossing voor biedt, want hier maken ze onzichtbare kunst zichtbaar in een hele bijzondere setting.

In het Depot vind je veertien compartimenten met daarin rekken, stellingen en kasten waar de kunstwerken worden bewaard. Zo is dit de plek voor allerlei verschillende kunstwerken; van schilderingen, fotografie tot metalen.

Een uniek design

Het toffe van dit Depot is absoluut het design. Buiten valt je blik al snel op dit opmerkelijke gebouw en eenmaal binnen is alles een foto waard. Het Depot is maar liefst 29,5 meter hoog en heeft de vorm van een ei. Spiegels versieren het exterieur, maar de binnenkant is net zo imposant. De trappen brengen je kriskras door het gebouw én naar het indrukwekkende dak, waar je kan eten bij het restaurant Renilde of kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Klimaatkamer depot boijmans rotterdam Iris van der Broek
Depot interieur Robin Utrecht

De architect van het Depot in Rotterdam

Zo'n bijzonder gebouw, op een belangrijke plek in de stad, vraagt om een architect met status. Het is dan ook architectenbureau MVRDV die de klus hebben geklaard. Geen onbekende voor Rotterdam, want al eerder hebben zij het ontwerp op zich genomen voor de iconische Markthal.

In opdracht van de gemeente Rotterdam is Winy Maas, medeoprichter van MVRDV, aan de slag gegaan om een opvallend stukje architectuur te ontwerpen. Wat eerst een vierkant blok moest worden, is nu een spiegelend ei, bestaande uit 6.609 vierkante meter glas en verdeeld in 1.664 spiegelpanelen. Dankzij het effect van de gevel, de groene omgeving en de daktuin van het Depot, pas het gebouw op een bijzonder mooie manier in het park. Mocht je ooit het Depot vanuit de lucht kunnen bekijken, zal je ook zien dat het groen van de daktuin overloopt in de groene omgeving van het park.

Toen Rijnmond architect Winy Maas vroeg het Depot te omschrijven, zei hij: "Het is geen twee onder 1 kap huis, dus het is niet iets dat je al kent. Het gebouw wil iets zeggen op een abstracte manier. Het heeft geen deuren en ramen, maar is toch van ons allen. En die bollende spiegeling maakt in één keer duidelijk dat dit Rotterdam is."

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
20 augustus 2023
Frontrunner