Logo
Icoon van de stad

De bijzondere architectuur van de Markthal in Rotterdam

Markthal foto Ossip van Duivenbode Ossip van Duivenbode min
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
3 augustus 2023
Frontrunner

De Markthal in Rotterdam is met haar architectuur een ware icoon van de stad geworden. Dat deze niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Rotterdam, is duidelijk. Maar wat schuilt er achter dit gebouw?

Het is een van de meest unieke bouwwerken van Rotterdam, met een bijzondere vorm, veel kleuren en vele functies. Ontdek meer over het ontwerp en de bedenker van dit icoon.

De architectuur van de Markthal in Rotterdam

De Markthal bevindt zich in het hart van Rotterdam, vlakbij andere iconische gebouwen zoals de Laurenskerk en de Kubuswoningen. Het gebouw, ontworpen door Nederlands architectenbureau MVRDV, is een hoefijzervormige structuur die is bedekt met een massieve glazen gevel. Het hele gebouw is meer dan 40 meter hoog en overspant maar liefst 120 meter.

‘Een kunstwerk dat ook wel de "Hoorn des Overvloeds" genoemd wordt versiert het plafond, en bevat heldere, kleurrijke afbeeldingen van o.a. fruit en groenten.’
#RotterdamCentrum

De Markthal is een redelijk nieuwe aanwinst van onze stad. Het was namelijk in 2009 dat de bouw startte en een nieuw icoon was geboren. Naast de indrukwekkende buitenkant, biedt de binnenkant van de Markthal ook wat opmerkelijke dingen. Zo heeft de Markthal een oppervlakte van meer dan 12.000 vierkante meter en is het versierd met een enorme muurschildering die het hele plafond bedekt. Een kunstwerk dat ook wel de "Hoorn des Overvloeds" genoemd wordt, en bevat heldere, kleurrijke afbeeldingen van o.a. fruit en groenten.

Wist je ook dat er tijdens de bouw op grote schaal opgravingen zijn gedaan van middeleeuwse objecten? Denk aan vazen, gereedschap en kanonskogels. Dit stukje middeleeuwen hebben ze op een hele toffe manier in de Markthal gehouden, door middel van een Tijdtrap die door de Markthal loopt.

De architect van de Markthal in Rotterdam

Het in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV is in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Samen met hun team werken zij aan gebouwen in alle soorten en maten, stadsplannen en visies, installaties en tentoonstellingen. Hun projecten zijn overal te wereld te vinden: van New York, China en India tot aan Parijs en ons eigen Rotterdam.

Met de Markthal heeft het MVRDV toch wel een van de meest iconische gebouwen in Rotterdam ontworpen. Maar het is zeker niet de enige. Wist je bijvoorbeeld dat het Depot Boijmans van Beuningen ook in het portfolio van MVRDV schittert?

Markthal roltrappen 2014 ️ Ossip van Duivenbode
Markthal bovenaanzicht 2 2014 ️ Ossip van Duivenbode

De vele functies van de Markthal

Indrukwekkend is dit gebouw zeker, want nergens in Rotterdam vind je zo’n bijzonder gevormd en multifunctioneel gebouw. Onder de grote boog ligt een overdekt plein vol met eettentjes en winkels, wat een nieuwe kijk geeft op een typische marktplein. Naast dat het een bijzonder stukje architectuur is, biedt het gebouw huisvesting aan tientallen woningen. Een droom voor velen om op zo'n iconische plek in Rotterdam te mogen wonen!

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
3 augustus 2023
Frontrunner