Logo
Muzikaal spektakel

NN North Sea Jazz Festival 2023

North Sea Jazz garry Bartz
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
8 juni 2023
Frontrunner

Het grootste indoor jazzfestival ter wereld komt voor de zestiende keer naar Rotterdam Zuid. Ik heb het natuurlijk over NN North Sea Jazz 2023! Het weekend van 7, 8 en 9 juli is het alweer zo ver.

Stormzy, Typhoon, Gregory Porter, Lizzo en Tom Jones. Dit is slechts een kleine greep uit de nu al legendarische line-up vol met legendes en nieuw talent uit de jazz-, soul-, funk- en hiphopwereld. Niet alleen in Ahoy, waar het centrum van het festival zich bevindt, is er van alles gaande. Overal in de stad is het een grote jazz happening begin juli! In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Sounds of Diversity – A Shared Musical Heritage

Het festival brengt dit jaar een bijzonder thema, Sounds of Diversity – A Shared Musical Heritage, omdat het dit jaar 150 jaar geleden is dat de slavernij in de toenmalige koloniën werd afgeschaft. Het festival besteedt met dit overkoepelend thema aandacht aan de diversiteit in mensen en muziek die de geschiedenis Nederland en met name grote steden, zoals Rotterdam, opleverde.

Greyheads north sea Jazz
Mokoomba North Sea Jazz

Nieuw en verborgen talent

North Sea Jazz blijft trouw aan zijn traditie om volop ruimte te bieden aan opkomend talent dat een podium verdient.

Net als voorgaande jaren heeft het festival een Codarts Talent Stage. Hier komen de buitengewoon muziekaal begaafde leerlingen van 'Hogeschool voor de Kunsten' Codarts die te popelen staan om hun talent te laten zien en zo het publiek te overdonderen met hun muziek.

Nieuw dit jaar is de Open Stage. Hier kunnen ook bezoekers van het festival die de ballen hebben om hun talent te laten zien hun muzikale hart luchten. Is dit iets voor jou? Neem je instrument mee en show 'm what you got!

NN North Sea Jazz Festival in Ahoy

Zoals ieder jaar vinden we het epicentrum van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam Ahoy. Om een beetje een beeld te geven wie er wanneer speelt en wat er allemaal te horen en te zien is hebben we een overzichtje voor je gemaakt. Natuurlijk is dit slechts een selectie, het volledige programma staat bomvol indrukwekkende artiesten.

Vrijdag 7 juli

Op vrijdag genieten we flink van wat muzikaal geweld, goeie vibes en lekkere beats. The Diaspora Suite is echt iets om naar uit te kijken. Deze vinden we bij the Amazon Stage om 17:00 uur.

De Nile Stage wordt om 16:00 uur geopend door een Franse artiest die onder contract staat bij het wereldberoemde label Motown. Ik heb het natuurlijk over Ben L'oncle Soul. Hij maakte naam met zijn heerlijke ingetogen sound die het best te beschrijven is als een mix tussen soul, hiphop en jazz.

Na de Fransman staan er welgeteld drie Britten oprij op het programma. Om 18:15 uur komt rapper Loyle Carner met heerlijke soul en jazz samples waar hij met een mellow flow overheen rijmt alsof hij rappend werd geboren. Hij wordt opgevolgd door Little Simz, echte hiphop. Virtuoos en krachtig rijmt deze artieste over old school beats die sterk beïnvloed zijn door jazz en soul, haar flows zijn ongeëvenaard.

Na Little Simz volgt een grootheid in de Birtse hiphop scene: Stormzy sluit de Nile Stage op vrijdag af. Stormzy is vooral onder een wat jeugdiger publiek zeer bekend. Hij pakte hit na hit met zijn snoeiharde raps op grime en garage beats.

Zaterdag 8 juli

Terwijl de Nile Stage vrijdag vooral hiphop is met een jazz en soul tintje, is dat zaterdag juist omgekeerd. Zo komt bassist Marcus Miller Rotterdam warm maken met wat 'Miller Time'.

Jill Scott, een van de grondleggers van de neo-soul, komt de Nile Stage vervolgens vullen met haar geweldige stembereik. Ze viert ook nog eens haar twintig jarige jubileum, zo'n twee decennia geleden bracht ze namelijk haar eerste album uit. Deze artieste is één en al soul!

De laatste act op zaterdag wordt verzorgd door Tom Jones. Een man die eigenlijk niet echt een introductie nodig heeft, want de in 1940 geboren Welshman is een van de meest succesvolle artiesten aller tijden.

Zondag 9 juli

Seal werd in de jaren '90 beroemd met zijn enorme hits Kiss From a Rose en Crazy. Hij won verschillende Grammy-, Brit- en MTV Awards en artiesten zoals Alanis Morissette en George Michael coverden zijn hits. Maar Seal is zeker geen vergeten stem uit het verleden; naast het verkopen van 30 miljoen albums, heeft hij ook één miljard streams gegenereerd in het digitale tijdperk.

Van Seal gaan we naar de man met de meest kenmerkende look van het festival. Een flatcap, hoofdband, baardje en zeer charismatische glimlach; echte kenners weten dat ik het over Gregory Porter heb. Gregory is de jazz sensatie van de afgelopen jaren en is regelmatig op het festival te zien. Ook dit jaar is de man uit het Amerikaanse stadje Bakersfield in Rotterdam om iedereen met zijn gulle baritonstem te veroveren.

Het NN Northsea Jazz Festival wordt afgesloten door een van de grootste popsensaties van dit moment; mode-icoon annex rapper, annex zangeres, annex componist, annex actrice, annex body positivity activist Lizzo sluit het feest af met een gigantische knal!

North Sea Jazz grote crowd
North Sea Jazz garry Bartz

Bekijk hier de aftermovie van 2022!

Zien we jou in de volgende aftermovie?

Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
8 juni 2023
Frontrunner