Logo
Kunsthal Rotterdam Ossip Ossip van Duivenbode
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 november 2023
Frontrunner

Ben je toe aan een cultureel dagje? Dan ben je in onze stad aan het juiste adres. We hebben namelijk een hoop toffe musea in Rotterdam. Hieronder delen we een aantal favorieten!

We beginnen natuurlijk in het Museumpark, waar verschillende musea, instituten en andere toffe kunstzinnige plekken zijn verzameld. Van daaruit reizen we af naar andere culturele hoeken van de stad.

De Kunsthal

Bijna elke Rotterdammer is weleens in de Kunsthal geweest. In 1992 werd de Kunsthal opgericht en sindsdien neemt het een unieke positie in binnen het Nederlandse culturele landschap.

Met maar liefst 25 tentoonstellingen per jaar is het hier altijd verrassend. Hedendaagse kunst, fotografie, mode en design komen allemaal aan bod. Maar waar de Kunsthal misschien wel het meeste in uitblinkt, zijn de fantastische samenwerkingen die ze organiseren.

Samen met de grootste namen in de wereld, haalt de Kunsthal de meest bijzondere tentoonstellingen naar onze stad. Zo kun je op het moment van schrijven de expositie Ai Weiwei. In Search of Humanity bezoeken. Deze tentoonstelling laat werk zien van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen: Ai Weiwei. In Search of Humanity is zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe. Verwacht schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst.

Kunsthal Rotterdam Ossip Ossip van Duivenbode

Het Nieuwe Instituut

Voorheen was het NAi het Nederlands Architectuurinstituut. In 2013 hebben ze echter de koers veranderd en is het NAi in Museumpark omgetoverd tot Het Nieuwe Instituut.

De focus op architectuur is toen aangevuld met onderwerpen als design en digitale cultuur. Tentoonstellingen staan daarom in het teken van o.a. grafisch ontwerp, games, mode, productontwerp, (interieur)architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw.

Op het moment van schrijven bezoek je Het Nieuwe Instituut voor REBOOT. Baanbrekende digitale kunst. Dit is een tentoonstelling met sleutelwerken uit de periode 1960-2000 en nieuw werk van hedendaagse makers. De tentoonstelling toont de invloed van digitale technologie in kunst en in de samenleving.

Het Nieuwe Instituut

Natuurhistorisch Museum

Niet zo van schilderijen, maar wel helemaal gek op alles wat met de natuur te maken heeft? Dan is het Natuurhistorisch Museum in het Museumpark jouw plek. Het museum staat en hangt vol met allerlei diersoorten: vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en ga zo maar door. Ook bijzondere fossielen hebben een plekje gekregen in een eigen tentoonstelling.

De verzameling van het museum is immens en is daarom een museum waar je echt wat kan leren. Met de wisselende tentoonstellingen word je ook steeds opnieuw verrast. Een leuke plek dus om toe te voegen aan je lijst tijdens je bezoek aan Museumpark in Rotterdam.

Natuurhistorisch museum 2016 Ossip van Duivenbode

Maritiem Museum Rotterdam

In het hart van Rotterdam met de Wijnhaven als achtertuin, neemt het Maritiem Museum je mee op reis door de eeuwenoude relatie tussen de mens en de zee. Er is genoeg te beleven voor zowel jong en oud.

Wist je dat de museumcollectie van het Maritiem Museum een van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld is? De collectie illustreert zes eeuwen Nederlandse maritieme geschiedenis en dat moet gekoesterd blijven. Met maar liefst ruim 1 miljoen objecten leer je in het Maritiem Museum alles van eind vijftiende eeuw tot vandaag de dag. In het museum worden dus maar liefst zes eeuwen in beeld gebracht, om van te leren en te genieten.

Maritiem Museum rotterdam Theo de Man

Wereldmuseum

In dit prachtige museum in het Scheepvaartkwartier, op de hoek van de Willemskade en de Veerhaven, maak je kennis met een indrukwekkende Rotterdamse collectie. In totaal bestaat deze collectie uit ruim 83.000 objecten met voorwerpen die vanaf de 19e eeuw door Rotterdammers bijeen zijn gebracht.

Op 30 november 2023 opent de tentoolstelling Kolonialisme en Rotterdam in het Wereldmuseum. Tijdens deze tentoonstelling ontdek je hoe de wereldwijde erfenis van Kolonialisme doorwerkt in de stad en waar lokale, nationale en internationale geschiedenissen samenkomen.

Wat is jouw favoriete museum in Rotterdam?

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 november 2023
Frontrunner
Meer #Cultuur & Entertainment