Logo
Maritiem Museum Rotterdam museumhaven Fotografie Marco de Swart
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
14 november 2023
Frontrunner

Bij het Maritiem Museum in Rotterdam neem je een plons in de maritieme geschiedenis van de stad. Onze wereldberoemde havenstad herbergt een schat aan maritiem avontuur, dat je bij het Maritiem Museum kan ontdekken.

In het hart van de stad met de Wijnhaven als achtertuin, neemt het museum je mee op reis door de eeuwenoude relatie tussen de mens en de zee. Voor jong en oud: ontdek wat dit leuke museum te bieden heeft.

Rotterdam Scheepvaartmuseum van wereldklasse

Wist je dat de museumcollectie van het Maritiem Museum een van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld is? De collectie illustreert zes eeuwen Nederlandse maritieme geschiedenis en dat moet gekoesterd blijven. Met maar liefst ruim 1 miljoen objecten leer je in het Maritiem Museum alles van eind vijftiende eeuw tot vandaag de dag. In het museum worden dus maar liefst zes eeuwen in beeld gebracht, om van te leren en te genieten.

Maritiem Museum Haven

Een van de hoogtepunten van het Maritiem Museum is natuurlijk de museumhaven. Dé plek waar de Rotterdamse haven ooit begon! In deze haven vind je nu historische schepen en bijzondere gastschepen en krijg je een glimp van hoe het er eeuwen geleden aantoe ging.

Leer meer over de ambacht van het maritieme leven in de werkplaatsen. Hier woon je demonstraties bij, leer je hoe een schip wordt gebouwd en zie je hoe de museale vloot in goede conditie wordt gehouden.

Vergeet geen bezoek aan de vuurtoren en natuurlijk het museumcafé, waar je met uitzicht op de haven wat kan eten of drinken.

Maritiem museum rotterdam smid foto marco de swart 02
Maritiem Museum horeca Fotografie Marco de Swart 54

Interactieve ervaringen voor jong en oud

Wat het Maritiem Museum echt onderscheidt, is de nadruk op interactie. De tentoonstellingen zijn ontworpen om zowel jong als oud aan te spreken, met hands-on ervaringen die de maritieme wereld tot leven brengen!

Voor de jongere bezoekers is er Professor Plons: een speelse kennismaking met de maritieme wereld. Hier kunnen ze spelen én leren met en over schepen, het werk in de haven en hoe producten, zoals hun eigen speelgoed, per schip over de wereld vervoerd worden.

Het Maritiem Museum is net zo leuk voor volwassenen. Bijzondere tentoonstellingen en rondleidingen leren je alles over de maritieme geschiedenis en de rol van Rotterdam daarin. Dit maakt een bezoek aan het museum een leuke ervaring voor elke leeftijd!

Maritiem Museum rotterdam Theo de Man
Maritiem Museum Haven fotografie Jan van der Ploeg 26

Tijdelijke tentoonstellingen en evenementen

Naast de vaste collectie organiseert het Maritiem Museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen. Deze zijn vaak gericht op actuele maritieme vraagstukken, waardoor het museum relevant blijft in een steeds veranderende wereld. Check de officiële website regelmatig voor informatie over lopende en toekomstige evenementen.

Praktische informatie Maritiem Museum

Kom je het Maritiem Museum in Rotterdam bezoeken? Leuk! Een makkelijke manier om het museum te bereiken is met het openbaar vervoer. Daarnaast is het museum op loopafstand van het centrum, waaronder de Erasmusbrug het Centraal Station en de Markthal.

Kom je met de auto? Zoek dan een parkeergarage op in het centrum of parkeer je auto op een van de P+R terreinen in Rotterdam, waarna je je reis naar het centrum kan vervolgen met het openbaar vervoer.

Voor de meest actuele informatie over actuele openingstijden, toegangsprijzen en tentoonstellingen bezoek je de officiële website van het Maritiem Museum.

Maritiem Museum Rotterdam museumhaven Fotografie Marco de Swart
Maritiem Museum Rotterdam
Ontdek het maritieme verleden en heden van Rotterdam!
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
14 november 2023
Frontrunner