Logo
Kunstinstituut Melly 5
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
13 juli 2021
Frontrunner

Kunst en Rotterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de straten van onze stad kom je op bijna elke hoek kunst tegen.

Zodra je je op de Witte de Withstraat begeeft zie je om de zoveel meter wel een muurschildering. In deze culturele straat staan ook heel veel kunstgaleries en instellingen waar allerlei toffe programmeringen worden georganiseerd.

Ben je een echte kunstliefhebber? Dan zul je de kunstgaleries en instellingen in het lijstje hieronder zeker een bezoekje waard vinden!

MAMA

Op de hoek van de Witte de Withstraat en Kromme Elleboog staat de showroom van MAMA, een laagdrempelig platform voor hedendaagse kunst en populaire cultuur. Zij spreekt met haar programmering een breed publiek aan, maar met name de doelgroep 16 t/m 26 jaar oud.

Online, lokaal, internationaal en gewoon in haar eigen ruimte organiseert MAMA uiteenlopende interessante tentoonstellingen, presentaties, performances, workshops en events. Aan bod komen wereldse onderwerpen, van sociale, maatschappelijke tot technologische of economische aard, zoals de klimaatcrisis, de samenleving van de toekomst en het internet.

MAMA heeft een educatieteam en investeert graag in talent. Zo is uit de samenwerking tussen MAMA, TENT en Kunstinstituut Melly het kunsteducatie project “100% Hedendaags” ontstaan. Met dit project bieden zij onder andere een aanvulling op lesmethoden in het voortgezet onderwijs met gratis te downloaden lesmateriaal.

Kunstinstituut Melly

Kunstinstituut Melly, voorheen bekend als Witte de With Center for Contemporary Art, bestaat al sinds 1990 en is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in de Witte de Withstraat. Dit pand, een voormalige meisjesschool uit 1875, deelt Melly samen met TENT.

In januari 2021 werd de naam van het instituut officieel gewijzigd in Kunstinstituut Melly. Deze naamsverandering is op gang gekomen door de gevoelige koloniale achtergrond van de naam Witte de With, een discussie hierover ontstond na een tentoonstelling over dit ingewikkelde onderwerp in 2017. Kunstinstituut Melly ziet de naamsverandering als acceptatie, begrip en actieve integratie van een meerstemmige samenleving.

De nieuwe naam verwijst naar het kunstwerk dat al sinds 1990 op de zijkant van het gebouw prijkt: de iconische foto van een glimlachende vrouw achter haar bureau met de tekst “Melly Shum Hates Her Job”. Grote kans dat dit werk je wel eens is opgevallen tijdens een wandeling op Witte de Withstraat.

Ga langs bij Kunstinstituut Melly voor toffe tentoonstellingen, lezingen, filmvertoningen en meer. Melly showcased werk van beeldend kunstenaars en cultuurmakers en laat zien wat er speelt in de wereld van internationale hedendaagse kunst. Er is hier ruimte voor zowel opkomende als gevestigde kunstenaars en curatoren.

De ruimte op de begane grond, genaamd MELLY, is altijd gratis te bezoeken. MELLY is een multifunctionele ruimte met een dynamisch programma van presentaties en events. De gekleurde stippen op de vloer en wand zijn 1,5 meter indicatoren. Verder vind je hier een boekwinkel en café, waar je terecht kunt voor een hapje en drankje.

Kunstinstituut Melly 4
Kunstinstituut Melly 1
RCH 2
Kunstinstituut Melly 2

TENT

TENT is een platform voor hedendaagse kunst en is de tentoonstellingsruimte van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam. Zoals hierboven genoemd bevindt deze kunstinstelling zich in hetzelfde pand als Kunstinstituut Melly.

Bij TENT ligt de focus op Rotterdamse beeldende kunst en de stedelijke cultuur van onze stad, waarbij wordt ingehaakt op onderwerpen en ontwikkelingen die in de stad spelen en zo verbonden zijn met wat er in de wereld om ons heen gebeurt.

TENT biedt tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met creatievelingen uit Rotterdam en daarbuiten. Lokale partners en initiatieven krijgen hier de kans om een programmering op te stellen.

Galerie Ecce

Galerie Ecce is een kunstinstelling op de Witte de Withstraat in de voormalige galerie van Cokkie Snoei. De galerie brengt eigen series uit, maar ook werk van eigentijdse Nederlandse kunstenaars en vormgevers.

In de galerie zijn verschillende kunstvormen te bewonderen: schilderkunst, multimedia, fotografie en beeldhouwkunst. Wat deze kunstgalerie onderscheid van de rest is dat zij zelf diverse meubelen ontwerpen en produceren. Het ontwerpteam van Galerie Ecce bestaat uit vormgevers, beeldend kunstenaars en interieurarchitecten.

ZERP

Als laatste van dit lijstje een kunstgalerij die niet te vinden is op de Witte de Withstraat, maar zeker wel een bezoek waard is. ZERP galerie is een platform voor hedendaagse kunst en is gevestigd in de Van Oldenbarneveltstraat.

In deze kunstgalerie kom je verschillende kunstvormen tegen, van schilderkunst, tekeningen en fotografie tot installaties en sculpturen. Maandelijks worden er nieuwe werken uitgelicht in uiteenlopende groepstentoonstellingen en presentaties.

ZERP representeert verschillende artiesten, zowel (inter)nationale kunstenaars, als opkomende kunstenaars. In de galerie komen deze kunstenaars bij een groot publiek onder de aandacht door verschillende presentaties en events.

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
13 juli 2021
Frontrunner