Logo
Depot Boijmans van Beuningen Ossip van Duivenbode
Westersingel 2013 ️500 Watt
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
6 maart 2024
Frontrunner

Nu de lente eraan komt, is het de perfecte tijd om kunst op de straten van Rotterdam te ontdekken. Ons stadscentrum is namelijk gevuld met moderne en hedendaagse kunst. Een museumbezoek is altijd leuk, maar zo houd je je zuurverdiende centen in je zak, terwijl je buiten in het zonnetje loopt.

Onderschat niet wat voor moois je allemaal tegen kan komen in de openbare ruimte van Rotterdam. Of je nou rondom het glinsterende Depot van Boijmans van Beuningen in het Museumpark loopt of rondslentert op de Witte de Withstraat en af en toe een zijstraat in dwaalt om de kleurrijke street art te spotten. Er is zat te ontdekken! Je kan zelfs zomaar een echte Picasso tegenkomen op straat...

Om je een beetje op weg te helpen, kan je hieronder vinden waar je de mooiste kunstwerken kan ontdekken. Veel plezier!

Blaak

Laten we beginnen bij Blaak. Een typisch Rotterdamse plek waar veel bekende gebouwen staan. Maar wist je dat hier ook veel kunst te vinden is? Sinds september 2020 staat op de Binnenrotte het kunstwerk met de gezellige naam ‘Iedereen is dood behalve wij’ van de Rotterdamse Kunstenaar Ben Zegers. Deze gigantische aluminium voeten van 7,5 meter hoog zijn niet te missen als je op de markt loopt.

Neem direct een kijkje in de Markthal, je bent er nu toch. In dit iconische gebouw aanschouw je het indrukwekkende kunstwerk ‘Horn of Plenty’. Als je omhoog kijkt zie je kleurrijke bloemen en fruitsoorten prijken op het plafond. Dit kunstwerk is met 11.000m2 het grootste kunstwerk van Nederland. Geen wonder dat dit ook wel het Sixtijnse kapel van Rotterdam wordt genoemd!

Een ander interessant kunstwerk dat in de buurt van Blaak staat is het aparte kunstwerk Ode aan Marten Toonder (2002) voor de Markthal, een hommage aan striptekenaar Marten Toonder, die 90 jaar werd op 2 mei 2002. Het beeld bestaat uit een barokke klavervormige bank met vier bekende figuren uit de Toonder strip.

Markthal Horn of Plenty 1
Kleurrijke bloemen en fruitsoorten prijken op het plafond van de Markthal.

Witte de Withstraat

In de Witte de Withstraat vind je, naast de gezellige bars en restaurants, leuke galeries met interessante exposities. Op de straat zelf is ook genoeg kunst te vinden, zoals het interactieve Rotterdam Make It Happen- kunstwerk, ontworpen door Daan Botlek. Grote kans dat je dit kunstwerk wel eens bent tegengekomen op Instagram: menig bezoekers worden zelf onderdeel van het kunstwerk door omhoog te klimmen op de kleine trapjes om vervolgens vrolijk op de foto te gaan.

Maar juist in de zijstraatjes van Witte de Withstraat kom je de mooiste parels tegen. Muurschilderingen verrijken massaal de zijkanten van hippe restaurants, cafés en hotels. De ene keer stralen de kunstwerken je al toe vanaf de stoep, maar soms moet je echt de zijstraat in om de street art tegen het lijf te lopen.

Een van de zijstraten waar je een goede piece kan vinden is de Zwarte Paardenstraat, waar het kleurrijke kunstwerk El Trotamundos door de Chileense street artist Jorge Kata Núnez aan de muur schittert. De afgebeelde galopperende paard draagt een wereldkaart op zijn lijf en een vredesduif op zijn gezicht en staat voor vrijheid en wereldburgerschap. El Trotamundos betekent heel toepasselijk ‘de Wereldreiziger’.

Bezoek daarna de Kromme Elleboog, de zijstraat aan de andere kant van de Witte de Withstraat. Hier vind je meerdere muurschilderingen, zoals Love Spreads door Ramon Martins. Door de felle kleuren zou je denken dat dit opvallende kunstwerk weinig mensen ontgaat, maar aangezien het werk is verscholen achter een hoekje zijn er zelfs genoeg Rotterdammers die het werk nog nooit hebben gezien.

‘Juist in de zijstraatjes van Witte de Withstraat kom je de mooiste parels tegen. Muurschilderingen verrijken massaal de zijkanten van hippe restaurants, cafés en hotels.’
#RotterdamCentrum
2017 Wittede With Irisvanden Broek iris van den broek

Museumpark

Dichtbij Witte de Withstraat, op ongeveer vijf minuten lopen, al ligt het er maar net aan hoe snel je loopt, ligt het Museumpark. Dit park verbindt alle gebouwen om zich heen met elkaar en er zijn vijf op loopafstand: de Kunsthal, Museum Boijmans van Beuningen, het Nieuwe Instituut, Het Chabot Museum en het Natuurhistorisch Museum.

Sinds 2020 bevindt het Depot van Boijmans van Beuningen zich hier, een indrukwekkend nieuw icoon in Rotterdam. Verder vind je in het prachtige park zelf, een openluchtmuseum met een omvang van 100 bij 400 meter, genoeg mooie kunstwerken en sculpturen die je helemaal gratis en voor niks mag bewonderen.

Westersingel

Als je ooit op de Westersingel hebt gewandeld, zijn alle prachtige sculpturen je vast niet ontgaan. Hier staan namelijk 17 permanente kunstwerken die deel uitmaken van de Internationale Beelden Collectie in Rotterdam.

Als je vanaf het Museumpark richting de Witte de Withstraat loopt kom je op de hoek van Boijmans van Beuningen het betonnen beeld Sylvette tegen. Gemaakt door niemand minder dan Pablo Picasso en Carl Nesjar in 1970. Een echte eyecatcher!

Vanaf Sylvette kies je voor rechts of links afslaan voor meer mooie beelden. Zo heb je bij Eendrachtsplein een kunstwerk dat elke Rotterdammer maar al te goed kent: Santa Claus door de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Er zit een interessant verhaal achter Santa Claus. Oorspronkelijk moet het de kerstman voorstellen die een kerstboom in zijn hand heeft. Volgens de maker staat het kunstwerk voor de consumptiemaatschappij waarin we leven. Echter zien de meesten iets heel anders. De bijnaam Kabouter Buttplug zegt genoeg!

En heb je ooit een zwevende boom gezien? Het beeld Elevazione op de Westersingel is door de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone geplaatst. Het bestaat uit een zwevende bronzen boomstam die omhoog gehouden wordt door levende bomen, die via de bronzen wortels van het werk een zijn geworden met het kunstwerk.

Dit is slechts een handjevol van de kunstwerken die je gratis mag bewonderen in de Beeldenroute op de Westersingel!

Westersingel 2013 ️500 Watt

Schouwburgplein

Midden in hartje centrum, bij Schouwburgplein, staat een gigantische waterval. Erg bijzonder, zo’n stukje ruige natuur midden in de stad. Zoals je waarschijnlijk wel al had geraden gaat het hier niet om een echte waterval, maar om een levensgrote foto van wel 20 meter hoog van de IJslandse waterval Svartifoss.

De bewoners van de Hartsuykerflat vonden de kale betonnen muur van de Calypso, waar ze gedwongen op keken vanuit hun woning, maar saai en on-Rotterdams. Daarom namen ze zelf het initiatief en hebben ze op deze muur een kunstwerk laten aanbrengen door Mothership. En het resultaat mag er wezen!

Op het Schouwburgplein zijn natuurlijk nog meer interessante kunstwerken te vinden, zoals de kinetische sculpturen genaamd Three Columns door George Rickey. Of de rode beweegbare lichtmasten die refereren aan havenkranen.

Binnenstad Schouwburgplein aangeleverd door UDS
Stadsbezoekers komen even bij op de bankjes van Schouwburgplein.

Ga jij een keer op pad om kunst te bewonderen op de Rotterdamse straten?

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
6 maart 2024
Frontrunner