Logo
Iffr herofoto4 filmtip rotterdam
Frontrunner Anika Rotterdam Centrum
Geschreven door Anika Rasenberg
28 januari 2022
Frontrunner

Het is weer zover! Het Internationale Film Festival Rotterdam 2022 is in volle gang. Althans, je kunt net zoals vorig jaar de films thuis bekijken. Iets met coronamaatregelen voor festivals.

Enfin, helemaal niet erg. Nu kun je vanaf je eigen bank genieten van deze bijzondere films. Die overigens tot zondag 6 februari on-demand te bekijken zijn. Ideaal, want zo zit je niet aan een bepaald tijdstip vast. Dus je kunt ‘s avonds gewoon naar de kroeg en die film bewaren voor een ander moment. Best of both worlds!

Welke films ik ga kijken dit jaar? Leuk dat je het vraagt! Hieronder vind je mijn persoonlijke kijklijst.

Shabu

In deze kijklijst mag er natuurlijk geen film ontbreken van Rotterdamse makelij. De trailer oogt in ieder geval als een professionele filmproductie, terwijl het een documentaire is. En niet zomaar eentje, want deze docu heeft al een award voor Beste Jeugddocumentaire in de wacht gesleept. Dat belooft wat!

In Shabu geeft filmmaker Shamira Raphaëla ons een kijkje in het leven van een 14-jarige jongen die graag rijk en beroemd wil worden en lekker hangt met z’n vrienden en zijn ‘wifey’. Hij waant zich al de ster van z’n wijk Feijenoord. Aan dit zorgeloze leven komt ineens een eind wanneer Shabu de auto van zijn oma total loss rijdt tijdens een joyride. Ai!

Hij moet de schade tot de laatste eurocent terugbetalen, maar hoe hij dit op gaat lossen, moet je natuurlijk zelf gaan zien. #nospoiler

Iffr shabu filmtip rotterdam

Inexorable

Thrillers, ik houd ervan! Het mysterie, de obsessie en de onbeantwoorde vragen. De film Inexorable (dat blijkbaar onverbiddelijk betekent) is er zo’n eentje. Deze Belgische productie van de Waalse cultregisseur Fabrice du Welz zou volgens kenners veel weg hebben van erotische thrillers uit het Hollywood van de jaren 90.

Kort het plot: Het leven van de succesvolle schrijver Marcel en de twintigjarige beeldschone Gloria kruisen elkaar - toeval denkt Marcel. Maar niets is minder waar! Gloria heeft een obsessie met de gevierde schrijver en doet er alles aan om in zijn gezinsleven te infiltreren.

Manipulatie, leugens en… een plottwist? Daar heeft het wel alle ingrediënten voor. Ik ben benieuwd!

‘Manipulatie, leugens en… een plottwist? Daar heeft het wel alle ingrediënten voor. Ik ben benieuwd!’
Anika Rasenberg
Iffr inexorable filmtip rotterdam

Freaks Out

Oorlogsfilms meets fantasy. In Italië was de film Freaks Out dé blockbuster van 2021. Een aantal critici maken zelfs de vergelijking met de Marvel Comics (maar dan met een kleiner budget). Dus even geen diepzinnige cultfilm, maar een vermakelijke wegkijker. Pure entertainment en dat is niets om je voor te schamen.

In het fascistische Rome van 1943 vrezen een aantal circusartiesten voor hun leven. Samen besluiten ze het land te ontvluchten: een enorm sterke wolfman, een insectenfluisteraar, een menselijke magneet, en de lieftallige manager. Ze worden achtervolgt door de nazis, die duidelijk een ander lot voor deze supernaturals in gedachten hebben. Niemand minder dan Hitler zou namelijk ook veel baat hebben bij hun superkrachten.

Iffr frekas out filmtip rotterdam

Hit the road

Van deze Iraanse film is er geen trailer te vinden op de website van IFFR. Toch heeft de omschrijving mij dusdanig getriggerd dat ik hem wil kijken. Het verhaal gaat over een vader, moeder en hun twee zoons (de een volwassen en de ander nog een klein kind), die op weg zijn naar mysterieuze afspraak, ergens diep in de bergen in het noorden van Iran.

Waar gaan ze precies heen? Met wie hebben ze een afspraak? Waarom schelen die kinderen zoveel in leeftijd? Zoveel vragen waarvan we het antwoord zelf zullen moeten ontdekken.

En oké, het lijkt mij persoonlijk ook gewoon ontzettend fijn om naar dat ruige Iraanse berglandschap te staren - heerlijk voor een luie zondag.

Iffr hit the road filmtip rotterdam

Mondig Zuid

Het kan ook niet anders dan dat ik deze lijst afsluit met nóg meer Rotterdamse jongeren. In de vierdelige docuserie Mondig Zuid van René van Zundert duur iedere aflevering maar een kwartier. Je kunt deze dus gemakkelijk verspreid over de week kijken, wanneer je een kwartiertje niets te doen hebt.

Elke aflevering volg je een tiener uit Rotterdam Zuid die op zijn of haar eigen manier worstelt met opgroeien.

De één wordt gepest, de ander groeit op in een ontwrichte familie en weer een ander neemt de zorg van zijn zieke moeder op zich. Aangrijpende verhalen van echte Rotterdammer(tjes). Aan het einde van deze serie heb je deze tieners in je hart gesloten.

Iffr mondig filmtip rotterdam
Frontrunner Anika Rotterdam Centrum
Geschreven door Anika Rasenberg
28 januari 2022
Frontrunner