Logo
Op Kop van Zuid

Ga met elkaar in gesprek tijdens Keti Koti Dialoog Tafel

19 Keti Koti Tafel Amsterdam Oost foto door Yvonne Witte DSC1008 NEF klein
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 maart 2024
Frontrunner

Op donderdag 4 april wordt het Keti Koti Dialoog Tafel gehouden in LantarenVenster. Dit evenement wordt georganiseerd door LantarenVenster, Luxor Theater en het Nederlands Fotomuseum. De avond staat volledig in het teken van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.

Het thema van de avond, "Vooroordelen en verzet", heeft als doel een dialoog te faciliteren over de sporen van de slavernij en de koloniale geschiedenis, en de gevolgen hiervan tot op de dag van vandaag.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is een Surinaamse viering op 1 juli waarbij de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. Het staat symbool voor de bevrijding van slavernij en het doorbreken van ketenen. Hoewel er een groeiend bewustzijn is over de Nederlandse koloniale geschiedenis, staat het debat over ons gedeelde verleden nog in de kinderschoenen. Daarom hebben de drie culturele organisaties op de Kop van Zuid besloten om de handen ineen te slaan om, in samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel, het gesprek te voeren over de sporen van de slavernij en koloniale geschiedenis en de gevolgen die deze in het heden nog hebben.

‘Although there is a growing awareness about Dutch colonial history, the debate about our shared past is still in an early stage.’
#RotterdamCentrum

De Keti Koti Tafel

De Keti Koti Tafel in LantarenVenster brengt 100 deelnemers van diverse achtergronden samen om in dialoog te gaan aan lange tafels, waarbij iedereen een gesprekspartner van een andere kleur heeft. Tijdens een driegangenmenu worden persoonlijke ervaringen gedeeld, waarbij er zowel gesproken als geluisterd wordt, met gelijke spreektijden en reflecties op elkaars bijdragen.

De bijeenkomst omvat een openingsritueel, een gereconstrueerde slavenmaaltijd, treur- en bevrijdingsliederen uit de slavernijperiode gezongen door een koor, en rituele handelingen, allemaal ontworpen om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Movisie heeft de Keti Koti Tafel erkend als een van de drie beste interventies om vooroordelen en discriminatie tegen te gaan.

Read more
Visit the website of The Keti Koti Table
‘Movisie heeft de Keti Koti Tafel erkend als een van de drie beste interventies om vooroordelen en discriminatie tegen te gaan.’
#RotterdamCentrum

Over Stichting Keti Koti Tafel

Stichting Keti Koti Tafel is in 2012 in het leven geroepen om witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daartussenin door middel van dialoog te betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 en de erfenis hiervan. Inmiddels heeft de Stichting Keti Koti Tafel circa 35.000 deelnemers met elkaar in dialoog gebracht in samenwerking met ruim 300 instellingen: musea, kennisinstellingen, overheden maatschappelijke en onderwijsinstellingen, stadsarchieven, kunstinstellingen en bibliotheken.

Praktische informatie

Datum: 4 april 2024
Tijd:
19:00 uur / inloop vanaf 18.30
Locatie:
Lantarenvenster
Adres:
Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 maart 2024
Frontrunner