Logo
Museumtips voor deze lente

5 expo’s in Rotterdam Centrum

Calder now kunsthal rotterdam Ossip van Duivenbode
Frontrunner Anika Rotterdam Centrum
Geschreven door Anika Rasenberg
5 april 2022
Frontrunner

De lente - dat blijft toch wel echt mijn lievelingsseizoen! Want dat betekent dat de zon weer volop schijnt, toch? Helaas, in Nederland is er niets zo veranderlijk als het weer. Gelukkig kun je op een regenachtige lentedag prima vertoeven in één van de musea die Rotterdam rijk is (ook leuk om te doen als de zon wel schijnt trouwens.)

In het centrum van Rotterdam zitten een aantal musea die ik zelf maar al te graag bezoek. Benieuwd naar de exposities die er dit voorjaar te bezoeken zijn? Mooi, want ik heb het voor je uitgezocht.

Calder Now in de Kunsthal

Klaar voor een prikkeling van je zintuigen? Haast je dan naar de Kunsthal voor de tentoonstelling Calder Now, gewijd aan de moderne meester Alexander Calder.

Geen zorgen, ik had ook nog niet eerder van de beste man gehoord. Maar dat maakt een bezoek niet minder waard. Denk aan levensgrote sculpturen en bijzondere installaties die de zwaartekracht tarten.

Moderne kunst, maar toch toegankelijk voor een breed publiek. En heel fotogeniek, want je gaat gegarandeerd naar huis met een paar lekkere plaatjes voor op ‘the gram’.

De tentoonstelling Calder Now is nog te zien tot en met 29 mei 2022 in De Kunsthal.

Calder now kunsthal rotterdam Ossip van Duivenbode

Jan Banning in Het Nederlands Fotomuseum

Misschien wel mijn favoriet: het Nederlands Fotomuseum. Met dit voorjaar weer een prachtige fototentoonstelling van Jan Banning: Het Oordeel I Buiten redelijke twijfel?

Als je nog niet met zijn werk bekend bent, dan ben je dat na een bezoek aan het fotomuseum wel! Hij fotografeert vaak in de stijl van documentaire fotografie en zijn foto’s hebben haakjes waarmee ze zich echt in je geheugen nestelen.

Deze fotoserie gaat het over een tot levenslang veroordeelde Amerikaanse vrouw. Jan Banning gelooft in de onschuld van Christina Boyer, beschuldigd van de moord op haar dochter Amber. Als je er naar kijkt weet je niet meer wat je voelt, schoonheid of naderend onheil.

Het Oordeel van Jan Banning is tot en met 29 juni 2022 te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Depot Boijmans Van Beuningen

Wanneer je in Rotterdam bent, mag een bezoek aan de Pot (zoals wij het depot in Rotterdam noemen) eigenlijk niet ontbreken. Dit iconische spiegelgebouw is niet alleen dé nieuwe blikvanger van de Rotterdamse skyline, ook van binnen is het heel bijzonder.

Verwacht geen traditionele tentoonstellingen. Het depot geeft je een kijkje in de wereld van het conserveren van kunst. Vooral het interieur is een genot om je in te begeven, met een labyrint aan trappen, Instagrammable doorkijkjes en tof lichtinval.

Klinkt goed, right? Eerder schreef ik al een uitgebreid verslag van mijn bezoek aan het Depot, dus check die vooral als je meer wil weten!

Het Depot is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 18:00 uur.

Depot Boijmans van Beuningen Ossip van Duivenbode

84 stappen bij Kunstinstituut Melly

Als je toch in de buurt van de Witte de With bent, wip dan eens binnen bij Kunstinstituut Melly. Vooral als je liefhebber bent van moderne kunst, want ik moet toegeven - het is niet voor iedereen (lees: soms wat absurd). Toch vermaak ik me er altijd prima en kan ik persoonlijk die complexiteit wel waarderen. En als ik het niet begrijp, dan kan ik er vaak wel om lachen.

De tentoonstelling 84 stappen is een langlopende expo bestaande uit verschillende kunstwerken en installaties die speciaal in opdracht voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. Kijken, voelen, beleven. Zo nu en dan worden projecten ingewisseld voor nieuw werk, dus je kunt gerust terug voor een tweede keer.

84 stappen is te zien tot en met 21 augustus 2022

Kunstinstituut melly 84 stappen rotterdam

Op avontuur in het Maritiem Museum

Denk je aan Rotterdam, dan denk je al snel aan de haven. Het zal je dan ook niet verbazen dat we ook daar een museum over hebben: het Maritiem Museum. Van maritieme meesterwerken van grootmeesters tot indrukwekkende haven objecten, je vindt er van alles.

Op pad met kids? Neem ze gerust mee, want dit is echt een doe-museum. Voor bijna elke leeftijdscategorie is er vertier. Bij Professor Plons leren de kleinsten al spelenderwijs over verschillende schepen en het werk dat in de haven wordt gedaan. Voor kinderen vanaf 4 jaar is de tentoonstelling over Zeemonsters ook een heel avontuur.

En die ene puber die nergens voor te interesseren is? Zelfs die komt aan zijn of haar trekken bij Dealen met Drugs (14+). In deze experience ervaren ze zelf de impact van de drugshandel in de Rotterdamse haven. Een eerlijk verhaal met heftige keuzes, schokkende feiten en cijfers. Echt een eyeopener (en stiekem best spannend vond ik zelf!).

Maritiem Museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 en op zondag van 11:00 tot 17:00.

Maritiem Museum rotterdam Theo de Man
Frontrunner Anika Rotterdam Centrum
Geschreven door Anika Rasenberg
5 april 2022
Frontrunner