Logo
Stadsarchief vitrine Lijnbaan
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
29 september 2021
Frontrunner

Zijn ze jou al opgevallen? De Lijnbaan vitrines, met bijvoorbeeld het Depot in de spotlight of de 'Wilde Life' vitrine? Goed nieuws! Er is een derde vitrine bijgekomen waarin ze een hele leuke terugblik geven op de Lijnbaan.

Vroeger

De Lijnbaan staat symbool voor de wederopbouw van Rotterdam na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Waar stadsontwerpers probeerden het beeld van de oude stad te bewaren, was de Lijnbaan een stukje moderne architectuur geworden. Een nieuwe vormgeving voor de stad en het begin van het moderne Rotterdam zoals we die nu kennen.

Op 10 juli 1952 werd de eerste paal in de grond geslagen en op 9 oktober 1953 werd het Lijnbaancomplex geopend.

‘Rotterdam groeit tot een van de modernste steden van Europa en, naar ik hoop, tevens tot een van de mooiste. De Lijnbaan is een prachtige aanwinst in het hart van deze stad, een symbool van de samenwerking en een daad van wijder betekenis’.
H.B.J. Witt minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting, op 9 oktober 1953 tijdens de opening van de Lijnbaan. (60 jaar Lijnbaan, Astrid Aarsen)

De vitrine

De tentoonstelling in de Lijnbaan vitrine is een reis terug in de tijd. Het Stadsarchief Rotterdam neemt je namelijk mee naar de Lijnbaan van de jaren 50 en 60. Wist je dat bij de opening van de Lijnbaan er al 66 winkels waren met prachtige etalages?

De verkeersvrije winkelstraat was direct een groot succes en trok publiek van ver buiten Rotterdam. De Lijnbaan was een plek waar je gezien wilde worden, winkelend publiek kleedde zich op hun best en wandelde langs de etalages.

Neem tijdens het shoppen een kijkje in deze prachtige knalgroene vitrine, en laat je meesleuren naar het begin van de Lijnbaan.

Stadsarchief vitrine
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
29 september 2021
Frontrunner
Meer #Dit moet je zien