Logo
Stukje geschiedenis

Tuschinski in de Lijnbaan-vitrine

Het verhaal van Abraham Tuschinski
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
29 april 2022
Frontrunner

Heb je de nieuwe Lijnbaan-vitrine van het Stadsarchief Rotterdam al gezien? Deze expositie vertelt het verhaal van Abraham Tuschinski en hoe hij meer dan honderd jaar geleden zijn imperium opbouwde in Rotterdam.

110 jaar Tuschinksi Rotterdam

De meeste mensen denken bij de naam "Tuschinski" aan het prachtige bioscooppaleis in de Reguliersbreestraat in Amsterdam. Maar de stichter en naamgever van dat Amsterdamse Theater, Abraham Tuschinski, was een Rotterdammer.

Op 1 augustus 1911, dus 110 jaar geleden, opende Tuschinski zijn allereerste bioscoop in een verbouwd kerkje aan de rand van het armoedige Zandstraatkwartier: Thalia. In vijf jaar tijd bouwde Tuschinski een zeer succesvolle bioscoopketen op, die hem de basis verschafte om in de hoofdstad het peperdure Theater Tuschinski te laten bouwen.

Expo Abraham Tuschinski Lijnbaan Vitrine 1

Wandelroute langs het (film)imperium

Heb je de smaak te pakken gekregen? Volg dan ook de wandelroute langs vier locaties uit het (film)imperium van Tuschinski. Deze brengen je o.a. naar Coolsingel 40 (het Stadhuis), waar zijn eerste bioscoop gevestigd was in 1911-‘12 en naar de Hoogstraat 165-167, waar Thalia II gevestigd was.

Terug de tijd in

Wil je het volledige verhaal van Abraham Tuschinksi lezen? Dat kan op de website van het Stadsarchief Rotterdam. Hier vind je ook de bovengenoemde wandelroute!

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
29 april 2022
Frontrunner