Logo
De Doelen groen dak Visual 1
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
22 juni 2022
Frontrunner

Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met een overweldigende 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10(!) tennisbanen. De waterberging op het dak heeft een capaciteit van 2000 badkuipen (300m³).

Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen op zondag 5 juni is het dak voltooid.

Groene oase in de stad

“Het nieuwe dak op de Doelen wordt een groene oase in het centrum van Rotterdam. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als het heet is. Het veranderende klimaat vraagt om dit soort slimme oplossingen. Dat is niet alleen in de ondergrond mogelijk, maar ook op daken," zegt wethouder van de buitenruimte Vincent Karremans.

‘Het nieuwe dak op de Doelen wordt een groene oase in het centrum van Rotterdam.’
Wethouder Vincent Karremans (Buitenruimte)

Wateropvang, groen en biodiversiteit

Het vernieuwde dak heeft nu veel meer functies gekregen, al blijft water opvangen natuurlijk belangrijk. De manier hoe met dat opgevangen water om wordt gegaan is wel veranderd: onder de beplanting is een systeem met kratten aangebracht, waarin het regenwater wordt opgevangen.

Het water wordt opgeslagen tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Zo past de stad zich aan het veranderende klimaat en wordt er gezorgd voor duurzaam waterbeheer.

Ook de regenwaterafvoer van de Grote Zaal (de grootste akoestische concertzaal van Nederland) is aangepast, zodat ook de regen van dat dak (2.524 m2!) opgevangen wordt.

Biodiversiteit

Wat heel bijzonder is aan het nieuwe dak, is de grote variatie aan planten. Op het dak komen 84 soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan de Schouwburgplein zijde ligt op het dak een houten vlonder van 480 m², dat in de toekomst bestemd is voor toffe educatieve, sociale en culturele activiteiten.

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Hoveniersbedrijf Van der Tol heeft het dak aangelegd.

Duurzaam dak

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. En het dak draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

Samenwerking

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak is gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.

Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
22 juni 2022
Frontrunner