Logo
Rotterdam Architectuur Maand

Leren van skaters over de publieke ruimte

Park Maashaven Urban Sport Studio Marco Vermeulen
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
24 april 2023
Frontrunner

De Rotterdam Architectuur Maand vindt plaats van 1 juni t/m 30 juni 2023. Dit jaar wordt het extra spectaculair met een drijvend festivalhart dat neerstrijkt op het water in de Maashaven.

Het festivalhart bestaat uit drie enorme drijvende bakken van zo’n 76 meter lang en 11 meter breed, waarvan er eentje volledig in het teken staat van urban sports, zoals skateboarden, freerunnen, voetbal en dans. Mis deze unieke ervaring op het water niet!

Van skaten tot dansen

De urban sports-bak is ontworpen door freerunner Onur Eren (RUSH World) in samenwerking met Studio Marco Vermeulen. Het wordt uitgerust met een miniramp, een freerun-parcours en een deel vrije ruimte. De urban sports-bak in het festivalhart zal een levendige plek worden waar verschillende sporten bij elkaar komen – van freerunnen en skateboarden tot straatvoetbal en dans. Zo ontstaat ook kruisbestuiving én ontmoeting tussen sporters.

Freerunner Onur: “In de bak willen we mensen faciliteren om diverse urban sports te doen, maar we willen deze sporten ook ‘tentoonstellen’ en mensen aansporen om ze uit te proberen. Urban sports kunnen een positieve impact hebben op mensen én de stad; ze zijn goed voor je gezondheid, inclusief omdat ze vrijwel niets kosten en open voor iedereen. Als urban sporter gebruik en zie je de ruimte om je heen ook heel anders – de hele stad is je playground.”

‘Als urban sporter gebruik en zie je de ruimte om je heen ook heel anders – de hele stad is je playground.’
Freerunner Onur Eren
Park Maashaven Park Boat Studio Marco Vermeulen

Toffe workshops en meer

In samenwerking met onder meer RUSH World en Skateland worden er tijdens de hele maand juni workshops en andere evenementen op het gebied van (urban) sports georganiseerd waaraan iedereen mee kan doen. Op 7 juni is het tijd voor de Maashaven Run, die van start gaat en eindigt op het drijvende festivalhart, en ook door de omliggende wijken gaat.

Tijdens het Skate Symposium op Go Skateboarding Day (21 juni) komt er bezoek van niemand minder dan skateguru Leo Valls, die de bezoekers alles vertelt over zijn werk. Hij kreeg het voor elkaar om zijn thuisstad Bordeaux te transformeren van een conservatieve stad met een skatewerend stedelijk ontwerp en beleid, in een stad waarin de gemeente juist succesvol samenwerkt met skaters. Wat kunnen we leren van skaters over de publieke ruimte in Rotterdam?

Wandelroute en uitkijkpunt

Naast een plek voor urban sports komt er in het drijvende festivalhart een groen park en een eventspace voor lezingen, debatten, optredens en andere evenementen. De drie bakken zijn met elkaar verbonden door een loopbrug, die ook nog eens werkt als één langgerekte wandelroute en uitkijkpunt over het water, de stad en de drie bakken.

De route is tegelijkertijd een buitententoonstelling waarin bezoekers op een laagdrempelige manier worden geïnformeerd over de mogelijkheden van bouwen op het water, de waarde van street culture voor stedelijke ontwikkeling en het belang van groen voor een groeiende stad.

Park Maashaven Urban Sport Studio Marco Vermeulen

Testlocatie voor nieuw park in Rotterdam

Het festivalhart drijft op een plek waar over een paar jaar een gloednieuw stadspark zal ontstaan: het Nelson Mandelapark. Ook in dit park zal er veel ruimte zijn voor urban sports, spel en evenementen.

Eigenlijk is het festivalhart dus een soort testlocatie; deze zomer kunnen bezoekers al ervaren hoe het is om op die plek te wandelen, te sporten en naar muziek te luisteren. En door tijdens de Rotterdam Architectuur Maand al kennis te delen en samen te werken kan energie en een netwerk ontstaan waar in de verdere ontwikkeling van het Nelson Mandelapark op kan worden voortgebouwd.

Praktische informatie

Wanneer: de Rotterdam Architectuur Maand vindt plaats van 1 juni t/m 30 juni 2023.

Waar: het festivalhart bevindt zich in de Maashaven, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 125 evenementen verspreid over ruim 40 locaties.

Start ticketverkoop: op 1 mei start de ticketverkoop voor het festivalhart. Tickets zijn € 3,50. Met je Rotterdampas kun je gratis naar binnen. Op zondag 4 juni is er een bewonersdag en hoeven omwonenden geen entree te betalen.

Skate free hours: de hele maand juni kun je gratis komen skaten op het festivalhart tijdens de skate free hours. Klik op de button hieronder om te ontdekken wanneer dit is.

Park Maashaven Park Boat Studio Marco Vermeulen
Rotterdam Architectuur Maand
Bekijk het hele programma!

Ben jij erbij dit jaar?

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
24 april 2023
Frontrunner