Logo
Koopgoot Trap Iris van den Broek
KKEC Rotterdam Koopgoot
Koopgoot kerstverlichting Guido Pijper
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
19 november 2021
Frontrunner

Het is feest, want de Koopgoot bestaat 25 jaar. Wauw! Kan jij het je nog herinneren dat de Koopgoot er kwam? Of hoe veel jaren loop jij die ietwat ongemakkelijke trap al op en af, om te winkelen in een aantal van de leukste Rotterdamse winkels?

Een echt Rotterdams icoon, de Beurstraverse, uhh... De Koopgoot natuurlijk! De start van jouw dagje in Rotterdam. Waar je mooie outfits scoort, cadeaus shopt of een lekkere snack haalt. Waar voorheen in de zomer de waterfonteintjes voor een verkoelend sfeertje zorgden, er jaarlijks toffe events worden georganiseerd en waar in de winter de kerstverlichting je het echte feestdagen gevoel geeft.

De Koopgoot van vroeger

Het was in 1996 toen de twee belangrijkste winkelstraten, de Hoogstraat en de Lijnbaan, met elkaar werden verbonden. Zo ontstond de Koopgoot. Een verdiepte winkelstraat die officieel de naam 'Beurstraverse' draagt. Het duurde alleen niet lang voordat de inwoners van Rotterdam hier een nieuwe naam aan gaven.

Maar waar kwam die naam nou vandaan? Eigenlijk begon het al bij de bouw, toen de inwoners van Rotterdam aan het afgeven waren op deze nieuwe ontwikkeling in de stad. Een bijnaam met negatieve bijgevoelens dus.

De Beurstraverse bleef lang de officiële naam, en is tot op heden de straatnaam, maar enkele jaren terug is er besloten om de Koopgoot als merknaam te gaan gebruiken. De naam bleef namelijk in de volksmond hangen en had ondertussen geen negatieve lading meer. Nu weten we bijna niet beter: het is gewoon de Koopgoot!

Toch houden de Rotterdammers nog steeds van een potje gezond geklaag. Elke keer als ze de trappen van de Koopgoot op en af lopen bijvoorbeeld. Mini pasjes of, als je graag naar beneden vliegt, reuze passen bij het overslaan van een trede. Herkenbaar?

Gelukkig is dit geen ontwerpfout, maar een bewuste keuze van de makers. Wist je namelijk dat de trappen zo zijn gemaakt zodat de ambulances of brandweerauto's makkelijk naar beneden kunnen? Eigenlijk heel slim dus!

A real Rotterdam icon, the Beurstraverse, uhh... The Koopgoot of course! The start of your day in Rotterdam. Where you can score beautiful outfits, shop for gifts or enjoy a tasty snack. Where previously in the summer the water fountains provided a cooling atmosphere, where great events are organized every year and where the Christmas lights give you the real holiday feeling in winter.

The Koopgoot of the past

It was in 1996 when the two main shopping streets, Hoogstraat and Lijnbaan, were connected. This is how the Koopgoot was born. A sunken shopping street that officially bears the name 'Beurstraverse'. It didn't take long before the inhabitants of Rotterdam gave it a new name.

But where did that name come from? It actually started during the construction, when the inhabitants of Rotterdam were disapproving of this new development in the city. A nickname with a negative tone.

The Beurstraverse remained the official name for a long time, and is still the street name to this day, but a few years ago it was decided to use the Koopgoot as a brand name. The name stuck in popular speech and in the meantime no longer had a negative connotation. Now we hardly know any better: it's just the Koopgoot!

Nevertheless, the people of Rotterdam still like to take part in some healthy complaining. Every time they walk up and down the stairs of the Koopgoot, for example. Mini passes or, if you like to fly, giant passes when skipping a step. Recognizable?

Fortunately, this is not a design flaw, but a conscious choice of the makers. Did you know that the stairs are made in such a way that the ambulances or fire engines can easily go down? Very smart, actually!

De Koopgoot van nu

Misschien wel de bekendste winkelstraat van Rotterdam. Hier vind je de wereldberoemde ketens, maar ook toffe pop-up shops en leuke cadeauwinkels. Ook worden er regelmatig leuke events georganiseerd en kijk je hier elke winter weer je ogen uit dankzij de kerstverlichting.

Voor je outfit zit je hier goed. Want bij de Urban Outfitters, H&M, Zara, Cotton Club, en natuurlijk de Bijenkorf scoor je hier de mooiste items.

Op zoek naar een (kerst)cadeau? Ga dan naar de KKEC. Hier vind je alles. Denk aan gekke mokken, leuke invulboekjes of planners, grappige spelletjes (bijvoorbeeld over de serie Friends), posters en nog véél meer.

Om lekker te snacken ga je naar Dunkin' Donuts, of natuurlijk Belicio Cheatday, waar elke zoetekauw zijn lol op kan.

Kortom: de Koopgoot is de startbasis geworden van een bezoek aan Rotterdam, waar je met gemak een paar uurtjes zoet bent.

Koopgoot bovenaanzicht 2 Koopgoot bovenaanzicht Guido Pijper
De verbinding tussen de Hoogstraat en de Lijnbaan
Koopgoot kerstverlichting Guido Pijper
De Koopgoot verandert rond de kerst in een sprookje

In the spotlight

KKEC

Vanaf dag één zit KKEC al in de Koopgoot. We vroegen aan ondernemer Peter Muller hoe dit begon.

"Wij hebben ons zodra er sprake was van verhuur ingeschreven in dit project bij Multivastgoed en waren een van de eerste winkels die in augustus 1996 open gingen. Wij waren er van overtuigd dat de Koopgoot een goede winkellocatie zou worden omdat het de Lijnbaan met de Hoogstraat zou gaan verbinden. En wel op een zeer aantrekkelijke manier, want je hoefde niet meer de drukke Coolsingel over te steken. Het project straalde een eerder ongekende ambitie uit in stijl en materiaalgebruik en beloofde het nieuwe hart van Rotterdam te worden."

Maar toen Peter de sleutel kreeg was het nog spannend. De trap was nog niet af en er was nog geen werkende lift.

"Ik weet nog goed dat ik voor het eerst van de trap in aanbouw afliep en dacht ... dat heb ik weer! Die trap loopt niet lekker en ik zit nu onderaan deze trap!"

Maar gelukkig weerhield dat het winkelend publiek niet en is Peter zijn voorspelling uitgekomen.

Herinneringen

"In de 25 jaar dat we inmiddels in de Koopgoot zitten zijn er veel goede herinneringen" zegt Peter. "De opening was ongekend spectaculair en ik zie nog Wim Kok als eerste de trap afkomen. Het leek alsof hij heel Nederland aan mensen achter zich aan had lopen, het was commercieel gezien gewoon meteen raak!"

Peter heeft een hoop mooie herinneringen aan De Koopgoot, het was en is dan ook dé plek als het gaat om belevingen creëren. Bijvoorbeeld de samenwerking met de Circusschool, met spectaculaire acts. Of de Kookgoot-events waarbij de bezoekers door echt Rotterdamse restaurants werden verrast aan lange tafels in de straat.

Een andere mijlpaal voor Peter en KKEC was vier jaar geleden, toen de winkel een complete make-over kreeg. En na al die jaren is het nog steeds de winkel waar ze de meest verrassende en onderscheidende producten verkopen.

KKEC Rotterdam Koopgoot
KKEC Rotterdam producten

Peppernuts

Alweer voor het tweede jaar zit Peppernuts in de Koopgoot. Een locatie die ideaal is voor zo'n seizoensgebonden shop.

"We hebben voor de Koopgoot gekozen omdat het altijd lekker druk is en het gebied heel mooi wordt aangekleed met de feestdagen. Nu ook weer met die geweldige kerstboom en het cadeautje. Dat zie je nergens in de stad.", laat oprichter Miguel weten.

Komende periode is erg belangrijk voor Peppernuts: "Deze week Black Friday en daarna maken we ons op voor Sinterklaas, hét moment voor ons. Daarna pakken we onze spulletjes weer in en komen we volgend jaar eind augustus weer terug!"

Wil je de Peppernuts shop niet missen? Het zusje van Peppernuts, De Pindakaaswinkel, zit in hetzelfde straatje! Een shop mét een stukje horeca. Binnenkort hebben ze hier tevens een compleet vernieuwde ontbijt- en lunchkaart, starten ze met het geven van Pindakaasworkshops én krijgen ze een echte Rotterdamse pindakaas.

Herinneringen

"Vorig jaar hadden we per ongeluk tasjes waar Amsterdam op stond. Toen iemand dat zag vroeg hij een dikke stift, streepte het door en zette er zelf Rotterdam op, haha. Dat was leuk!"

Peppernuts Holland Cappuchino smaak

Lush

De echte Lush liefhebbers weten misschien nog wel toen de winkel op de Hoogstraat zat. In 2015 hebben ze de keuze gemaakt om te verhuizen naar de Koopgoot.

"Onze winkel in de Koopgoot is ook een stuk groter dan de oude winkel, dus we hebben meer ruimte om klanten te ontvangen en onze collectie uit te breiden. Al met al zijn we ontzettend blij met het plekje wat we hebben bemachtigd in de Koopgoot!" Zegt werknemer Levi.

Herinneringen

"Ik denk dat elk jaar de kerstperiode de mooiste herinnering is. Rond die periode is het lekker druk, klanten zijn erg vrolijk en heel de Koopgoot is versierd met mooie lichtjes en kerstattributen. Kerstmuziek door de speakers maakt de sfeer gemoedelijk en mensen zijn voornamelijk op zoek naar een cadeau voor een speciaal iemand. Dit zorgt vaak voor leuke, bijzondere gesprekken tussen de klant en medewerker."

Maar ook kleine momenten met de klanten kunnen uitgroeien tot een fijne herinnering. Zo vertelt Levi dat laatst een collega een klant had die ging trouwen en op zoek was naar cadeautjes voor haar bruidsnacht.

"Ze wilde zelf niet weten wat erin zat om zo verrast te worden, dus mijn collega heeft zelf wat leuke cadeautjes uitgezocht waarvan ze dacht dat de klant het heel leuk zou vinden. Later heeft deze klant nog super mooie foto's gestuurd van haar bruiloft en hoe blij ze was met de cadeautjes die mijn collega heeft uitgekozen. Dit vonden wij zo leuk! Wij vinden het fantastisch als klanten vertellen over hun ervaring met onze winkel."

Tip

Heb jij hun speciale bruisbal 'Het Grote Verborgen Boek' al geprobeerd? De volledige opbrengst hiervan gaat naar The Black Archives, een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit Zwarten en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. Op die manier probeert Lush de verborgen Zwarte geschiedenis zichtbaarder te maken.

LUSH Rotterdam Koopgoot
Lush kerstproducten

Jouw mooiste Koopgoot herinnering

Nu heeft de Koopgoot op bijna ieders gezicht wel een lach getoverd. Daarom is de Koopgoot op zoek naar de mooiste, grappigste of meest bijzondere herinneringen van de bezoekers. Herinneringen aan deze speciale plek, zoals misschien wel een huwelijksaanzoek, of een mooie dag met je ouders.

Heb jij een mooi verhaal over de Koopgoot? Met een herinnering die jij niet snel zal vergeten? Stuur deze dan in via de Instagram van de Koopgoot of via deze link. En wie weet maak jij kans op een héél tof cadeaupakket.

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
19 november 2021
Frontrunner