Logo
2016 Irisvanden Broek 67 A2358 iris van den broek
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
6 december 2022
Frontrunner

Rotterdam staat wereldwijd meer en meer bekend als het thuis van heel veel meesterlijk goede street art. Iets wat je niet wilt missen tijdens je winterse bezoek aan de stad.

We hebben een aantal toffe plekken voor je geselecteerd die op wandelafstand van elkaar gelegen zijn. Houd echter je ogen open; Rotterdam zit vol met verrassingen. Het kan zomaar zijn dat je nieuwe street art spot!

Giga grote Winne op de Kruiskade

We starten de wandeling bij Centraal Station, waarna we met het station in de rug recht vooruit wandelen.

Het eerste gigantische kunstwerk dat opvalt is dat van rapper Winne, vlak voor de West-Kruiskade. Dit kunstwerk van Judith de Leeuw lijkt op het eerste gezicht geen muurschildering te zijn maar een foto, zo mooi is het gedaan. Het kunstwerk is een eerbetoon aan Winne, een Rotterdamse rapper die bekendstaat als een van de pioniers in de Nederlandse hiphop.

Keek vooral nog even goed in de rondte, want hier is nog veel meer street art te bewonderen. Bijvoorbeeld recht boven restaurant Ayla. Dat er op de Kruiskade zoveel street art te vinden is, is ook niet gek. in 2017 is de West-Kruiskade namelijk benoemd tot het Rotterdam Street Art Museum.

Prachtige sierverlichting in de Koopgoot

Vanaf de Kruiskade wandelen we naar de Koopgoot. De wereldberoemde winkelstraat is ook deze winter prachtig verlicht. Het mag dan niet per se bestempeld worden als street art, maar met de gigantische lichtgevende bogen, kerstbomen en een mega lichtgevend cadeau kijk je hier je ogen uit. Een must vinden wij, als je toch op pad bent!

Ben je aan het wandelen in de namiddag of avond? Dan zouden we ook even op het plein bovenaan de Koopgoot een kijkje nemen. Hier worden namelijk prachtige lichtjes geprojecteerd op de vloer, wat een bijzonder schouwspel oplevert!

En nu je er toch bent, shop gelijk wat leuke kerstinkopen voor dit jaar bij de KKEC, de Bijenkorf of WEAR. Zin in een break van het wandelen? Dan raden we je aan om een lekkere snack te scoren in het centrum.

Prachtige kerstverlichting koopgoot Rotterdam Centrum Jan Kok
Kerstcadeaus koopgoot versiering Rotterdam Centrum Jan Kok

Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat is in Rotterdam Centrum, naast de West-Kruiskade, toch wel echt de holy grail van de street art. Daarnaast is deze straat ook nog eens de plek met leuke cafeetjes; perfect dus om op te warmen met een lekker drankje!

In de straat zelf maar vooral ook in de zijstraatjes vind je verstopte street art gems. Een paar van die geweldige werken delen we hieronder.

Make it Happen (2017), door Daan Botlek - Schiedamse Vest

Make it Happen, gemaakt door Daan Botlek, is van het hele rijtje street art in en rondom de Witte de Withstraat misschien wel het meest instagram waardig. Het is namelijk een te gek interactief kunstwerk. Word onderdeel van de muurschildering door op de trappetjes te gaan staan. Heel grappig en een foto waard!

Love Spreads (2009), Ramon Martins - Kromme Elleboog

Op een hoek van de Witte de Withstraat, aan de Kromme Elleboog, vind je het werk Love Spreads van Ramon Martins. Deze meters hoge muurschildering ziet er echt fantastisch uit, maar toch kent niet iedereen het, zelfs Rotterdammers niet.

Love Birds (2016), Tymon de Laat & Robert Rost - Boomgaard Straat

Love Birds is een bijzondere. Natuurlijk is het een prachtig kunstwerk, maar wat het vooral bijzonder maakt is het verhaal erachter. Tymon de Laat vroeg met deze mural zijn vriendin Sam namelijk ten huwelijk. In het werk heeft een ekster een ring met een diamant in zijn snavel en helemaal bovenop staat in rode letters 'Sam will you marry me?' geschreven. En leuk om te weten: ze zei ja!

Iris van den Broek love birds
Love Birds (2016)
Love Spreads Ramon Martins Witte de Withkwartier Rotterdam
Love Spreads (2009)

Leuvehaven

Street art bij Baan

De heren van Lastplak, in samenwerking met KBTR, June, 6of7 en Edo Rath, hebben al eerder Rotterdam voorzien van hun kleurrijke talent. Ook op de grijze muren aan de Baan zit nu een knap staaltje street art. Op deze muurschildering zie je bijvoorbeeld de skyline van Rotterdam, met de Euromast, Kubuswoningen én de Erasmusbrug.

Het laatste onderzoek

Dit kunstwerk is niet in een blik te vangen. Het hele pand is namelijk voorzien van kunst dankzij Bier & Brood. Loop een rondje langs het pand en laat je verwonderen. Als je goed kijkt, zie je bijvoorbeeld half mensen en half robots!

Het Monster van Rotterdam

Niet schrikken, maar op een van de boten op de Maas is een gigantische roze octopus afgebeeld. Het street art kunstenaar duo Dopie en Vinz zitten achter dit 'monster', dat zij in 2015 schilderden. Het idee echter, komt vanuit de eigenaar van de boot. Als duiker is de input voor een octopus niet gek natuurlijk.

De octopus is het beste te spotten vanaf de kade bij het Maritiem Museum. Een bijzondere vorm van 'street' art dus!

Bier en Brood door Weekends in Rotterdam
Het laatste onderzoek

Vergeet je handschoenen en muts niet tijdens deze winterse wandeling! En deel ook zeker wat leuke kiekjes op Instagram met de hashtag #RotterdamCentrum.

Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
6 december 2022
Frontrunner