Logo
Trappen WTC Rotterdam Gerrit Vermeulen
Eveline Steenbergen Kolk WTC
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
11 januari 2022
Frontrunner

De afgelopen drie jaar heeft WTC Rotterdam een complete revitalisatie ondergaan. Het project ging gelijktijdig van start met de benoeming van Eveline Steenbergen-Kolk tot algemeen directeur van WTC Rotterdam.

Met de Grand Opening voor het eerste kwartaal van 2022, vordert het werk op volle toeren. De monumentale schaal, het historische karakter en de centrale ligging maken dit tot een uniek en spannend project.

Begin 2015 kwam eigenaar Bouwinvest op het idee om WTC Rotterdam te herontwikkelen. Eveline had ervaring opgedaan bij WTC The Hague en werd gevraagd om dit werk ook in Rotterdam te doen.

Eveline: “Vragen om hetzelfde te bereiken in Rotterdam is een heel ander spel, aangezien het een van de weinige monumenten van de stad is. Dat maakt het spannender, leuker en complexer om eraan te werken.”

Master plan

Het World Trade Center Rotterdam is een enorm gebouw met ingangen die uitkomen op enkele van de hoofdwegen van de stad, waaronder de Coolsingel, Meent en Koopgoot. De begane grondlaag bestaat uit veertig winkels met daarboven een monumentale kraag van zes verdiepingen die recentelijk gedeeltelijk is geclaimd door het Postillion Hotel & Convention Center. In 1987 werd de toren met 23 verdiepingen toegevoegd.

“Het masterplan bevat ideeën om het hele WTC toekomstbestendig te maken, van het monumentale casco tot aan de grote centrale toren. Het plan is tot stand gekomen samen met de gemeente Rotterdam, monumentenzorg en architectenbureau BiermanHenket, gespecialiseerd in het restaureren en behouden van historische ruimtes.”

Een van de belangrijkste doelstellingen van de afgelopen drie jaar was het aantrekken van een mix van voorzieningen en het upgraden van gebouw faciliteiten. Dat heeft geleid tot een hotel met 168 kamers, een fitnessruimte, een zakencentrum en restaurants, een nieuwe receptie en roltrappen. Het resultaat is een multifunctioneel centrum voor kantoor, congres en vrije tijd.

Trappen WTC Rotterdam Gerrit Vermeulen
Eveline Steenbergen Kolk WTC

Eye-catcher

Er was eens een grote grote hal van het WTC voor verzekeringen, verzending en goederen. BiermanHenket heeft de ruimte in oude luister hersteld, met prachtige, zachte materialen voor de juiste sfeer.

“Dit is de blikvanger van het gebouw: als je via de roltrappen naar boven komt, vult de grote hal je uitzicht en word je gewoon weggeblazen door de schoonheid ervan. Alles rondom is transparant waardoor het een fijne, open sfeer heeft. Door het historische karakter van het gebouw bleven we tijdens dit proces deuren openen en nieuwe verrassingen ontdekken”, lacht Eveline.

Een ander belangrijk aspect van het project is duurzaamheid, waar Bouwinvest zich serieus op heeft ingezet. De gehele revitalisering is duurzaam gedaan, met gebruik van ecologische bouwmaterialen, led-verlichting en stralingsplafonds. De twee overdekte parkeergarages zijn verder voorzien van dertig elektrische oplaadpunten en er komt ook een fietsverhuur.

WTC Eveline Rotterdam Gerrit Vermeulen

Dynamisch hart

Binnen in het gebouw is veel nagedacht over het verbeteren van de toegankelijkheid. Dit jaar komt er een loopbrug over de centrale hal, die zorgt voor een flexibel gereguleerde stroom van bezoekers en huurders door het gebouw. WTC is ideaal gelegen in het hart van Rotterdam en beschikt ook over uitstekende vervoersverbindingen voor bedrijven en bezoekers.

“In de afgelopen drie jaar zijn we erin geslaagd om hier zakelijke, translationele, huishoudelijke en creatieve bedrijven aan te trekken, en er is voldoende ruimte voor onafhankelijke contractanten en kleine ondernemingen. Het is een dynamische plek met een uitgebalanceerde mix.”

Kortom, het WTC wordt de perfecte plek om office meet & greets te houden, een kopje koffie te drinken bij De Koffiesalon met vrienden of klanten, of de dag af te sluiten met cocktails op het geplande dakterras.

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
11 januari 2022
Frontrunner