Logo
Kom kijken!

Expositie in WTC Rotterdam voor de Open Monumenten Dag

WTC Rotterdam nacht

Dit weekend is het Open Monumenten Dag. Dit betekent dat in Rotterdam meer dan 50 monumenten hun deuren openen voor bezoekers!

Een monument die je nooit eerder heb kunnen bezoeken tijdens het Open Monumenten Dag is WTC Rotterdam. World Trade Center Rotterdam neemt namelijk voor het eerst deel aan Open Monumentendag en biedt gratis toegang voor iedereen die geïnteresseerd is. Tijdens de expositie krijg je een beeld van hoe er in de vroegmoderne tijd handel werd gedreven, hoe de Beurs zich ontwikkelde, welke stijl architect J.F. Staal koos, de rol van WTC tijdens de Tweede Wereldoorlog en de revitalisatie van de afgelopen jaren.

Het monument van de toekomst

Op zaterdag 9 en zondag 10 september ben je welkom om de expositie 'Het monument van de toekomst' te aanschouwen. De expositie is te bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Daarnaast geeft Ferrie Weeda, historicus en stadgids in Rotterdam, drie exclusieve rondleidingen. In circa 40 minuten toont hij diverse bijzondere plekken in het monumentale gebouw. De rondleidingen vinden plaats om 11:00 uur, 12:00 uur en 13:00 uur.

Lijkt dit je leuk? Schrijf je dan vooraf in via deze link. Ben je te laat met inschrijven? Er zijn per rondleiding acht plekken beschikbaar waarvoor geen reservering nodig is.

Trappen WTC Rotterdam Gerrit Vermeulen
Beursplein Gerrit Vermeulen

Expositie na zeven jaar werkzaamheden

Sinds 1598 werd er handel gedreven in het centrum van de stad. Omdat slecht weer invloed had op het graan dat verhandeld werd, richtte men de Beurs op; een overdekte plek om handel te drijven. Door de jaren heen verplaatste de Beurs zich naar verschillende plekken in de stad. Uiteindelijk ontstond er een vaste plek en werd de Beurs steeds verder uitgebreid tot het stadsicoon dat WTC Rotterdam nu is.

Tegenwoordig is het gebouw geen beurs meer, maar is het de plek waar zo’n 100 kantoren zitten. Ook onderging het gebouw sinds 2016 een grootschalige revitalisatie. Architect Bierman Henket maakte daarvoor het ontwerp, met veel aandacht voor de visie van J.F. Staal toen hij het gebouw in de jaren ’30 ontwierp.

Daarnaast is er flink geïnvesteerd in verduurzaming, comfort en diverse faciliteiten. De verduurzaming leidde zelfs tot een A++ energielabel, wat voor een monumentaal gebouw erg bijzonder is. Eveline Steenbergen, managing director van WTC Rotterdam, vertelt: “Deze plek heeft een enorme historische waarde en veel mensen zijn benieuwd naar hoe WTC Rotterdam er van binnen uitziet. Er is zoveel te vertellen; de expositie en rondleidingen laten zien waarom dit gebouw met recht een Rijksmonument is.”