Logo
Visualisatie van Het Podium op Het Nieuwe Instituut MVRDV 2
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
15 augustus 2023
Frontrunner

In onze stad Rotterdam, waar moderne architectuur en stedelijke vernieuwing hand in hand gaan, wordt jaarlijks de Rotterdam Architectuur Maand georganiseerd.

Een evenement dat de hele maand duurt en een podium biedt voor architecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen en het publiek om zich te verdiepen in de wereld van architectuur, innovatie en ruimtelijk ontwerp.

De Rotterdam Architectuur Maand

Elk jaar juni zetten organisatoren Architectuur Instituut Rotterdam (AIR), Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners de stad in het teken van de architectuur.

Tijdens deze maand wordt er gekozen voor een toepasselijke en verrassende locatie waar het festivalhart plaatsvindt. Dankzij de ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector kan de organisatie van de Rotterdam Architectuur Maand ruim 125 activiteiten organiseren, verspreid over tientallen locaties door de stad. Rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en feestjes staan elk jaar weer op de planning.

Rotterdam Architectuur Maand 2022

In 2022 was Rotterdam in de ban van het Roze Podium, gelegen op het dak van Het Nieuwe Instituut. Met als doel om de Rotterdamse daken beter te benutten, ontwierp het architectenbureau MVRDV dit kleurrijke hart van de Architectuur Maand.

Met een hoogte van maar liefst 29 meter en bereikbaar via een 143 treden tellende trap, was dit podium de plek voor een prachtig uitzicht, sportlessen, diners, festivals en kinderactiviteiten. Zo kon je er yogalessen volgen, waren er filmvertoningen inclusief elektronische live muziek en trad het Rotterdam Philharmonisch Orkest op.

Visualisatie van Het Podium op Het Nieuwe Instituut MVRDV
Visualisatie van Het Podium op Het Nieuwe Instituut MVRDV 3

Rotterdam Architectuur Maand 2023

In 2023 konden we het bijzondere drijvende festivalhart bezoeken, gelegen in de Maashaven. Dit festivalhart stond mooi in lijn met het thema van dit jaar, namelijk 'Natte Stad'. De opgaven op het gebied van water en klimaat in combinatie met de stad stonden dan ook centraal. In de buitententoonstelling kon je zien hoe ontwerpers, architecten en de gemeente oplossingen boden voor deze opgave.

Daarnaast bood het drijvende festivalhart in de Maashaven ruimte voor meerdere toffe activiteiten. Het drijvende gebied, ontworpen door architectenbureau Studio Marco Vermeulen, was tevens een park, een plek voor urban sports en een verzamelplaats voor lezingen, films en meer!

Drijvend festivalhart Rotterdam Architectuur Maand

Rotterdam Architectuur Maand 2024

Wat de Rotterdam Architectuur Maand in 2024 voor ons in petto heeft, is nog even een verrassing. Het zal ons hoe dan ook weer verrassen! Houd onze website in de gaten voor alle updates rondom de Rotterdam Architectuur Maand 2024.

Het Podium 1
Rotterdam Architectuur Maand
Leer meer over de Rotterdam Architectuur Maand
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
15 augustus 2023
Frontrunner