Logo
Rotterdam in de nacht erasmusbrug Guido Pijper
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
15 augustus 2023
Frontrunner

Het Architectuur Instituut Rotterdam wordt ook wel AIR genoemd. Een instituut dat zich inzet voor een vitaal architectuurklimaat en een cultuur van 'samen stadmaken'. Hoe ze dat doen? Dat lees je hier!

Een aantrekkelijk Rotterdam

Met een groot netwerk van ontwerpers, stadmakers, marktpartijen, onderwijsinstellingen, bestuurders en beleidsmakers, vormt AIR een platform die de brug is tussen professionals en het publiek. Met allerlei activiteiten, lezingen, tentoonstellingen en workshops nodigt AIR zowel experts als geïnteresseerden uit om met elkaar in gesprek te gaan en ideeën uit te wisselen. Met deze programmering creëren ze een aantrekkelijk, duurzaam en inclusief Rotterdam, waarbij grote stadsprojecten en kleine initiatieven van grote betekenis zijn.

AIR programmering

Met maar liefst acht verschillende programma's, wil AIR ervoor zorgen dat we blijven praten over het ontwerp van de stad. Zo hechten ze bijvoorbeeld belang aan cultuureducatie, waarbij ze jongeren betrekken in ontwerp en ruimtelijke uitdagingen die Rotterdam biedt. Ook organiseert AIR het hele jaar door stadsgesprekken, zoals publieke debatten, lezingen en colleges. Een van de meest bekende programmeringen is natuurlijk De Rotterdam Architectuur Maand.

De Rotterdam Architectuur Maand

Het grootste architectuurfestival vindt ieder jaar plaats in Rotterdam, in samenwerking met Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners. Elk jaar in juni krijgt het festival een belangrijke plek in de stad, waar tientallen activiteiten plaatsvinden, toegankelijk voor iedereen.

Zo creëerde ze in 2017 een gigantische trap bij Centraal Station en in 2022 Het (knalroze) Podium, ontworpen door architectenbureau MVRDV. Niet alleen had je hier een fantastisch uitzicht over de stad, Het Podium was de plek voor tientallen activiteiten, zoals sportlessen, diners, festivals en kinderactiviteiten; een ware creatieve ontmoetingsplek. Een prachtige weerspiegeling van het doel om de Rotterdamse daken beter te gebruiken.

In 2023 bood Rotterdam het toneel voor een drijvend festivalhart in de Maashaven. Een park op het water dus! Een slim concept vanuit de koker van het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen, gebaseerd op het thema 'Natte Stad'.

Drijvend festivalhart Rotterdam Architectuur Maand
Drijvend festivalhart 2023
Visualisatie van Het Podium op Het Nieuwe Instituut MVRDV
Visualisatie van Het Podium 2022

Ben je benieuwd naar wat het Architectuur Instituut Rotterdam nog meer te bieden heeft? Bekijk dan hun agenda met daarin de eerstvolgende activiteiten van AIR en partners uit de stad.

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
15 augustus 2023
Frontrunner