Logo
Markthal roltrappen 2014 ️ Ossip van Duivenbode
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
14 augustus 2023
Frontrunner

Weet jij wie de architect is van de Markthal in Rotterdam? En hoe zijn ontwerp tot stand is gekomen? Dat de Markthal een architectonische parel is die niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Rotterdam, is zeker. Maar wat schuilt er achter dit gebouw?

De Markthal bevindt zich in het hart van Rotterdam, vlakbij andere iconische gebouwen zoals de Laurenskerk en de Kubuswoningen. Het gebouw is een hoefijzervormige structuur die is bedekt met een massieve glazen gevel. Het hele gebouw is meer dan 40 meter hoog en overspant maar liefst 120 meter.

Wie is de architect van de Markthal in Rotterdam?

De visie voor de Markthal Rotterdam komt vanuit de koker van Winy Maas en zijn architectenbureau MVRDV. Samen met zijn mede-oprichters, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries, is het MVRDV verantwoordelijk voor verschillende iconen in onze stad, in Nederland en in de wereld.

De ontwerpen die Winy Maas en zijn collega's de wereld in brengen, zijn een voorbeeld van grensverleggend. Met het realiseren van hun innovatieve en experimentele ontwerpen hebben ze internationale bekendheid verworven. Dankzij hun toewijding aan groene, door de gebruiker gedefinieerde, duurzame gebouwen, ruimtes en steden, heeft het bureau onder leiding van Winy tevens een aantal geweldige awards in de wacht gesleept.

Winy noemt zijn ontwerp gek genoeg terughoudend, vanwege de bekleding van de gevel. Deze bestaat namelijk uit dezelfde natuurstenen waarmee de Binnenrotte bekleed is. “We hebben de stoep over het gebouw getrokken, waardoor het nog Rotterdamser wordt”, deelt Winy met Architecten Web.

Markt en Markthal Ossip van Duivenbode
Markthal Horn of Plenty 1

Hoorn Des Overvloeds

De binnenkant van de Markthal daarentegen, is alles behalve terughoudend. De 40 meter hoge boog wordt namelijk versierd door een waar kunstwerk, ook wel de "Hoorn des Overvloeds" genoemd. Deze is ontworpen door kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam.

Op het kunstwerk zie je uitvergrote afbeeldingen van voedselproducten, bloemen en insecten, verwijzend naar Hollandse stillevens uit de 17e eeuw. Om de 11.000 vierkante meter te voorzien van hoge resolutie beelden, is er gebruik gemaakt van een Pixar-software. Dankzij de kleuren, is het plafond een ware eyecatcher binnen het gebouw.

Meer weten over de architectuur van de Markthal? Lees het via onderstaande button.

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
14 augustus 2023
Frontrunner