Logo
De Kapsalon

Dit is de architect van het Centraal Station in Rotterdam

Rotterdam Centraal Station tram 2 2019 ️ Iris van den Broek
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
11 maart 2024
Frontrunner

Weet jij wie de architect is van het Centraal Station in Rotterdam? En hoe dit ontwerp tot stand is gekomen? Het is een echte eyecatcher van de stad, met zijn bijzondere vorm en glanzend dak.

Maar dat hier goed over na is gedacht, is zeker. Benieuwd wat er nog meer schuilt achter dit imposante gebouw? Ontdek meer over het ontwerp en de architect van dit icoon.

Wie is de architect van het Centraal Station in Rotterdam?

In 2003 is het Team CS opgericht, dat bestaat uit een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel Architekten, MVSA (Meyer en van Schooten Architecten) en West 8. Drie architectenbureaus die samen aan de slag gingen om het Centraal Station om te toveren tot een nieuwe, imposante hub van de stad. Een bijzondere samenwerking, waarin de bureaus het voor elkaar kregen om als één te werken.

Het team werkte vanuit hun gedeelde kantoor in het Groot Handelsgebouw - de perfecte plek om volledige focus te hebben op het ontwerp dat aan hetzelfde plein moesten komen te staan. Samen hebben ze een icoon van de stad gerealiseerd, die niet onder doet voor wat we in de grote wereldsteden vinden.

Rotterdam Centraal Station toeristen 2019 ️ Iris van den Broek
Rotterdam Centraal Station Luchtfoto 2019 Guido Pijper

Het ontwerp van het Centraal Station

Met dit nieuwe ontwerp van Team CS, werd het oude vertrouwde gebouw - ontworpen door Sybold van Ravesteyn - vervangen. Een nodige transformatie, want met de groei van Rotterdam, voldeed het oude station niet meer aan de wensen en eisen van haar gebruikers, zoals de capaciteit en de inrichting.

Het nieuwe gebouw daarentegen is een ware hub geworden voor nationale en internationale reizigers. Met maar liefst 46.000 m² is het een belangrijk centrumknooppunt dat ruimte biedt aan hogesnelheidsverbindingen die door Europa rijden, treinen tot aan alle uithoeken van het land en een ontmoetingsplek voor iedereen.

De grootste eyecatcher is natuurlijk de hoofdingang, met het glanzende, roestvrij stalen dak die verwijst naar de glinsterende rivier de Maas. Eenmaal binnen, word je overrompeld door de hoge plafonds, de vele ramen en de houten inrichting. Een prachtig design die tevens functioneel is. Want hier kunnen alle reizigers hun informatie verzamelen over hun reis bij de informatiebalie, de NS-reizigerswinkel en de kaartautomaten.

Wil je meer leren over het ontwerp van het Centraal Station? Lees het via onderstaande button!

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
11 maart 2024
Frontrunner