Logo
Het Leuvepaviljoen

Een echte blikvanger in het Maritiem District

Maritiem Museum Rotterdam museumhaven Fotografie Marco de Swart
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
15 maart 2022
Frontrunner

In het Maritiem District is een indrukwekkend bouwwerk verrezen: het Leuvepaviljoen. Hier ervaar je de bedrijvigheid en het werk dat in de museumhaven wordt verzet. Lees hieronder meer over deze Rotterdamse hotspot!

Een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad waar de haven van Rotterdam ooit begon. Doordat je hier high-rise en maritieme historie letterlijk naast elkaar kan vinden, is het een interessante plek.

Vele ondernemers, organisaties, kunstenaars, Havenbedrijf en gemeente hebben de handen ineen geslagen om het Maritiem District de komende jaren verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad. Een fijne plek om te wonen, ondernemen en te ontspannen.

Daarom werken ze aan verschillende projecten en evenementen voor jong en oud en verbinden ze het museumgebouw, de kades en de steigers met elkaar om het zo uiteindelijk toegankelijker te maken voor bezoekers. Het Leuvepaviljoen is een van de ontwikkelingen van deze samenwerking!

Maritiem District Scheepmakershaven Hester Blankestijn

Nieuwe hotspot: Leuvepaviljoen

Wist je dat de Maritiem Museum Haven de oudste en grootste museumhaven van Nederland is? Medewerkers en vrijwilligers van het Maritiem Museum verzorgen hier het onderhoud van een historische vloot en de kranen op de kade. Om dit te doen gebruikten zij altijd verouderde werkplaatsen, waar de maritieme werkzaamheden aan het oog van de bezoekers werden onttrokken.

Met de komst van het Leuvepaviljoen vorig jaar zomer is hier verandering in gekomen. De nieuwe werkplaatsen in het paviljoen zijn toegankelijk voor bezoekers. In totaal zijn er drie werkplaatsen: eentje voor houtbewerking en twee voor metaalbewerking, waarin ook een smederij gevestigd is. Deze indrukwekkende werkzaamheden mogen gezien worden!

Er is meer zicht en transparantie, zodat de historische haven en activiteiten in het gebouw te zien zijn. Als je hier langsloopt ervaar je de bedrijvigheid en zo het werk dat in de museumhaven wordt verzet.

Modern en stoer ontwerp

Moederscheim Moonen Architects ontwierp het paviljoen, dat modern en stoer oogt. In een vlog van het Havenbedrijf Rotterdam vertelt architect Erik Moederscheim enthousiast over het samenspel met de locatie: “In de Leuvehaven is het water met de oude vloot bijzonder om te bekijken. De essentie van het ontwerp is dat we van de vier losse paviljoens één groot paviljoen hebben gemaakt, waardoor er ook meer ruimte om het paviljoen is ontstaan. Dit gebouw wordt echt een hotspot tussen de Coolsingel en de Erasmusbrug.”

‘Dit gebouw wordt echt een hotspot tussen de Coolsingel en de Erasmusbrug.’
Architect Erik Moederscheim
Maritiem Museum Haven fotografie Jan van der Ploeg 26

Inspiratie uit de haven

Het Leuvepaviljoen is een echte blikvanger: een opvallend gebouw met overkappingen aan weerszijden en een gevel die bestaat uit grote ramen en zwarte panelen. Het design is geïnspireerd op de vakwerkconstructies en hijskranen uit de haven. Zo versterkt dit ontwerp de levendigheid van de locatie.

Wereld van maritieme ambachten en scheepsbouw

Wat kun je ongeveer verwachten van een bezoekje aan de werkplaatsen? Tijdens je bezoek word je ondergedompeld in een wereld van maritieme ambachten en scheepsbouw, vormgegeven door ontwerpbureau Kinkorn.

Naast verschillende leerzame video's, waarop o.a. te zien is wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een schip, zijn er “live” lassers, smeden en timmerlui van het Maritiem Museum aan het werk. Een smid geeft demonstraties aan bezoekers of leerlingen in schoolverband, die op een tribune tegenover zijn smidsvuur zitten. Zo voelen, zien en ruiken zij de maritieme wereld van dichtbij.

Maritiem museum rotterdam smid foto marco de swart 02
‘Een smid geeft demonstraties aan bezoekers of leerlingen in schoolverband, die op een tribune tegenover zijn smidsvuur zitten. Zo voelen, zien en ruiken zij de maritieme wereld van dichtbij.’
#RotterdamCentrum

Voor de veiligheid zijn er hekjes die de werkbanken en publieksruimte scheiden. Maar de hekjes vormen ook het startpunt van een leerzame ontdekkingstocht langs gereedschappen en technieken, die een beeld geven van het werken aan maritieme middelen. Zo zijn aan de hekjes verschillende boren en zagen bevestigd, die aangeraakt of soms zelfs uitgeprobeerd kunnen worden.

Voel hoe houtsoorten van elkaar verschillen, leer hoe een mast in elkaar steekt of boor met een authentieke handboor. Een interactieve en speelse manier om te leren wat er allemaal komt te kijken bij het bouwen van een schip!

Port Pavilion en IJssalon Loeve

In het Leuvepaviljoen is ook het Port Pavilion van het Havenbedrijf Rotterdam gevestigd. Hier krijg je inspirerende tips en kun je op ontdekkingsreis gaan in de haven.

Of heb je misschien zin in een ijsje of koffie'tje? Ga dan langs bij IJssalon Loeve voor wat lekkers!

Genoeg te ontdekken!

Kortom, genoeg te ontdekken in Het Leuvepaviljoen. Wanneer ga jij langs?

Ga je eropuit met de kids in Rotterdam? Lees dan ons artikel voor andere leuke tips!

Maritiem Museum horeca Fotografie Marco de Swart 54
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
15 maart 2022
Frontrunner