Logo
Rotterdam Beweegt conform Cox Lijnbaan
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
8 maart 2022
Frontrunner

De Rotterdamse Conform Cox (Cox Janssens) werkt als illustrator, verhalenverteller, grafisch ontwerper, animator en podcastmaker vanuit haar studio aan de Keilewerf. Sinds kort kun je in de Lijnbaan-vitrine haar werken bewonderen. Reden genoeg om het gesprek met haar aan te gaan!

Kan je wat meer vertellen over jouw expositie in de Lijnbaan-vitrine?

In de nieuwe Lijnbaan-vitrine expositie kun je werken en animaties bewonderen van illustrator en animator Conform Cox. In 2019 ging Cox aan het werk als de stadstekenaar van Rotterdam en bezocht zij o.a. verschillende sportclubs en wedstrijden. Hiervoor tekende Cox vier grote tekeningen in de serie 'Lijnen langs de lijn', met daarop vooral heel veel mensen die samenkomen om te bewegen. Deze werken zijn te bewonderen in de vitrine.

Cox: "In de vitrine zie je grote illustraties die drie jaar geleden zijn gemaakt voor het Rotterdams Stadsarchief. Op de illustraties zie je veel mensen in verschillende sporten, veelal in groepssport. Toen kwam ineens de pandemie en je zag algauw een verandering plaatsvinden. Het groepssporten ging over in individueel sporten. Dit vond ook gewoon vaak plaats in de stad."

Lijnbaan vitrine Rotterdam conform cox
‘Toen kwam ineens de pandemie en je zag algauw een verandering plaatsvinden. Het groepssporten ging over in individueel sporten.’
Conform Cox

De wereld veranderde door de pandemie en zo kwam Cox op het idee om individuele sporters in de stad in beeld te brengen, door middel van animaties. "Tijdens de pandemie heb ik zelf een master animatie gedaan, dus ik wilde natuurlijk graag aan de slag gaan met animaties. Voor de Lijnbaan-vitrine heb ik dan ook gekozen voor animaties met individuele sporters. In die animaties zitten veel herkenbare aspecten van Rotterdam."

Cox vervolgt: "In de animaties over individueel sporten zitten wat grapjes verwerkt. Zo bewegen de gebouwen in de animaties ook mee. Dat is een soort knipoog naar hoe Rotterdam meebeweegt met de behoeftes van de inwoners."

Heb je zelf veel met sport?

"Nee, ik heb niet perse iets met sport. Ik zit niet zelf bij een sportclub aangesloten. Het is vooral erg interessant voor mijn illustraties. De sporters bewegen veel, dus kan ik ze in veel verschillende posities uitbeelden. Ik heb dus vooral een esthetische bewondering voor sporten."

Waar haal jij je inspiratie uit?

"Vaak doe ik een tijdlang onderzoek over een onderwerp die mij aanspreekt, meestal is dit gerelateerd aan milieuzaken. Laatst heb ik bijvoorbeeld een onderzoek serie gemaakt over bomen en wat bomen betekenen voor mensen. Een ander voorbeeld is werk dat ik heb gemaakt over de melkveehouderij. Hierbij gaat het dan over hoe de dieren behandeld worden en de impact daarvan."

"Mijn idee hierachter is dat bijvoorbeeld een documentaire over dit soort onderwerpen als heel schokkend kan worden ervaren. Met illustraties en animaties kan je het voor een hoop mensen toegankelijker maken. Daarnaast probeer ik altijd met humor te werken, wat ook helpt met een zwaar onderwerp laagdrempelig te maken. Je krijgt natuurlijk alsnog de schokkende informatie, dus ik hoop dat mijn werk wel iets teweeg kan brengen."

Wat vind je het leukst aan je werk?

"Dat ik allerlei verhalen kan vertellen. Alles kan omgezet worden naar een illustratie. Daardoor kan ik mensen inspireren en kennis laten maken met onderwerpen waar ze niet veel van weten. Daarnaast is mijn werk heel divers."

Conform cox hoe de koe 2
Hoe de Koe - Infographic over de processen in de veehouderij.

Zijn er illustratoren of animators die jou inspireren?

"Een animator die ik erg interessant vind is Georges Schwizgebel. Hij maakt analoge animaties. De beelden die je ziet in zijn films vervormen steeds naar een ander beeld, waardoor je door verschillende werelden lijkt te reizen. Zijn werk is echt een begrip. Super complex, maar ook heel mooi. Het zijn eigenlijk gewoon levende schilderijen. Soms zit er een verhaal in, soms zijn het gewoon beelden waar jij zelf een verhaal bij kan bedenken."

"Een andere inspiratiebron voor mij is Cartoon Saloon, een Ierse animatie studio. Zij maken verschillende feature animatiefilms, allemaal 2D geanimeerd. Het is echt ontzettend mooi en ook gewoon interessant voor volwassenen. De verhalen hebben vaak een serieuze boodschap, maar blijven toegankelijk voor kinderen. Een voorbeeld is de film 'Wolfwalkers', dat gaat over het behoud van de natuur om ons heen."

"Als laatste ben ik gek op het werk van illustrator Floor Rieder. Zij creëert prachtig complexe afbeeldingen, maar af en toe maakt ze wetenschappelijke tekeningen voor boeken die ook gewoon toegankelijk zijn voor kinderen."

‘Super leuk om iets voor de stad te kunnen doen!’
Conform Cox

Is er nog iets wat je zou willen doen?

"Mijn droom is om nog een langere animatiefilm te maken met een verhaal over het milieu. Voor mijn afstuderen heb ik een animatiefilm van twee minuten gemaakt. Hiervoor heb ik duizend tekeningen gemaakt en heb er in totaal drie maanden over gedaan. Voor een langere animatiefilm zou ik dan ook graag in een team willen werken."

Wil je verder nog iets kwijt?

"Super leuk om iets voor de stad te kunnen doen!"

Kijken in de lijnbaan vitrine
Heb jij de nieuwe Lijnbaan-vitrine al bewonderd?
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
8 maart 2022
Frontrunner