Logo
Iffr herofoto3 filmtip rotterdam
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
1 februari 2023
Frontrunner

Als je over straat loopt, is de kans groot dat je de tijger weer tegenkomt. Het International Film Festival Rotterdam is namelijk weer van start gegaan!

Dat betekent dat de verschillende bioscopen, theaters en filmhuizen van de stad opnieuw hun deuren openen voor een groot aanbod aan films van over de hele wereld. Van Art Directions films tot de grootste blockbuster van het Midden-Oosten, of zelfs wat VR-werken, er is voor ieder wat wils.

Diego Hoefels debuutfilm Represa

Ikzelf koos ervoor om naar de film Represa van Diego Hoefel te gaan. Deze Braziliaanse film van ruim een uur vertelt het verhaal van Lucas die na het overlijden van zijn moeder afreist naar zijn geboorteplek in het afgelegen Castanhão, in het noordoosten van het land, om het stuk land te verkopen dat hij geërfd heeft. Hiervoor blijkt hij echter toestemming nodig te hebben van zijn broer, die hij tot zijn aankomst daar nog niet kende.

Opening Represa
Lantarenvenster

Aansluitende Q&A

Tijdens de aansluitende Q&A-sessie en borrel nemen Diego en zijn crew alle tijd om de vragen van het publiek te beantwoorden. Hier kwam o.a. naar boven dat het doel van de film is om juist alle stereotypen te doorbreken en de verschillen tussen Noord en Zuid te laten zien. De film toont namelijk een ander Brazilië dan je waarschijnlijk gewend bent. De focus ligt altijd meer op het zuiden met steden als Brasilia en natuurlijk het welbekende Rio de Janeiro. Represa bevat daarom bijvoorbeeld alleen maar muziek uit het noordelijke Fortaleza, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Ceará waar ook Castanhão in ligt.

Ook leuk om te vermelden is dat dat film is opgenomen met zowel professionele acteurs als amateurs. Al met al is Represa een goed gelaagd stukje Braziliaans drama dat je een inkijkje geeft in de onbekendere delen van het Zuid-Amerikaanse land.

QA Represa

Culinaire uitstapjes

Nu de hele stad in het teken staat van het IFFR en je op bijna iedere hoek van de straat dus wel een tijger tegenkomt, heeft de creatieve sfeer die rondom de stad hangt ook zijn weg naar de keuken weten te vinden.

Zo is Dudok helemaal omgedoopt in IFFR-sferen en hebben de Kaapse Brouwers een exclusief pilsje gebrouwen dat alleen maar verkrijgbaar is van 23 januari t/m 3 februari: de Kaapse Tijger. Deze schijnt overigens perfect samen te gaan met Dudoks Tijger borrelplank. Ga dus zeker even langs om nog eens na te praten over al het moois dat je gezien hebt.

Ben jij bij een van de IFFR screenings te vinden dit jaar?

Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
1 februari 2023
Frontrunner