Logo
Wereldmuseum Ossip van Duivenbode
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
5 januari 2024
Frontrunner

Ben je op zoek naar een leuk museum over kunst in Rotterdam? Met zo'n culturele en historische achtergrond als die van Rotterdam, kan elke kunstliefhebber zijn of haar hart ophalen.

Breng een cultureel dagje door in Rotterdam en bezoek deze kunstmusea in Rotterdam voor een dag vol inspiratie en plezier!

De Kunsthal

De eerste in de lijst kan natuurlijk niet anders dan de Kunsthal zijn. In 1992 werd de Kunsthal opgericht en sindsdien neemt het een unieke positie in binnen het Nederlandse culturele landschap.

Met maar liefst 25 tentoonstellingen per jaar is het hier altijd verrassend. Hedendaagse kunst, fotografie, mode en design komen allemaal aan bod. Maar waar de Kunsthal misschien wel het meeste in uitblinkt, zijn de fantastische samenwerkingen die ze organiseren. Samen met de grootste namen in de wereld, haalt de Kunsthal de meest bijzondere tentoonstellingen naar onze stad.

Kunsthal gebouw hoekaanzicht

Depot

In het bekende Museumpark vind je een van de eyecatchers van Rotterdam: het Depot van het Boijmans van Beuningen. Een plek wat tevens een wereldprimeur was, want het Boijmans van Beuningen is het eerste museum dat haar hele collectie toegankelijk maakt voor het publiek.

En zo kunstzinnig als ze zijn, moest dat natuurlijk een architectonisch indrukwekkend gebouw worden. Dat is gelukt. Dit veertig meter hoge spiegelende gebouw, ontworpen door architect Winy Maas, is een ware aanwinst voor Museumpark en een attractie die je niet mag missen.

Wat kan je verwachten van je bezoek aan het Depot? Geen tentoonstellingen zoals je die misschien kent van musea, maar wel 151.000 kunstobjecten waar je tussen mag neuzen. Dit mag je zelfstandig doen, of je boekt een leuke tour. Ook krijg je een kijkje achter de schermen als het gaat om conservering en restauratie.

Om deze attractie helemaal af te maken, vind je op het dak van het Depot een terras in de vorm van een bos. Met maar liefst 75 bomen zit je hier dus letterlijk in de natuur, maar dan wel op 35 meter hoogte, op het dak van een met spiegels bedekt ei. Toffer kunnen we het niet maken.

Depot luchtfoto Ossip van Duivenbode

Chabot

Een museum dat niet mag ontbreken tijdens je kunstzinnige tour door Rotterdam, is natuurlijk het Chabot museum.

Dit museum is gevestigd in een prachtige villa uit het jaar 1938, ontworpen door C.H. Kraaijeveld. Binnen het museum vind je het werk van Nederlands kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949). Henk Chabot was een toonaangevend Nederlands expressionistisch kunstenaar en woonde en werkte in Rotterdam. Zijn werk herken je aan de uitbundige landschappen die hij schilderde. Maar ook de oorlog kwam in zijn werk naar voren, zoals schilderijen met vluchtelingen, onderduikers en gevangenen.

Chabot Iris van den Broek

Wereldmuseum

In dit prachtige museum in het Scheepvaartkwartier, op de hoek van de Willemskade en de Veerhaven, maak je kennis met een indrukwekkende Rotterdamse collectie. In totaal bestaat deze collectie uit ruim 83.000 objecten met voorwerpen die vanaf de 19e eeuw door Rotterdammers bijeen zijn gebracht.

Met de wisselende tentoonstellingen is er altijd een nieuwe reden om het Wereldmuseum te bezoeken! Bekijk de website van het Wereldmuseum voor de huidige tentoonstellingen.

Wereldmuseum Ossip van Duivenbode

Benieuwd welke musea Rotterdam nog meer te bieden heeft? Ontdek het via de button hieronder!

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
5 januari 2024
Frontrunner