Leven in de stad Buren over wonen in Weena

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner

Peter Willemsen en Annet ten Kortenaar zijn al sinds de jaren tachtig buren in het Weenahof in het Central District. Hoewel de meningen over dit gebouw uiteenlopen, zijn deze twee bewoners allemaal lovend over de Weena-zijflats en buurt.

Peter heeft de afgelopen zeven jaar de zware taak gehad om voorzitter te zijn van de Vereniging van Eigenaren van het complex. Annet nodigde ons uit voor thee en om over dit 'dorp' binnen het Central District te praten.

Hoe is het om in deze buurt te wonen?

A: “We zouden niet zo lang zijn blijven hangen als we het hier niet leuk zouden vinden. Ik vond het vanaf het begin geweldig. Alles wat je nodig hebt is dichtbij. Eigenlijk waren we een jaar na onze verhuizing al van onze auto af, want alles is binnen handbereik. Het theater, de bioscoop en essentiële winkels liggen om de hoek. En het park langs de Essenburgsingel is een oase van rust midden in de drukke stad.”

P: “Het is een enorme stad om jezelf in te verliezen, maar het Central District is een dorp binnen die stad, waar je uit eten kunt gaan, boodschappen kunt doen, iets cultureels kunt doen en kleding kunt kopen. Mijn zoon woont nog thuis en heeft geen interesse in het halen van zijn rijbewijs. Hij is opgegroeid met alles om de hoek en als hij ergens buiten de wijk heen moet, is hij er zo met tram, metro, bus of trein.”

Hoe was het om op de eerste rij te zitten bij gebiedsontwikkelingen?

A: “Naast het station had je vroeger perron 0, waar nu de bussen stoppen. Het werd overspoeld door verslaafden, maar dat was gewoon hoe het was - het stoorde ons niet veel. Ik zou niet zeggen dat alle ontwikkelingen positief zijn geweest. Sommige eigenaren zijn begonnen met het verhuren van hun woning en door de veranderingen is het vrij moeilijk om contact te krijgen met bewoners.”

P: “Vroeger waren delen van ons gebouw open voor mensen om op de binnenplaats te komen. Mensen van Platform 0 zouden hier komen en waren vrij om wat dan ook te doen. Toen de herontwikkeling was begonnen, stemde onze Vereniging van Eigenaren om het te sluiten om er een mooie, groene stedelijke binnenplaats van te maken. In de afgelopen jaren is het hele gebied ook echt nieuw leven ingeblazen. Het is geweldig om dat allemaal te zien groeien.”

Bewoner Peter
Bewoner Annet

Wat ontbreekt er nog in het Central District?

A: “Toen Café Engels sloot, was dat een gemis. Het was de plaatselijke ontmoetingsplaats waar je heen ging als je eruit wilde voor een kopje koffie en iets lekkers. Zo’n hotspot hebben we weer nodig, want die bracht veel leven en kleur op het stationsplein.”

P: “Engels was een instelling. Het Groot Handelsgebouw is gebouwd in 1953 en de brasserie hoorde daar gewoon thuis.’’

Wat is je favoriete plek om naar toe te gaan in het Central District?

A: “Het Schouwburgplein is een pareltje in deze wijk, maar de Kruiskade is ook prachtig. Voor een hapje ga je dan ook zeker naar de Kruiskade. Ik vind het altijd leuk om er te zijn. Alle mensen die je ziet, en de eetgelegenheden, het is allemaal zo gevarieerd en gewoon een leuke en gezellige straat.”

P: “Dat is voor mij makkelijk te beantwoorden; het moet Schouwburgplein zijn. Er is vaak wel wat te beleven, of je kunt gewoon rustig onder de bomen zitten of naar de omliggende terrassen gaan. De Nieuwe Poort in het Groot Handelsgebouw was altijd een fijne plek om koffie te drinken.”

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner
Meer #Dit moet je zien