Logo
Architectuur tours

Rondleiding door de architectuurstad van Nederland

Luchtfoto De Zalmhaventoren Gerhardvan Roon
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
13 juni 2022
Frontrunner

Het is deze maand Rotterdam Architectuur Maand. Overal in de stad zijn er te gekke evenementen, stadswandelingen, tentoonstellingen en workshops.

Ter ere van deze maand der Rotterdamse architectuur hebben we een aantal stadswandelingen op een rij gezet die je niet over kan slaan.

De dag en nacht van de architectuur

18 juni en 19 juni zijn er de dag en nacht van de architectuur in Rotterdam. Er worden vanaf vroeg in de ochtend tot laat in de nacht evenementen georganiseerd om architectuur uit de Havenstad te vieren.

Phantom City Revisited

Voor (hele) vroege vogels is er om 6:30 een stadswandeling: Phantom City Revisited. Vijftien jaar geleden publiceerde fotograaf Kim Bouvy een fotoboek over de spookachtige delen van Rotterdam, nu neemt ze je mee langs dezelfde plekken en ervaar je de veranderingen die de stad de afgelopen jaren heeft ondergaan.

Wederopbouw tour: Kraaijvanger Architecten

Mocht je iets langer uit willen slapen en geïnteresseerd zijn in de spectaculaire wederopbouw die Rotterdam maakt wat het vandaag de dag is na het bombardement in 1940, dan is de wederopbouw tour: Kraaijvanger Architecten om 9:30 een must. Vanaf het Delftseplein loop je in een tour van negentig minuten langs Rotterdamse wederopbouw iconen gebouwd door de gebroeders Kraaijvanger zoals theater de Doelen.

De Donkere Stad

Ben jij een echte nachtbraker? Bezoek dan de Donkere Stad. Beleef de stad in de duisternis, welke zintuigen spreken je aan? Ontdek de schoonheid van de Rotterdamse duisternis en laat je meeslepen. Deskundige gidsen laten je vanaf 23:00 tot 00:30 waarnemen hoe het is om in een stad zonder lichtvervuiling te leven.

Ga voor meer informatie naar de website van de Dag Van De Architectuur

Erasmusbrug at night
De Erasmusbrug in de nacht.
Wederopbouw
De wederopbouw (1946).

Gebouwen door Vrouwen

Gebouwen door Vrouwen is een initiatief dat is begonnen als zoektocht van architect Sofie van Brunschot naar vrouwelijke rolmodellen. Er zijn eigenlijk maar weinig vrouwelijke architecten geweest in Rotterdam en hun werk is nauwelijks zichtbaar.

Het doel van Gebouwen door Vrouwen is een overzicht te maken van gebouwen ontworpen door vrouwelijke architecten. Dit overzicht moet zowel laagdrempelig als toegankelijk zijn, zodat deze zichtbaarder worden bij een breder publiek. Tevens moet het een inspiratie vormen voor bestaande en toekomstige architecten.

Onder begeleiding van Sofie van Brunschot krijg je op 18 juni een tour langs 3 gebouwen en krijg je een gastbezoek van architect Marjolein van Eig.

Panorama Observatorium

Ga mee op reis door Rotterdam met kunstenaarscollectief Observatorium. Een avontuurlijke tocht langs landschappen die sterk van elkaar verschillen en die in de nabije toekomst weer van karakter zullen veranderen. Tijdens de tour krijg je een voorproefje van mogelijke toekomstscenario’s aan de hand van vier unieke projecten van Observatorium.

De eerste stop is het Land van Chabot, een plek waar rivier, snelweg, bos en stad samenkomen. Bij de snelweg A20 kom je langs het kunstwerk bij Nieuw-Terbregge, een monument gemaakt van asfalt en vangrails, op de geluidswal tussen snelweg en woonwijk.

Onderweg naar de Maasvlakte neemt kunstenaar Hans Jungerius je mee in zijn visioenen over het industriële rivierenlandschap. Op de Zandwacht, in het kunstwerk, wacht een bijzonder geschenk.

Observatorium
Aanleg van het houten Kunstwerk de Zandwacht van Kunstenaarcollectief Observatorium in de duinen op de Tweede Maasvlakte

De vele facetten van Dudok

Voor de Rotterdam Architectuur Maand organiseren Dudok Rotterdam en UrbanGuides iedere zondag in de maand juni een mini college gevolgd door een stadswandeling. Ontdek de invloed van architect Dudok en zijn bijdrage aan het moderne Rotterdam.

Ook is er de mogelijkheid om het beroemde gebouw van Dudok op de Meent te bezichtigen en door deuren te gaan waar je normaal geen toegang tot hebt. Overigens is het verstandig niet te vergeten een lekkere appeltaart en koffie te halen!

Erasmushuis zijaanzicht
Het 'Erasmushuis', zijaanzicht (Willem Dudok, 1934)
Ersasmushuis close up
Het 'Erasmushuis', Close-up (Willem Dudok, 1934)
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
13 juni 2022
Frontrunner