Logo
De Lijnbaan 2023
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 oktober 2023
Frontrunner

Op maandag 9 oktober viert de Lijnbaan haar 70e verjaardag als geliefde winkelstraat. Dit jubileum vieren we op 14 oktober samen met Stichting Jarige Job. Lees er hieronder meer over!

Tijdens het jubileum willen de ondernemers en winkeliers van de Lijnbaan graag aandacht vragen voor gezinnen waar het niet vanzelfsprekend is om kinderverjaardagen te vieren. Daarom hebben ze in samenwerking met Stichting Jarige Job gezorgd voor een speciaal programma.

Levensgrote taart en gebak

Op 14 oktober loop je tijdens een bezoek op de Lijnbaan zo tegen een levensgrote taart aan. Kom gezellig langs en maak een toffe foto. De taart staat er namelijk speciaal voor jouw selfie-moment om de 70ste verjaardag van de Lijnbaan te vieren!

En als je honger krijgt, geen zorgen. Er worden ook heerlijke gebakjes uitgedeeld aan het publiek en winkelpersoneel. Tijdens je bezoek kom je ook de mascotte van Jarige Job tegen, en er zijn vrijwilligers aanwezig om je meer te vertellen over de missie van Stichting Jarige Job.

Gratis Lijnbaan rondleiding

Leer alles over de Lijnbaan tijdens de gratis rondleidingen van de bevlogen stadsgids Ferrie Weeda. Ferrie is een echte Rotterdammer met hart voor zijn stad en kan als geen ander over de geschiedenis van de Lijnbaan vertellen.

Er zijn in totaal zeven rondleidingen beschikbaar van 10:00 uur tot en met 16:00 uur. Hieronder wat praktische informatie op een rij:

  • De starttijden zijn om 10:00 uur, 11:00 uur, 12:00 uur, 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur.
  • Elke tour duurt een halfuur.
  • Startlocatie is Lijnbaanletters, bij de Dunkin' Donuts.

Het is niet nodig om je van tevoren aan te melden! Zien we je daar?

Bekijk hieronder alvast een leuke video over de Lijnbaan!

OPEN Rotterdam met Ferrie Weeda over de Lijnbaan.

Icoon van de wederopbouw

Bij de opening van de Lijnbaan in 1953 werd de Lijnbaan internationaal gezien als buitengewoon modern. Het was namelijk de allereerste winkelpromenade in Nederland en zelfs de eerste autovrije straat van Europa.

De Lijnbaan werd gebouwd na het bombardement van 14 mei 1940. Eerst moest er natuurlijk een bouwplan komen, en al vrij snel kwam het idee van de Lijnbaan. Dit werd destijds echt als een gedurfd idee gezien, want hoe konden klanten de winkels vinden als auto's niet waren toegestaan?

In 1948 kreeg het architectenbureau Van den Broek en Bakema de opdracht om dit nieuwe winkelgebied te ontwerpen. De Lijnbaan, het icoon van de wederopbouw en Europa's eerste autovrije winkelstraat, is sinds 2010 officieel erkend als een rijksmonument en nog steeds een iconisch onderdeel van ons centrum.

Ben jij erbij op 14 oktober? Tot op de Lijnbaan!

Lijnbaan 70 jaar startpunt
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
17 oktober 2023
Frontrunner