Logo
Alexander Sporre JAQ FINAL 101 edited
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
5 oktober 2022
Frontrunner

Iedere stad heeft ze, van die plekken die je wel kent, maar waar je nog niet binnen bent geweest. Het restaurant van het Hilton hotel is er precies zo een en daarom ben ik daar eens over de drempel gestapt.

Ik kan alleen maar zeggen: “Dat zouden meer mensen moeten doen!”. Lees hieronder meer over mijn ervaringen bij JAQ.

Binnenkomst bij JAQ

Binnenkomen bij JAQ is al een feestje. Bij het zien van de flitsende tekst “Hello Gorgeous” verschijnt er spontaan een lach op je gezicht. We worden ontvangen door de gastheer met een minstens zo’n grote glimlach die ons naar ons tafeltje begeleid. We zitten aan het raam en kijken daarmee uit op de gevel van het Oude Luxor Theater. Nu gebeurt daar aan de buitenkant niet veel spannends natuurlijk, maar des te interessanter is het interieur van JAQ. Terwijl wij ons verwonderen over de strakke inrichting met hippe en speelse elementen, krijgen we de menukaart aangereikt.

Het menu van JAQ

Wat meteen opvalt, is dat er een bovengemiddeld aanbod is aan vegetarische gerechten, verspreid over alle gangen (inclusief de borrelsnacks!). Wij beginnen de avond met de “Sharing is caring” sectie van het menu en nemen wat brood & dips, Koreaanse BBQ ribs en de vegetarische Gyoza. De ribs vallen bij het aanraken al van het bot en zijn dus super mals. Wat ook fijn is, is dat ze niet doordrenkt zijn met saus, maar met normale proporties bedruipt zijn. De vegetarische gyoza verrassen ons ook positief. Vooral de combinatie met de huisgemaakte bietenmayonaise is hemels.

Na dit geslaagde voorgerecht kiezen we als hoofdgerecht de gebakken schol met gamba’s en de eendenborst waarbij we geadviseerd worden om hier de Chileense chardonnay en de Argentijnse malbec bij te drinken. Een leuk detail is dat de truffel friet die we erbij nemen ook daadwerkelijk vers geraspte truffel bevat in plaats van een lading truffelmayo, dat zie je toch niet vaak!

‘De sinaasappel Grand Marnier saus zou wat mij betreft zelfs als soep op de kaart mogen staan, zo lekker!’
Thijs

De eendenborst is mooi gegaard en bijbehorende de sinaasappel Grand Marnier saus zou wat mij betreft zelfs als soep op de kaart mogen staan, zo lekker. Ook het scholgerecht valt in de smaak, maar is wel erg “rijk”, zoals ze in de patisserie zouden zeggen. Natuurlijk wordt alles beter met een klontje boter, maar bij de risotto is het me een beetje te veel waardoor het erg machtig is. De vis zelf is daarentegen juist perfect bereid. Ook zijn we tevreden over de wijnkeuze. De boterige chardonnay brengt het gerecht in balans door zijn fris zure afdronk en de zware malbec is een mooie toevoeging bij de zachte smaak van de eend.

Inmiddels zijn we aardig op dreef, maar een dessert wordt toch echt te veel, dus de veelbelovende JAQ’s sundae bewaar ik maar voor de volgende keer. Waar we nog wel plek voor hebben, zijn JAQ’s koffie favorieten. Het perfecte compromis tussen mijn ogen en mijn maag. Je koffie komt dan samen met een versgebakken madeleine, heerlijk luchtig en met een buikje, zoals het hoort, en een brownie. Net iets meer dan een koffiekoekje, maar ook net wat minder dan een volwaardig dessert.

Schol bij JAQ Rotterdam
Eend bij JAQ Rotterdam

Eindoordeel

Dan het eindoordeel: JAQ weet positief te verrassen! Het leuke aan dit restaurant is dat er voor iedere gast wel iets bij zit. Zo kun je er een uitgebreide culinaire avond van maken wanneer je bijvoorbeeld voor het 3-gangen verrassingsmenu gaat. Maar is dit niet zo jouw ding, dan kun je natuurlijk ook even voor een burgertje langs komen om de avond ergens anders in het centrum voort te zetten.

Verder heb ik nog niet eens over het bargedeelte gehad. Dit is echt de uitgelezen plek om lekker te borrelen. De borrelhapjes zijn van goede kwaliteit en het assortiment aan gin tonics en cocktails bevat ongetwijfeld voor ieder wat wils! Je moet het eigenlijk zelf eens ervaren. Dus, Gorgeous, kom je snel eens een kijkje nemen?

Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
5 oktober 2022
Frontrunner