Logo
Interview

Nienke van der Neut over het nemen van risico's

Nienke van der Neut successtory
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 december 2021
Frontrunner

Vijf jaar geleden besloot Nienke van der Neut (23) om de Zuid-Hollandse 'eilanden' in te ruilen voor het grote stadsleven aan de Maas. Haar culinaire reis begon al lang daarvoor, met een gevarieerde opeenvolging van restaurantbanen in Zeeland. Vanaf haar allereerste kennismaking met het Suicide Club-concept in Rotterdam Central District was ze verkocht in het uitgaansleven. Tegenwoordig weet ze dat ze geluk heeft dat ze haar passie al vroeg heeft gevonden.

Figuring out what you want to study and do in life is rarely easy. It certainly wasn’t for Nienke, who studied communication back home in Zeeland for a year until a friend persuaded her to come to Rotterdam. “I got a place with a friend in Rotterdam and enrolled in a university psychology programme. My dad is a psychologist and, to me, that felt like the right fit.

It was interesting and academically enriching, but I decided a career path as a psychologist wasn’t for me.” While still a student, Nienke applied to MESS for a job at the Suicide Club. When they offered her a full-time position, she seized the opportunity.

Passion

Nienke’s love of the restaurant scene was never a secret. She loves going out for a night on the town and started doing different restaurant jobs in Zeeland early on. “The Suicide Club really brought out my passion for this industry. Their approach to hospitality and the concept of offering people a complete experience instead of just food service hugely appealed to me.

Just before the Suicide Club closed, Beau – a friend of mine – had become the restaurant manager, with me as his assistant manager. Ayla was also still part of MESS at that stage, which is where the ball started rolling really fast. I went straight to assistant manager at Ayla, and manager a year and a half after that, until the place was sold, and me with it.”

Despite this, Nienke and MESS decided not to part ways, and took the leap together to build a whole new business. The result is Restaurant OX on Schiekade.

Uitzoeken wat je wilt studeren en doen in het leven is zelden eenvoudig. Zeker niet voor Nienke, die thuis in Zeeland een jaar communicatie studeerde tot een vriendin haar overhaalde om naar Rotterdam te komen. “Ik kreeg een plek bij een vriend in Rotterdam en schreef me in voor een universitaire opleiding psychologie. Mijn vader is psycholoog en voor mij voelde dat als de juiste match.

Het was interessant en academisch verrijkend, maar ik besloot dat een carrière als psycholoog niets voor mij was.” Als student solliciteerde Nienke bij MESS voor een baan bij de Suicide Club. Toen ze haar een fulltime baan aanbood, greep ze de kans.

Passie

Nienke's liefde voor de restaurant scene was nooit een geheim. Ze gaat graag een avondje uit in de stad en is al vroeg begonnen met verschillende restaurantklussen in Zeeland. “De Suicide Club heeft mijn passie voor deze industrie echt naar boven gehaald. Hun benadering van gastvrijheid en het concept om mensen een complete beleving te bieden in plaats van alleen foodservice sprak mij enorm aan.

Net voordat de Suicide Club sloot, was Beau – een vriend van mij – restaurantmanager geworden, met mij als zijn assistent-manager. Ayla maakte op dat moment ook nog deel uit van MESS, waar de bal heel snel begon te rollen. Ik ging meteen naar de assistent-manager bij Ayla, en anderhalf jaar later manager, totdat de zaak verkocht was, en ik erbij.”

Desondanks besloten Nienke en MESS om niet uit elkaar te gaan en namen ze samen de sprong om een geheel nieuw bedrijf op te bouwen. Het resultaat is Restaurant OX aan de Schiekade.

Nienke van der Neut successtory

Ontluikende ondernemer

Risico's nemen, trends starten, luisteren naar je intuïtie en interesse tonen in de mensen met wie je werkt, hebben MESS-ondernemers Nikki, Roeland en Tijmen tot inspirerende rolmodellen voor Nienke gemaakt. Vanaf het moment dat ze in het Central District en de Suicide Club aankwam, ontdekte ze een go-with-the-flow-mentaliteit die haar groei als beginnend ondernemer voedde.

“De afgelopen jaren heb ik me gerealiseerd dat ik geniet van dat voortdurende proces van kijken naar wat er ontbreekt of wat er kan worden gedaan om dingen leuker en spannender te maken. Ik ben echter nog maar 23, dus ik heb een enorme leercurve. Op dit moment is Restaurant OX een schitterende kans voor mij om te leren.”

Nienke zegt dat het zorgen voor mensen voor haar vanzelfsprekend is en dat maakt haar baan als gastvrouw ideaal. “Mijn rol in het restaurant is om mensen zich thuis te laten voelen. Ik verwelkom gasten met open armen en zorg ervoor dat de avond van begin tot eind perfect voor hen is.”

De gunst teruggeven

Nienke is ook enthousiast over de samenwerking tussen alle bedrijven in het Schieblock en RCD. “Er is altijd wel iemand op wie je een beroep kunt doen of die je wilt helpen. Niet overal heb je die drang om te blijven streven om het beter te doen of om na te denken over nieuwe evenementen of feesten. En mijn tip: kom naar OX! Ik ben ongelooflijk trots op wat we hier hebben gecreëerd.”

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 december 2021
Frontrunner