Logo
Schouwburgplein

Dineren in stijl bij Square ’47

Mc Foie
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
11 januari 2023
Frontrunner

Er heeft zich een nieuwe culinaire speler gemeld op het podium van het Schouwburgplein. Het plein was vroeger een woonwijk, maar na de oorlog was daar niets meer van over en kreeg het een nieuw bestemmingsplan. Sinds 1947 bestaat het in zijn huidige vorm. Laat dat nu net de inspiratiebron geweest zijn voor de naam van dit restaurant: Square ’47.

Wanneer je echter naar de menukaart kijkt, zou dit ook wel eens kunnen slaan op het aantal gerechten dat hier geserveerd wordt. Het restaurant is namelijk van vele markten thuis en houdt een shared dining concept aan. Ik ben altijd erg benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt.

Een chef die kookt vanuit zo’n uiteenlopend spectrum klinkt als het schaap met de vijf poten. Je kon immers vroeger op school ook niet overal goed in zijn, toch? Om een goed beeld te krijgen, proberen we wat van iedere categorie van het menu.

Klassiekers

Voordat ons gerecht op tafel verschijnt, verwonderen we ons over de stijlvolle inrichting. De combinatie van de vele houten elementen met het warme licht creëert een gevoel van intimiteit. De tafels staan wat dicht op elkaar, maar storend is dit niet. Op een donderdagavond is het gezellig druk, maar zeker niet te luidruchtig. De verschillende bankjes aan de rand zijn daarnaast bij uitstek geschikt voor een gezellige avond met een groep.

De Bruschetta

We trappen af met een welbekende Italiaanse klassieker: bruschetta, met daarop pruimtomaat en avocado. Bij zulke klassiekers lijkt het concept altijd simpel en ligt de focus dus net wat meer op de uitvoering ervan. Deze is gewoon goed, het broodje is perfect krokant van buiten, maar zacht van binnen, de olie is goed gedoseerd en de exotische avocado is een aangename toevoeging bij de mediterraanse basis.

Carpaccio met pecorino en truffelmayonaise

Hierna volgt nog zo’n klassieker uit de Italiaanse keuken. Deze keer is het een carpaccio met pecorino en truffelmayonaise. Het vlees is flinterdun en heerlijk mals, de juiste basis voor een goede carpaccio dus. De hoeveelheid truffelmayonaise is ook in proportie, alleen de pecorino had wat mij betreft wat pittiger mogen zijn.

De Hollandse garnalensoep

Na deze Italiaanse hapjes zoeken we het wat dichter bij huis en nemen we een duik in de Noordzee. De Hollandse garnalensoep in combinatie met een garnalenkroketje geserveerd op een schattige mini broche boterham vallen erg in de smaak. De soep is rijkelijk gevuld met garnaal en intens van smaak, maar ietwat aan de zilte kant. De garnalenkroket daarentegen is een heerlijk frituurfeestje en maakt ons alleen maar nieuwsgierig naar meer.

Bruschetta
Carpaccio

Het toppunt

Dan het absolute topstuk van de avond, de brioche McFoie. Wat een formidabele uitvinding is dit! In tegenstelling tot de naam die klinkt als fastfood en doet denken aan het restaurant met de grote gele bogen is dit juist een geweldig verfijnde smaakexplosie. De combinatie van het delicate steak tartare en de gebakken ganzenlever op een heerlijk luchtig, kort aangebakken briochebroodje is absoluut het proberen waard. Wat zou ik dit graag in quarter pounder formaat willen zien. Op dit soort momenten baal ik er stiekem even van dat we hier aan shared dining doen.

Luchtige sushi

Hiermee houdt het echter nog niet op. Aansluitend krijgen we namelijk nog een kijkje in het sushi assortiment. Het wordt een maki rol met garnaal en de wagyu nigiri. Wat meteen opvalt, is de luchtige rijst waar de sushi mee gepaard gaat. Je weet dat hier aandacht wordt besteed aan het ogenschijnlijk simpele proces van het rollen. Het is dan ook zo dat de keuken van Square ’47 uitgerust is met een heuse sushi chef. De jonge Sergei deelt hier de lakens uit. Hij leerde het vak in het Scheveningse Encore en daar weten ze wel hoe je met vis en al het andere uit de zee om moet gaan.

De wagyu nigiri in combinatie met (wederom) ganzenlever is ook een fantastische combinatie van zijn hand. Deze nigiri prikkelen je volledige smaakpallet en de combinatie van de vettige lever met het pure rundvlees laten je haast beduusd achter. Mijn eerdere vooroordeel over de grootte van de menukaart is nergens voor nodig geweest. Hier is een culinaire brigade aan het werk die heel goed weet waar ze mee bezig is. Ik dacht zelfs dat ik wat gemekker uit de keuken hoorde komen…

De zoete afsluiter

Ter afsluiting is er nog een spectaculair dessert met in de hoofdrol Ferrero Rocher, aangevuld met bourbon vanille-ijs en enkele bonbons gevuld met een bijzonder smaakvolle citrusvulling. Wederom met een mooie en kleurrijke opmaak.

Mc Foie
Sushi

De conclusie

Square ’47 heeft zich als nieuwkomer helemaal bewezen en het goede nieuws is dat we nog lang kunnen genieten van zijn optredens op de bühne van het Schouwburgplein. Of je nu even binnen loopt voor een borrel met een hapje tussendoor, of juist op zoek bent naar een avondvullend programma, Square ’47 weet het allemaal tot in de puntjes te verzorgen zodat jij je altijd op de eerste rang waant.

Square 47 1
Reserveren bij Square '47
Ervaar het zelf en boek een tafel bij deze nieuwe ontdekking.
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
11 januari 2023
Frontrunner